On Track Worldwide AB
Klaus Koch
On Track Worldwide AB
Om Företaget
Curriculum vitae
Kunder
Projekt
Nyheter
Dansk travsport
Blogg
Kontakt
Nyheter

Gran Premio Lotteria 2014: En ny era börjar (14 April 2014 09.39)

På lördag den 19 April kl 12.00 går anmälningstiden för det internationella storloppet Grand Premio Lotteria ut. Loppet körs söndag 4 Maj på Agnano-banan i Neapel efter den traditionella propositionen med tre försök á 8 hästar, tröstfinal och final. Totalt delas det 506.000 € inkl italienska uppfödarpriser vilket ger 414.000 € eller drygt 3,7 miljoner sek till ägare och tränare. Nettoförstapriset i de tre försöken är ca 78.000 sek, till segraren i tröstfinalen är det ca 160.000 sek, och i finalen får segraren 1.500.000 sek, medan det är 720.000 sek till andrahästen och ca 390.000 sek till tredjehästen. Distans i Gran Premio Lotteria är 1600 meter. Agnano-banan kommer att bidra med viss transportersättning till nordeuropeiska hästar, och det koster inget att starta. Gran Premio Lotteria är en ren inbjudningslöpning.
Anmälningar sker till Klaus Koch, On Track Worldwide AB. Mobil +46-705-615745 eller mail ontrack@telia.com Vi löser också allt det praktiska i samband med eventuell start i Lotteria-löpningen.

Nya förutsättningar i Gran Premio Lotteria (10 April 2012 21.19)

Söndag den 6 Maj köres den 63:e upplagan av Gran Premio Lotteria på Agnano-banen i Neapel. Och för första gången på många år finns det radikala ändringar i loppets proposition. Tyvärr har prissumman drabbats av förändringarnas vindar. Från 491.400 € under de senaste många åren har totalprissumman sänkts till 332.180 €. Cirka 25.000 € har försvunnit genom en reducering av antalet försöksheat från tre till två. Dessutom har tröstfinalen till ett värde av ca 30.000 € försvunnit.
Positivt är, att loppet öppnats för utländska valacker, och att 10-åriga utländska hästar (8-10-åriga ston) nu har givits tillstånd till att starta. vilket skulle kunna skapa ett visst förnyat intresse från nordeuropeiska hästar.
Förstaprisen i de två kvarvarande försöken har faktiskt höjts med ett par tusen Euro till 12.880 €, men förstapriset i finalen är nu 144.021:82 (ja, ni såg rätt, det finns CENT med i leken!) €.
Anmäla till mig senast tisdag 17 April 17.00.

Spännande fält i Mikkeli (11 Juli 2011 08.34)

På söndag körs Mikkeli Ajo på den snabba banan i finska Mikkeli. Som vanligt har jag haft förmågan att vara med och bygga upp loppet, där deltagarantalet är maximerad till 8, en vingfull hästar. Det är 60.000 Euro (ca 550.000 SEK) till vinnaren, men som något nytt i år har man infört en bonus på 30.000 Euro, som betalas ut, om Varenne's Europarekord 1:09.3a - satt i Mikkeli 2002 - förbättras. Det har fått den franska sprinterstjärnan och Elitloppstvåan Rapide Lebel till at komma. Vi lyckades nämligen med att få organiserad flygtransport, och med på flyget är även den andra franska huvudloppsdeltagaren Renomée d'Obret plus fyra ramloppshästar.
De två franska hästarna kommer att möta de finskägde Express Type (Derbysegrare 2010), Target Hoss och Womanizer, italienske Merckx O.K. och de svenske Amour Ami (fjolårssegrare på 1:09.9a) och Reven d'Amour. Startspåren kommer kring lunchtid idag.

Amerikanska Elitloppskandidater visade toppform (23 April 04.48)

För ett par timmar sedan årsdebuterade den trefaldige Elitloppsdeltagaren Enough Talk på Pocono Downs i Pennsylvania, drygt 200 km nordväst om New York. I sulkyn satt som vanligt Ron Pierce. Det blev ingen lätt årsdebut, för i startfältet fanns även Trond Smedshammer-tränade Arch Madness (med Brian Sears i sulkyn), som redan hunnit med två startar - och segrar - under 2011. Pierce släppte också gladeligen spetsen till kollegan efter 400 meter. Sedan ledde Arch Madness i stor stil till mål. Han segrade på toptiden 1:10.0a/1609 meter (Pocono är som Solvalla en 1000 metersbana). Enough Talk, som skulle köras lite "försiktigt" i årsdebuten, var längden efter på 1:10.1a.
Folket bakom om båda hästarna säger sig mycket intresserade i att starta i årets Elitlopp......


Elva svenskar i Lotterian (18 April 15.12)

För en liten stund sedan kom anmälningslistorna till årets upplaga av Gran Premio Lotteria, som köres på Agnano-banan i Napoli söndag 8 Maj. Det finns totalt 82 (!) hästar anmälda. Som varande ansvarig för de skandinaviska hästarna fick jag ihop 11 stycken, alla svenska: Conrads Epilog, Highlight Brizard, Iceland, Joke Face, Lavec Kronos, Oracle, Rakas, Red Hot Dynamite, Sahara Dynamite, Sebastian K och Timetosaygoodbye. Många av dessa är tveksamma, men en 3 - 4 stycken skulle vi gärna få ihop. Det kunde ha blivit många flera, om inte begränsningerna hade varit så många: Inga valacker får delta, utländska ston får högst vara sju år gamla, hingstar nio år. Därför får hästar som Fabrice Souloys Premiere Steed och Private Love (båda 8 år) inte starta. Inte heller Swept to Victory.
Fråndraget de italienska uppfödarpriserna är det 491.400 Euro att tävla om i tre försök, tröstfinal och final. Finalsegraren får ca 1.850.000 SEK enlig dagskursen.

Kolla Annicka's första start i Nya Zeeland (24 Mars 14.03)

Fredag morgon startar Jörgen Westholms Annicka i Auckland, Nya Zeeland. Ni kan inte se loppet live, men under www.hrnz.co.nz visas loppet efter ca 20 - 30 minuter. Starttid är 07.53 fredag morgon europeisk tid.

The Interdominion Championships flyttar från Christchurch till Auckland! (1 Mars 19.41)

Tidigare idag svensk tid togs beslutet om att flytta Australasiens allerstörsta travsportsevenemang från Christchurch på New Zealands södra ö till Auckland på den norra ön. Detta som följd av jordskalvet, som den 22 Februari förstörda nästan hela Christchurchs innerstad men som dock lämnade travbanan utanför staden helt orörd. De praktiska och logistiska problem består dock för Addington-banan, och nu är det alltså beslutat, att hela karnevalet flyttar till landets största stad. Datum ändras inte, men annars blir förutsättningarna lite annorlunda. Addington är en 1200 meters bane i vänstervarv (som alla svenska banor), medan Alexandra Park i Auckland är en 1010-bana i högervarv. Dock är banan i Aucland mycket bredare.
För svenska Annicka betyder det, att hon får stanna kvar i Auckland-området, vilket bara är bra. Jag pratade idag med Anthony Butt, som skall köra stoet i de två första loppen, och han var lyrisk över den författning Annicka är i.

Tim Tetrick vann nio lopp på Dover Downs igår! (28 Februari 14.57)

Varje morgon brukar jag gå in på ustrotting.com för att se vad som hänt dagen innan på de nordamerikanska banorna. Även i morse. Gick in och kollade gårsdagens tävlingar på Dover Downs genom att scrolla neråt i resultatlistan. Uppfattade att vår vän Tim Tetrick vann rätt så många lopp. HUR mångå lopp vann han egentligen? Scrollade en gång till. Nio (9) på startar! Sanslöst med tanke på, att flera av de övriga toppkuskarna var på plats, bl a banans ledande körsven Ron Pierce. Även om det kördes femton lopp på dagen, så är nio segrar helt makalöst. Tetrick hade hittills i år legat lite lågt och låg en bit efter i segerlistan och trea i pengaligan efter George Brennan och Pierce. Men nu tog han tag i grejorna får man säga.
Flest segrar på en dag tror jag att Heinz Wewering är. Heinz vann för 12-15 sedan 11 segrar på 12 uppsittningar på en storloppsdag (!) i Hamburg. Jag är inte säker, men kan någon verkligen ha vunnit mer. Roger Hammer (han med Vivid Photo) vann samtliga sina tio uppsittningar på en fair stakes (marknadstävlingar utan toto) dag för några år sedan. Även toppkusken David Miller har vunnit tio lopp - på självaste Little Brown Jug-dagen. Därtill skall det sägas, att tävlingsdagen innehöll 24 lopp, och Miller körde i 17 av dem.

Mycket att göra; svårt att hinna med hemsidan (26 Februari 09.24)

Jag har dåligt samvete. Mycket dåligt samvete för att jag inte hinnar med att vårda min hemsida, där ni just nu gör ett besök. Trots att jag inte levererar på en vecka, finns det 50-60 tappra själar som troget kollar in varje dag, vilket jag är tacksam för.
Just nu sysslar jag mest med Annickas New Zealand-resa, anmälningarna till Grosser Preis von Deutschland 2012 och förhandlingar mellan tyska och italienska spelorganisationer om samarbete över gränserna. New Zealand-äventyret fick ju ett litet annorlunda perspektiv med jordbävningskatastrofen i Christchurch (ChCh), där The Interdominion Championships påbörjas om mindre än en månad. De första bulletiner var dystra. Man kännade sig tvingade till antinen att skjuta på tävlingarna, flytta dem till en annan bana eller helt ställa in. Det andra alternativet syntes initiellt vara det bästa. Dock hade banan i ChCh inte tagit någon skada alls, ingen människa med direktberöring med travsporten hade drabats, så egentligen var det bara den moraliska frågan och frågan om huruvida det går att skaffa tillräckligt med hotellkapacitet som återstod. Med några dagars avstånd till det hela slog man fast, att långt ifrån alla storhotell var förstörda, och att hotellfrågan således borde gå att lösa. Att genomföra carnivalet, som det kallas, på fastsatt tid och plats skulle kunde bidra till återhämtningen av ChCh, som är en relativt liten stad, som påminner lite om t ex Karlstad. Senast månda morgon vår tid finns det besked om fortsättningen, och det lutar mycket åt Addington Raceway i ChCh, vilket också betyder, att de logistiska problem (redan bokade och betalade flygbiljetter t ex) som tornade upp sig, kommer att lösas.

Grosser Preis von Deutschland 2012 fick totalt 267 anmälningar. Bara 107 från hemlandet och 160 från andra länder, där Sverige briljerar med 145! Folket bakom Winrace, som arrangerar loppet på banan i Hamburg (från och med i år), har stora planer med loppet, som är för 4-åriga hästar från alla länder. Med lite tur passerar förstapriset i finalen 1 miljon svenska kronor redan i år.

Nordamerikansk joker i den Europeiska storloppsleken? (20 Februari 08.16)


Björn Forsberg har avlidit (29 Januari 14.19)

Idag på morgonen avled Björn Forsberg efter en tids kamp mod cancern. Han skulle fylla 68 år. De sidste 20 åren av sitt liv var "Björne" championtränaren Stig H Johanssons betrodde kontorsman. Johansson rekrytterade Forsberg från Solvallas sportsekretariat 1991. Senare samma år anställdes jag som sportchef på Valla och tog på så sätt indirekt över från Forsberg med hensyn till propositionsskrivande och anmälningar. Björne hade varit väldigt framsynt i sitt propositionstänk, och han grundade det systemet, som jag sedan utvecklade vidare under 1990-talet, ett system som så till att unga hästar - framför allt 3-åringar - fick gott om startmöjligheter året om. Björne hade "björnkoll" på hela det 2.200 hästar stora materialet som fanns inom Solvallas område, och jag lärde betydelsen av detta av honom. Numera verkar det inte vara så viktigt att bygga upp en solid unghästplatform, och det gillade inte Björne, som tyckte att man skulle ta hand om alla unga och de bra äldre hästarna.
Det var inte lätt att ta över efter Björne, som höll korten väldigt tätt mot kroppen. Så även hos Stig H, där han skötte kontoret helt ensam och alldeles prickfritt, men indblanding från andra var inte Björn Forsbergs grej. För ett par år sedan fick cancern tag i Forsbeergs kropp, men typiskt för honom så bagatelliserade han sin sjukdom och envisades med att fortsätta jobba normalt. Men i tisdags tog det slut. Björne kom inte ur sängen och i dag lördag kom så döden och befriade en mycket egenartig människa för hans plågor. Tack vännen för din envisa och osjälviska insats för vår kära sport!

..... och vart skall The Hambletonian ta vägen utan Meadowlands (7 December 11.47)

Da The Meadowlands öppnade sina grindar för första gången i 1976 kom det 42.133 personer på öppningsdagen. Det ända eenemanget som har kunnat honorera sådana publiksiffror är Hambletonian-dagen, vanligtvis den första lördagen i Augusti. Cirka 30.000 (i år var det 26.712) hittar fiortfarande vägen till The Big M, när det vankas Hambletonian. Och frågan är nu vart The Hambletonian skall ta vägen om the Meadowlands (mot förmodan?) kommer att slås igen.
Även om Tom Charters, som är VD i the Hambletonian Society, har svårt vid att se the Meadowlands stänga - han tror helt enkelt inte att det är var sig pratiskt eller politiskt möjligt - så måste ha och hans styrelse vara förberedda på, att det ändå kan hända. Den omdiskuterade Hanson Report föreslår ju, att The Meadowlands under 2011 enbart skall köra tävlingar under Hambletonian-veckan, så vad händer i så fall 2012. Om det värsta skulle hända, så står The Hambletonian Society överför stora problem. The Hambletonian Stakes har körts oavbrytet på The Meadowlands sedan 1981. IInnan dess kördes det under många år i Du Quoin i Illinois. Innan dess på sedan många år tillbaka nerlagda Good Times Park i Goshen. Gemensamt för dessa tre banor är, att alla är milebanor. Med rykten kring The Meadowlands öde har flera banor vist intresse för att ta över värdskapet för Hambletonian, som ekonomiskt helt och hållet sköts av The Hambletonian Society. Ingen av dessa banor är milebanor. Faktum är, att det bara fins tre andra milebanor kvar i östra Nordamerika: The Red Mile, Du Quoin och Springfield. Den första är ju redan värd för Kentucky Futurity, den andra fick ställa in sitt eget storlopp World Trotting Derby på grund av ekonomiska problem, och den tredie har med åren blivit relativ obetydligt. Visserligen finns det planer på att bygga en helt ny milebane i västra Pennsylvania, men det känns som om, att the Hambletonian måste ha anknytning till en storstad med bra kommunikationer. Bekymmersamt är, att The Meadowlands inte heller har sökt om förlängning av sitt kontrakt med Hambletonian Society, et kontrakt som löper ut efter 2012. Jag och många andra hoppas att Tom Charters har rätt i sin bedömning. Vi vill gå till trav på The Big M under många år även framöver!

Hur skall det gå för The Meadowlands? (5 December 16.34)

I 1976 etablerade den amerikanska delstaten New Jersey strax väst om New York och Hudson River The Meadowlands Sports Complex. Kronjuvelen i det nya området i East Rutherford var den kombinerade trav- och galoppbanan The Meadowlands. Succén blev omedelbar, och långt upp på 80-talet kunde "The Big M" räknar in femsiffrige publiksiffror var enda tävlingskväll. New Jersey Sports and Exposition Authourity (NJSEA), som drev och forfarande driver the Sports Complex, ökade med åren på med sina events arenor. Giant Stadium tillkom, Continental Arena tillkom, och kapplöpningsbanan förflyttades mer och mer ut på et sidospår. På slutet av 1990-talet räddades The Big M av en ordning kring de så kallade slot machines (enarmade banditer). I likhet med andra banor i andra delstater ville man ha slots, men då spelparadiset Atlantic City (AC) ligger i New Jersey ansågs det för opassande, att kapplöpningsbanan också skulle kunna erbjuda slots. I stället fick The Meadowlands ett tidsbestämt bidrag från Atlantic City, och det bidraget, som till och med har varit indexreglerad, har Meadowlands levt gott av under tiotalet år. Nu är det slut, och Meadowlands har hamnat i djup kris. Det kan tydligast illustreras genom att titta på banans tävlingsupplägg. Fra till höstpausen som började veckan efter Hambletonian i Augusti körde banan tävlingar onsdag till lördag (onsdag till lördag under Januari - April). Vanligtvis med tio lopp onsdag, elva torsdag, tolv fredag och tretton lopp på lördagen, som var toppdagen, som i år fortfarande kunne dra 4-5.000 i publik. På lördagen kördes med mycket få undantag enbart pacerlopp, och prispengarna låg mellan 15.000 och 45.000 dollars i vanliga lopp. När tävlingarna återupptogs i början på November fanns det bara hästar till tävlingar på fredagar och lördagar, och nästan var ända fredag har det bara varit nio lopp. På lördagarna har man fått ihop 10 - 12 lopp med prissummor från 7.500 - 15.000 dollars.
Fram till Augusti togs 98% av alla uppsittningarna av någon av dessa nio: George Brennan, John Campbell, Daniel Dube, Yannick Gingras, Andy Miller, David Miller, Ron Pierce, Brian Sears och Tim Tetrick. När The Big M i går kväll körde tolv lopp var ingen (INGEN!) av dessa på plats. Inte för att det kördes storlopp på annan plats, jo, Dube och David Miller var i Cleveland för att köra ett stakes. George Brennan och Ron Pierce har inte kört ett lopp på sin hemmabana under hösten. Brennan kör på Yonkers och Pierce i Chester eller Dover. Nu har Sears dragit hem till Florida för att tävla där ett tag. Han far Jay är tränare på Pompano Park.
I går kväll vann Pat Berry fem lopp på The Big M. Berry har sedan fyra-fem år desperat försökt att komma in i "kuskkartellet" på banan, men hittils har han "not even varit close".

I veckan upp till årets Hambletonian kom de illa varslane nyheter om att New Jerseys guvernör Chris Christie ville lägga ner The Meadowlands som tävlingsbana. Nysatsningarna på de nya (efter mångas uppfattning helt meningslösa) Giants Stadium och den fula inomhusskidbacken Xanadu, som ingen tydligen använder sig av, hade kostat dyrt, och besparingar skulle kunna uppnås genom att lägge ner travbanan, som ansågs som konkurrent till Atlantic City, som också hamnat i bekymmer. Lösningen skulle vara att expandera i AC och skapa ett nytt Las Vegas, och då skelle det inte finnas plats till ett Big M i New Jersey.
En utredning tillsattes, The Hanson Commission, Den kom fram till, att The Big M skulle läggas ner och att travet skulle förflyttas till galoppbanan Monmouth Park i Oceanport i centrala New Jersey. Många är överbevisade om, att rapportens konklusion stod klar redan innan rappoten skrevs. I The Hanson Commission ingick inte en ända person som hade kundskap om hästkapplöpningar. Att föreslå travlopp på Monmouth Park anses enbart för löjligt. Visserligen är banan mysig, ocg jag skulle kunna föreställa mig en travoval där, men enbart kostnaden för ändringen skulle bli enorm, och desutom skulla man aldrig få tillstånd till att montera upp en ljusanläggning. Man fråger sig, om Meadowlandspubliken skulle åka en dryg timme söderut för att titta på trav, när Yonkers (med slots!) bara ligger 30 minuter bort från Rutherford, som i övrigt enbart ligger 11 kilometer från Times Square. Dessutom ligger Monmouth Park mycket nära New Jersey's andra travbana Freehold. Så det hela faller på sin egen orimlighet.
En annan rapport, som kallas för The Christiansen Report, kommer i ett räkneexempel fram till, att 2.100 slot machines på The Meadowlands skulle kosta Atlantic City en omsättningsnedgång på 0,01%, vilket borde vara till att leva med för AC.

Hästfolket påpekar i sin argumentation till guvernör Christie, att New Jersey skulle tappa skatteinkomster på 110 miljoner dollars, 7.000 arbetstillfällen och 28.000 hektar mark som nyttjas till avel och träning av travhästar skulle bli överflödig. Det tror jag nu inte på. Det finns goot om tävlingstillfälle på banorna runt ikring Cherster, Dover, Freehold, Pocono, Tioga och Yonkers, och ovannämnde reaktion från toppkuskarnas sida visar, att sulkysporten i New Jersey lever vidare. Men det vore ändå helt meningslöst att slakta den mest centrala av alla banor, den bana som det borde vara enklast att skapa en ökning på.
Jag har pratat med ett par toppfolk inom travet i New Jersey, och de låter övertygade om, att The Big M kommer att leva vidare i många år. Jag hoppas att de har rätt!

Sundons Gift tillbaka i Elitloppet 2011? (4 December 09.27)

Förra lördagen kördes ett snabblopp för travare på den nya banan utan för Sydney, Menangle. Banan, som mäter 1400 meter, är ett slags satelit till den klassiska 800 meters-banan Harold Park, som ligger mitt i Sydney. Loppet i fråga kördes över den engelska milen 1609 meter, och det var lagt upp till en fight mellan Australiens nya stjärna 5-årige Down Under Muscles (efter Muscles Yankee och ett sto med pacer-stam) och "den gamle mannen", 9-årige Sundons Gift, Elitloppsdeltagare 2009. Man blev inte besviken. Sundons Gift startade från det svåra spår 10, men han var i alla fall framme på upploppet och krigade mod den fyra år yngre rivalen. New Zealändsk-födde Sundons Gift vann med en halv längd för Chris Lang på nytt australasiskt rekord 1:11.0a. Down Under Muscles blev med 1:11.1a tidernas snabbaste australsk-födde travaren med 1:11.1a. Han tränas och körs av Chris Alford. Sundons Gifts stallkamrat Kyvalley Mac var trea för Chris Lang junior. Sundons Gift travade de sista 400 meter efter 1:08.0! Han fick ca 190.000 SEK för segern.
Det tidigare australasiska rekordet innehades av Lyell Creek, som för snart tio år sedan travade 1:11.8a i Ashburton på Nya Zeelands södra ö. Chris Lang har tidigare sagt, att Sundons Gift inte passar för lopp som Elitloppet, men i sitt senaste nyhetsbrev öppnar han dörren på glänt för en ny Elitloppsstart 2011. Då Chris vid detta laget vet vad som krävs lär han ha tort på fötterna. En sak är säker: Sundons Gift är mycket bättre nu, än har var för 1½ sedan under sin Sverigevistelse. Och vad gömmer sig i den mycket yngre Down Under Muscles?

Lisa America i 1:10-jobb (30 Oktober 17.54)

Det italienska superstoet Lisa America verkar har formen intakt även om hon inte har startat sedan Åby Stora Pris mitt i September. I går fredag hade tränaren Jerry Riordan sin häst ute i ett snabbarbete på San Siro-banan i Milano. Lisa travade 1600 meter efter 1.53.2, vilket ger en kilometertid på 1:10.75! Enligt ögonvittnen så Lisa helt lysande ut, så det blir en del att bita i för Opal Viking och Torvald Palema i nästa söndags Gran Premio Nazioni i Milano. Det blir tolv startande och spårlottningen äger rum måndag eftermiddag under Orsi Mangelli-tävlingarna. Den lär bli otroligt viktig.

Wishing Stone droppar Orsi Mangelli (21 Oktober 20.48)

Det meste var klart för att USA:s bästa treåring, danskägde Wishing Stone, skulle starta i årets upplaga av storloppet Gran Premio Orsi Mangelli i Milano den 1. November. Kusken George Brennan, som är ledande körsven på The Meadowlands i år och tvåa i Nordamerika efter Tim Tetrick, hade lovat att göra sin första Europarresa. En attraktion i sig. Men kostnaderna för att flyga och transportera den lilla Conway Hall-sonen blev för stora och ägaren Knud Erik Ravn, Stald Cowboyland, ville inte ta risken att missa ett storlopp i Lexington på lördag och Matron Stakes på Dover Downs några veckor senare och valde i samråd med tränaren Dewayne Minor att ställa in Europaresan, där även stallkamraten Levi's Lady (Orsi Mangelli Filly) skulle varit med. Ravn ringde mig på eftermiddagen, och det var bara att förmedla budskapet vidare till San Siro's sportchef. Återbudet är naturligtvis bta för de svenskatänade deltagarna Deuxieme Picsous, Formula One och Muscles Wiking B.R.

Mallorcas stora tvååringslopp regnade bort (13 Oktober 09.59)

Mallorcas och därmed Spaniens största tvååringslopp heter Criterium del 2 Anys och har körts under många år. Så sent som i början på 70-talet kallades det för "Mallorcinsk Derby", och i 1970 vann det danskfödda 2-åriga stoet Olga, och kunde därmed titulera sig spansk Derbuvinnare. Sedan tog treåringsloppet Gran Premi (utan o på slutet) över och är nu landts överlägset största lopp med 75.000 Euro till segraren.
Criterium del 2 Anys har hamnat något i skymundan och körs nu med 6.000 Euro till vinnaren. Årets upplaga skulle ha körts i går kväll, men det regnade så kraftigt att tävlingarna ställdes in. Solvallas Torbjörn Jansson var på plats för att köra Menhammar Stuteri's Ultima Highness (Hovercraft - Her Highness) i Criterium, men det gick alltså om inget. Tobbe skulle ha kört yttrligare fyra hästar, bland annat den duktiga fyraåringen Soraya Mixo (San Pellegrino) och den franskfödde sbabblopparen Norton du Sud (First de Retz), men nu blev det till att entmundiga en bra mallorcinsk måltid i stället.
DEn inställda tävlingsdag var delat upp i två block á 9 lopp, alltså totalt 18 lopp. Första blocket skulle ha körts mellan 10.30 och 13.50 och huvudblocket mellan 16.30 och 19.50.

Mitt åtgärdspaket (7 Oktober 16.42)

Vilken diskussion det har uppstått efter Kriterieauktionen, och hur många olika synpunkter och lösningsförslag har vi inte sett? Det känns kul med detta engagemang, och eftersom jag har framsatt kritik har jag också lösningsförslag att delge.
Det hela går ut på att de svenska travhästuppfödarna skall få såld sina ettåringar med rimligt resultat och där tänkar jag även på uppfödarpriserna, som ju kommer i efterhand. Att enbart be ATG om pengar till prispengar och åtgärdspaket tror jag intte på, men självklart skall man be ATG om pengar, så mycket som möjligt.
Som jag ser det, finns det tre sätt att skapa förbättringar utan att be det store spelsällskapet om stöd:

1. Sänka betäckningskostnaderna genom lägre fölavgifter. Min landsman Bo Johndahl, Breed Team 2000, är den första uppfödaren att framföra denna önskan, annars får man säga, att uppfödarna får skylla sig själva som genom åren betalad alldeles för höga levande fölavgifter. Här borde STC sedan länge ha reagerat. Istället för att trakassera hingstägarna med subjektiva och obegripliga hingstbedömningar och därav följande diskvalifikationer av vissa hingstar (nu är vi som tur är av med eländet), så skulle man ha sett över hingstmarknaden och skapat ett tak för vad framför allt debuterande hingstar får kosta. Jag föreslår, att ingen i Sverige uppstallat hingst får ta mera än 20.000 kr vid levande föl de två första betäckningssäsongrna och minst fram till 50:e fölet. Priset får heller aldrig sänkas, såsom det har hänt vid ett par tillfällen de senare åren. Det är en ren hån mot de uppfödare som fått betala det högre priset. För att undvika konstiga ordningar med i utlandet uppstallade svenska hingstar bör antallet godkända betäckningar med utländska hingstar begränsas. Som kompensation för hingstägare med bra och populära hingstar bör betäckningstalet släppas fritt inom Sverihge. Köper du en hingst för till exempel 3 miljoner kr inklusive omkostninger, är den redan betalad efter år ett om den skulle få 180-200 föl. Vi måste bli av med avelshingstar som är inköpta enbart i businesssyfte. Det genererar definitivt ingen business för uppfödarna.

2. Skapa en tävlingsinriktning som gynner tidig start. En av mina käpphästar. När jag började gå på trav i 1968, tävlade tvååringarena från Maj till börja på Oktober. Sedan gick dde som hade startat till vintervila, och de som var under förberelse fick starta från och med nyårsdagen.
Jag tycker, att vi tävlar för lite och för sent med våra tvååringar. Jag är övertyckad om, att har en häst det man engång i tiden kallade "early speed" skall tävla som tvååringar, de andra får träna en vinter till. Som det är nu finns det inga lopp för än slutet på juli, och sedan är det mycket glest med tvååringslopp under Augusti, där det borde finnas som flest I Oktoberrusk och Novembermörker finns det plötsligt massvis med lopp för nya tvååringar, men de lopp sär vanligtvis ut som gårsdagens tvååringslopp på Solvalla, vilket man kunne varit utan.
Auktionslöpningarna på Solvalla under Kriterieveckan var däremot uppfriskande, och jag förstår inte värför man inte pushade mera för kommande års löpningar under Kriterieauktionen. Konceptet är verkligen bra.
Gör så här: Börja med tvååringstävlandet i Juni. kör Breeders Crown-loppen i Augusti, Auktionslöpningen i Kriteriehelgen, Uppföddningslöpningen i slutet på Oktober på Solvalla (!) och Vinterfavoriten mitt i November. Sedan är det stängd fram tills årsskiftet.
Vad vi uppnår är att kunderne ser att det finns snabba återbetalningsmöjligheter för de tidiga individerna, men vi vill inte ha någon rovdrift på de unga djuren, så antalet högt doterade lopp bör hållas på den aktuella nivån. Och sedan: Kör inga tvååringslopp med voltstart. Kör alla bakom bilen!
ATG har traditionellt haft svårt för unghästtävlandet. Man vill ha äldre och framför allt kända hästar, en princip man frånviker på det grövsta med kallblodsloppen där totalt okända norska dieselhästar gladeligen släpps in till spelarnas förtvivlan. ATG kan bidra till att göra de yngre hästarna kända. Jag föreslår, att man gör Klass II, som numera är lägsta klassen, till ett rent treåringslopp från 1 Mars till 31 December. Under Januari och Februari kan fyraåringar få vara med.

3. Höj uppfödarpremierna. Min favoritbloggare Lasse Dahlgren på Travronden var inne på detta i sin blogg i går, och jag är till stora delar enig med honom, dock vill jag genomföra höjningen på ett annorlunda sätt:
Målet är, att alla 2-, 3- och 4-årige hästar skall generera 25% i premier till sina uppfödare. För hästar som är 5 år eller äldre kan man betala ut 10% när en häst vinner en premie på en miljon eller mera. Det betyder till exempel att uppfödaren till Elitloppsvinderen kommer att få premie för just det loppet, medan att uppfödaren till en 11-åring som blir sjua i ett P21-lopp i Skellefteå inte får en krona.
Financieringen av höjningen skall ske genom de pengar som blir över från äldre hästar och genom att ta bort premieloppen. Där finns det mycket pengar att hämta. Inte bara premiepengarna men också administrationskostnaderna, som lär var rätt höga. Ägarna blir förvisso av med premiepengarna, som i de fleste tillfällen är väldig lättförtjänade. Att åka in tll en travbana och lulla runt i två varv i ett tempo som är mycket lägre än hästens aktuella förmåga känns inte inte speciellt cool. Starta i stället i ett riktigt lopp eller glädjas över att spara transportutgifter, utselningsavgifter etc. Dessutom ställer sig säkert STC:s miljömetvetna sportchef Per Wetterholm bakom detta, Det blir ju avsevärd mindre avgaser....

Efter en Kriterievecka (5 Oktober 12.44)

Svensk travsport är generellt sett Världens bästa. Det är klart, att Frankrike har större omsättningar, USA bättre uppföddning och Mallorca (!) större publiksiffror på sina vardagstävlingar, men Sverige har den bästa struktur, de flesta och mest kunniga fans och är överlag en förebild för hur travsport skall bedrivas.
Ända finns det en del molln på den svenska travsportshimlen , men då tänkar jag på andra saker än de flesta andra tänkar på eller åtminstone pratar om. Jag tänker på motviljan till att förändra, till att medge misstag, till att lyssna, till att analysera givna signaler korrekt, till att ta vara på den guldgruva vi sitter på och till att skapa förtroende hos alla de som öppet bekänner sig till den "ideologi" som heter svensk travsport. Under den gångne veckan fick vi flera bevis på just dessa förhållanden.

Vi kan ju börja med begivenheten som det snackas mest om just nu: Kriterieauktionen. Först var det tydligen "surprise, surpise, vi har låga eller inga priser på ettåringarna", sedan muttrades det om kris innan katastof basunerades ut över land och mark. Nu måste dramatiska åtgärder till, sägs det, och det kan jag hålla med om, för det har jag tyckt i många år, men det är inte samma åtgärdar som jag syfter på. De mycket omtalade åtgärdarna stavas "stor påse med pengar", mina åtgärdar stavas "ett litet unns av förnuft".
Jag tar utgångspunkt i kommentarer som "Jamen, min häst kom inte ens upp i till priset áv levande föl-avgiften!" Det är naturligtvis förargligt att gå back på sin uppföddning, men var någonstans står det skrivet, att man är garanterat ett visst pris för produkten? Det finns inga garantier innanför travsporten, även om många tydligen anser det för sin naturliga rättighet att bli ekonomiskt omhändetagen av sporten så snart man går in genom stallgrinden första gången. Något som irriterar mig gränslöst och som tyvärr nog är svårt vid att bli av med.
Jag tror att det finns tre väsentliga orsaker till att det nu skriks kris och andra domedagsuttryck. Vi kan börja med produktionskostnaderna för unghästarna. Där får uppfödarna skylla sig själva som genom årtionden har tillåtet horibelt höga fölavgifter. Hingstägarna är nog de som har mått bäst i svensk travsport under senare år. I Danmark insåg man tidigt detta problem, redan under efterkrigsåren faktiskt. Där tog en stark uppfödarförening tag i sakerna, kom privata hingstuppköpare i förväg och säkrade sig ett enligt dansk mått mätt antal topphingstar, innan andra gjorde det och bjöd dessa ut till sina medlemmar för fornuftiga priser. På detta sättet fick alla danska uppfödare tillgång till hingstar som Joe's Pride, Lance Hanover, Frosty Hanover, Pay Dirt, Lord Valentine, Linus T och Shane T Hanover. Uppfödarföreningens låga fölavgifter tvingade övriga hingstägare till att anpassa sig. Det borde ASVT ha tagit efter för många år sedan. Det gjorde man kanske när man inhandlade Keepitinthefamily och Malabar Circle Ås, men med all respekt för dessa båda, borde man i så fall har lagt ribban högre.
I Sverige har under de senaste två-tre åren sett ett alldeles för stort antal nyinköpta amerikanska hingstar bli erbjudit till helt orimliga fölavgifter. Det var avkommar till dessa som under helgens auktion närmast i flockar lämnade auktionsringen med svansen mellan benen.
Detta ledar till den nästa väsentliga orsaken till utfallet, och då vill jag återgå till det sunda förnuftet: När skall uppfödarna inse, att på en Kriterieauktion är alla och fraförallt de bästa bedömarna av en unghästs värde församlade i plenum: Travtränarna. Har dessa, stora, mellan som små, tränare i gemenskap genom att sluta budgivningen på en viss nivå bedömt en häst till att ha ett givet värde, då är inte den hästen en ända spänn mer värd, och det är bara att skicka iväg till högstbjudande i stället för att prata om att nå upp till fölavgiften och dylikt. Undantas kan naturligvis de uppfödare, som har möjliget för själv att föra sin produkt längre fram mot start eller som helt enkelt är glad ändå och behåller hästen av kännslomässiga orsaker.
Hästar går på auktion för att bli sålda, och har man alla potientiella kunder på plats, då är det vansinnigt att dra hästen med hem igen och hoppas på att priset ökar av sig själv. Ta de stora auktionerna i USA: Allt säljs, för att producenterna vet att det inte står några högrebjudande köpare och väntar i buskarna på vägen hem.
Nu kommer vi till den tredie orsaken, en riktig käpphäst för mig: Lägstapriserna. I alla år har jag undrad, varför dessa skall finnas till. Jag tror att de ursprungligen tillkom för att auktionernas genomsnittpris skulle se snyggt ut och för att hålla för dåliga hästar borta från auktionsringen. "No rif-raff", som John Cleese sade. Men återigen pratar vi om en helt meningslös åtgärd, för har man ett minstepris på 20.000 kr skall alla hästar kunna säljas för 40.000-50.000 kr, inte 22.000 kr. Då menar jag, att på grund av lägstepriset går väldigt många hästar osålda eller återropta ur ringen, när de faktiskt kunde ha sålds för 20.000 - 40.000 kr. Vill man sälja en häst för 20.000 kr, då bör budgivningen börja på noll. Återigen vill jag hänvisa till USA, där man till exempel i Lexington skulle kunna uppleva, att ena hästen säljs för 300 dollars (2.500 kr) och den nästa för 300.000 dollars (2.500.000 kr).
Alltså, bort med lägstapriset. Är en häst inte mera än 15.000 kr värd, kan den inte säljas för 20.000 kr. Det blir bara patetiskt at se auktionarius stå och älta på 20.000 kr i flera minuter på en sådan häst.
Apropå minuter, så går det att sälja hästarna mycket snabbare. Ta bort all presentation av hästarna, folk är ju läskunniga. Många har påpekat, att det är för många hästar, men det tycker inte jag, Kriterieauktionen skulle kunna ta ännu flera, men bara inte söndag förmiddag! Börja onsdag eftermiddag med att sälja 50 besiktigade och selekterade unghästar och sälj resten torsdag, fredag och lördag kväll. STC skall se till, att galoppen och de minsta banorna kör tävlingar torsdag och fredag, inte får Åby köra emot Kriterieveckan. Flytta sedan Auktionen till en plats där det inte finns några barer och restauranter inom auktionsområdet, så att de professionella kan få koncentrera sig på några av årets viktigaste arbetsdagar. Åskådare utan inköpsintentioner skall fortfarande vara mycket välkomna, men de skall vara där för hästarnas skull och inte för Johnnie Walkers!
ASVT-chefen, min vän Anders LIndh, menar att det saknas tillräckligt med hästägare. Jag är inte säker på, att Anders har rätt i så stor utsträckning. Jag har en hel klar känssla av, att många fler hästarr hade sålds med ett mindre kramaktigt koncept, och jag är bergis på, att rätt så många med hästköp för öga gick hem utan någon ny pålle.

Kriteriehelgen hade inledningsvis ett moln hängande över sig, men det skingrades, när Åke Svanstedt, Glenn Persson och Carl Johan Jepson friades på alla åtalspunkter i Hovrätten. Det var skönt för travsporten att bli av med denna onödiga bördan, och jag förstår inte värfor STC-chefen Ulf Hörnberg nu envisas med att det trots allt kan finnas en fortsättning på eländet. STC hade ju redan när det hela var aktuellt för 5 år sedan möjlighet att ta tag i detta, innan det blev ett eskalerande mediadrev på det. Men då hittade man inget, om det var för att man inte utförte sitt jobb grundligt nog, eller om det var för att det verkligen inte fanns noget att ta i, är ju ointressant nu. Så jag vädjar till STC:s (ST:s numera!) ledning om att glömma prestigen, den kampen är oavsett redan förlorat, och se det hela ur prakmatiskt synvinkel och gå vidare.

Som Solvallaman glädjes jag oerhört över att höra Jägersros Lutfi Kolgjini säga, att Kriteriesegern var den största. Det värmde extra på en dag som annars gick rätt så mycket i grått. Klimakset på tristessen kom da Ludde och Raja Mirchi tvingades segerdefilera förbi en publikplats där alla hade ryggen till segerekipaget eftersom att de var på väg hem! En fruktansvärd syn helt enkelt.
Jag har ofta hyllat ATG för allt de har gjort för svensk travsport, och kommer att fortsätta så, men tyvärr tror jag att man på tre trappar i "Silvergrisen" har en tendens till att tro, att ha vi gjort én sak rätt, då gör vi aldrig mera fel. Detta har faktiskt stämd länge, men det kapsejsar med det moderna söndagskonceptet, där man definitivt har bestämt sig för att sätta ringa spelkvantitet före stor sportkvalitet. Att av spelstrukturella orsaker köra Kriteriet som lopp 11 efter en ökenvandring av ointressanta och lågklassiga lopp är helt enkelt en hån mot sporten, och på den punkten tror jag att ha med mig alla de spelare som ATG tror sig serva med det nya konceptet. Jovisst, det är pengar in, men jag tror faktisk, att ATG har råd med att sätta sporten i högsätet de fyra gångar om året dette är aktuellt. Se det som en investering istället.......

Vilket mörkrer! (22 Augusti 09.24)

Det skulle ha varit stortävlingar i natt (svensk tid) på Mohawk-banan i Toronto, Canada. En lång rad 100.000 dollars-lopp för passgångare stod på programmet, och det meste av kuskeliten - bland annat Tim Tetrick, Brian Sears och Ron Pierce - fanns på plats.
Tävlingarna började 19.30, och de två första loppen, varav ett var ett stakes-lopp, kördes utan problem. Även det tredie, ett av storloppen, gick ivär, men efter 3/4 av distancens 1609 meter blev det kolsvart (!!!!) över hela Mohawk. Feltet tog sig hursohelst i mål utan att var sig ljus, målfoto eler toto fungerade.
En kraftstation i Mohawks närhed hade brytit ner, och det fanns inget hopp om att få tillbaka el'en under kvällen. I samråd med tränare och körsvenner bestämde sig ledningen för att låta lopp 3 förbli giltig, även om målgången skedde i nästan totalt mörkrer. Resten av loppen förlades till måndag kväll (i morgon). Det leder till problem för åtminstone Brian Sears, som är uppsatt på en lång rad hästar på The Red Mile i Lexington måndag kväll. Min gissning är, att sekretariatet på Kentucky-banan får börja leta nya kuskar.....

Sundons Gift historisk (21 Augusti 10.38)

I går kväll lokal tid blev vår australske vän Sundons Gift historisk, när han som den första australskägde och -tränade travaren passerade 1 million australdollars (ca 6.7 miljoner SEK) i insprungna pengar. Det hände på Melbournes nya travbana i Melton, där Sundon-sonen för sin tränare Chris Lang vann snabbloppet med 21.000 AUD (ca 140.000 SEK) i förstapris och därmed kom upp i 1.019.593 AUD i karriärintjäning.
Numera 10-årige Sundons Gigt vann som 11:10-favorit på 1:14.6a. Valacken är född i New Zealand, och tidigare har tre New Zealändsk-tränade hästar, Lyell Creek (2.256.924), Take A Moment (1.132.964) samt det ständigt skadade stoet One Over Kenny (1.085.187) passeret miljongränsen i australdollar. Lyell Creek's intjäning motsvarar drygt 15 miljoner svenska kronor. "The Freak" vann bland annat över en mijon dollars - närmare 10 miljoner SEK under sitt år på The Meadowlands, dit han åkte efter Elitloppsstarten 2001. Man måste betänka, att travarna är "underdogs" Down Under, där passgångerna tjänar avsevärd mera pengar. Flera av de bästa har sprungit in över 20 miljoner SEK.
Det är lågsäsong i Australasisk travsport - det är "1 Januari" för folket där den 1 September - och Sundons Gft får nu en paus fram till December, där han skall försöka ta fjärde raka segern i Australian Trotting Grand Prix.

Var med att köra om riktigt mycket pengar! (15 Augusti 14.22)

På fredag den 20 Augusti är det anmälningar till det anrika Grand Circuit-loppet CAMPIONATO EUROPEO, som köres på Cesena-banan beliggande mellan Bologna och Rimini i Italien. Loppet har samma proposition som Åby Stora Pris, vilket vill säga att samma (12) hästar är ute två gånger med omvända startnummer. Hästen med startspår 1 i första heatet har alltså 12 i andra, hästen med spår 2 i första heat har 11 i andra etc. Om det blir två olika segrare mötes dessa i ett så kallad skiljeheat.
Campionato Europeo körs lördag den 4 September (kvällstrav) och det är MYCKET pengar att köra om. Totalt 2.435.000 SEK, och då är de 18.18% uppfödarpriser till italienskfödda hästar räknad bort. Det är totalt 380.000 SEK att köra om i heaten och 2.055.000 SEK i klassmanget. Slutsegraren får motsvarande 1.050.000 SEK, tvåan 500.000 SEK, trean 275.000 SEK etc. Det är gratis att anmäla och starta, och loppet ger poäng till Gran Circuit Européen 2010. Banan i Cesena mätet 800 meter och har open stretch.
OBSERVERA ATT LOPPET ÄR ÖPPET FÖR 4-10-ÅRIGA HINGSTAR, STON OCH VALACKER FRÅN ALLA LÄNDER!
Är ni intresserade i att starta ta då kontakt med mig, och jag ordnar med allt.

Ny kusk på Beanie M.M.! (12 Augusti 10.26)

I anrika C.Th.Ericssons Memorial på Solvalla nästa onsdag startar Morten Waages toptravare Beanie M.M. Men för första gången i sin karriär får den store Super Arnie-sonen ny kusk. Ända sedan prämieloppet som 2-åring den 17 Oktober 2005 har Beanie körts av Torbjörn Jansson, som på 55 startar har vunnit 16 segrar och körd in 5.028.000 kr med hingsten. Ett världsrekord - 1:10.7a/2140 meter - har det också blivit till.
PÅ onsdag sitter Torbjörn's Solvalla-kollega Per Lennartsson upp bak den kraftiga springaren. Tränaren Morten Waage berätter: - Kuskbytet sker i full samförstånd med Jansson, som fortfarande kör mina andra hästar, t ex Mugger M.M. på Eskilstuna på tisdag. Men ibland får man försöka nya giv, och det har varit mycket stolpe ut i de senaste många startarna. Vi har nyligen hittat allergisymptomer på Beanie, och dessa har han behandlats för, så det skall bli spännande at se, hur han går i Cetes. Blir det bra, siktar vi på Sundsvall Open och hoppas på en inbjudan.

Torbjörn kör Lisa America (9 Augusti 12.36)

Torbjörn Jansson blev något överraskande av med körsvensuppdraget bakom norske Yarrah Boko i Jubileumspokalen, men han bliver inte sysslolös i miljonloppet oavsett, eftersom Jerry Riordan i lördags ringde och frågade "Tobbe" om han ville köra världens snabbaste sto på den aktuella distansen (2140 meter) i loppet som körs på Solvalla om nio dagar. Jansson tackade naturligtvis ja och kommer även att köra Riordan's fyraåring Melton Kronos i ett annat lopp under kvällen.

Off toThe Big M! (5 Augusti 08.13)

Under förmiddagen flyger jag till New York för att - bland annat - bevittna lördagens Meadowlands-tävlingar med The Hambletonian Stakes i centrum. Därför blir uppdateringen av sidan något sporadisk fram till måndag kväll.

Sveriges kuskelit vill ändra distansen i Elitloppet! (2 Augusti 12.51)

Läste just om en intressant och rolig enkät på travnet.se. Där tillfrågas ett antal av Sveriges bästa körsvenner om hur de skulle vilja förändra Solvalla, om en ny arena byggdes. Utan undantag önskar alla, att det skall byggas en 1200 meters bana. Ett par säger 1200 - 1400 meter, men annars är uppfattningen helt unison.
Ett Solvalla med en tävlingsoval på 1200 meter skulle vara tvingat att göra om distancen i sitt viktigaste lopp, Internationella Elitloppet. Det går nämligen inta att köra så kallade sprinterlopp (1600-1640 meter) på banor med denna storlek, då starten i så fall skulle gå ien kurva!
Jag har varit en del involverad i banbyggen under senare år, och en banstorlek, som jag absolut inte rekommederar är 1200 meter. Vi har ett pågående projekt i Gelsenkirchen, där banan nu mäter 1200 meter, men ägaren vill göra den internationell gångbar, så när tiden kommer, kan "Gelsen" bli kortat ned till 1000 meter, eftersom det inte finns plats för en förstorning.
Argumentationen för att vi behöver några större banor i Sverige är jag helt med på. Jag tycker personligt, att den storleken som både Mohawk och Woodbine har - 1400 meter - är ideel. Visserligen blir överblicken sämre, men vi har ju i alla fall vid det här laget vant oss med att se på loppen på TV-monitorer och storbildskärmar. Med en 1400 meters bana får man också en bättre upplevelse av loppen som går på kort distans, och där just starten är så viktig. Lopp på störra banor blir mindre monotona. Det går nämligen inte att i samma utsträckning som nu ta ledningen och pulla upp för sedan att köra en truttelutt till slut till seger. Mycket mer taktik kommer att erfordas, och det behövs.
Jag hoppas verligen, at någon av våra banor, som har utrymme och ekonomi till det, vill fundera på att förlänga till 1400 meter. Till att början kan man ju flytta mållinjen i Tingsryd 100 meter fra så att det härliga långa upploppet äntligen kommer till utnyttjande!

Opal Viking med rekordtillägg (29 Juli 15.06)

I all obemärkthet har Opal Viking startat ytterligare en gån på den idylliska österrikiska banen i Banan utanför Wien. Det hände förra torsdagen, då Rudi Haller körte hingsten i ett stayerlopp över distansen 3100 meter. Opal Viking hade 150 (!!!) meters tillägg och startade således från distancen 3250 meter. Det tog Opalen två varv att komma i kapp feltet och nådde ända fram till andraplatsen i mål på den under omständigheterna (Baden är helt odoserad) fantastiska tiden 1:15.2.
Orsakerna till Nils Enqvists något konstiga managering är två: 1) Hästen är efter avslutad avelssäsong i Italien uppstallad i Österrike, där det är omöjligt att hitta likastartslopp för den högste elitens hästar, och 2) han behövde ett uppbyggningslopp innan Gran Premio Citta di Montecatini den 15 Augusti.

Gubellini överklagar (29 Juli 14.54)

Pietro Gubellinis Irving Rivarco svarade för en grym prestation efter startgalopp i tisdagens Åbergs Memorial på Jägersro. Iriving var som fyra över mål bara en nos från andrapriset. Tyvärr ansåg måldomarnämnden, att "Pippo" hade stört Russel November och diskvalificerade Irving Rivarco. Gubellini fick 10.000 i böter och 3 dagars avstängning.
Jag har känd Pippo i 20 år och känner honom som en mycket tolerant och osjälvisk människa. Pippo bråkar aldrig och kräver aldrrig någon specialbehandling. I tisdags var han också lugn efter diskningen, men han såg ut som ett frågetecken, när han hörde domen och valde därför att använda sig av möjligheten för att överklaga till högre instans.
Irving Rivarco har gjort det bra här i sommer med seger i Sweden Cup och ett andrapris som knappt slagen i Mikkeli Ajo. Nu får hingsten några månaders paus i hemlandet och lär väl dyka upp igen på senhösten.

Torvald stannar hemma, Reven inbjuden till Nat Ray Trot (25 Juli 13.06)

För några minuter sedan meddelade Jan Folgård från Stall Dream Team, som äger Torvald Palema, speditören att det inte blir någon resa till The Meadowlands och Nat Ray Trot. Orsaken är, att kretsen kring den Åke Svanstedt-tränade hästen ville åka så nära in på USA-loppet, som möjligt, och man fann att det ultimalt möjliga datumet 31 Juli (med flyg från Amsterdam) var för tidigt.
Däremot lutar det åt, att Reven d'Amour startar i Nat Ray Trot. The Meadowlands sportchef Peter Koch bad mig redan innan Maple Leaf-finalen att bjuda in den Henrik Larsson-tränade hästen.
Allt gick ju toppen i natt på Mohawk. Lite synd, att dödenstravande Lanson, på vilken Fredrik Larsson skickligt hade hittat ryggen, stunnade så tidigt och tvingadeFredde till att ge sig i väg. Slagit San Pail hade man aldrig gjort, men lite närmare i mål hade Reven d'Amour, som med 1:09.9 blev ny 1:10-travare, nog varit.
Nu skall det bli spännande att se, om San Paíl går till Nat Ray Trot. Som jag tidigare varit inne på, är San Pail en usel reshäst, och hans ända resa utanför hemtrakterna gick till just The Meadiwlands för två år sedan, och då gick det inte alls bra.
Som bekannt var inte Reven d'Amour tvåa i mål. Det var Slave Dream, som Sylvain Fillion fick bäre genom upploppet. och galoppen kom som brev på posten, när han släppte loss hästen sisådär 50 meter före mål. Slave Dream galopperade även genom mål, och i Sverige hade han varit diskvalificeret uta att få en ända krona. I Nordamerika har man den fantastist bra regeln - detta är en av mina verkliga käpphästar, som ni förstår - att man kan deklassera en häst till den placeringen den rättmässigt skulle ha haft utan "violation of the rules". Nu fick Slave Dream trediepriset i stället. Helt juste. Tänk om svenska regler för målgalopp hade tillämpats i USA, då hade Mack Lobell aldrig vunnit Hambletonian, och travets världsbild hade varit en hel del annorlunda..........

Canadensarna imponerade av Reven d'Amour (18 Juli 11.11)

Svenske Reven d'Amour visade en rentav ruggig prestation i nattens försök till Maple Leaf Trot på Mohawk Ráceway i Toronto. Jag pratade med tränaren Henrik Larsson vid halvfyratiden i morse, och han var naturligtvis mycket lycklig. Han berättade, att flera canadensiska tränare hade sagt, att det egentligen inte skulle kunna gå att göra det bröderna Larssons Revenue-son gjorde. Först tredje spår (från startspår 9 långt ute på startbilens vinge) sedan resten af resan utan rygg at gå på. Då går det naturligtvis inte att rå på San Pail, som vann på 1:10.0a, Att bli trea på nya rekordet 1:10.5a var enormt.
I morse hade jag ett mail från Woodbine Entertainments sportsdirektör Bruce Murray, som uttryckte sin beundran för den svenske hästen. Nu blir det final nästa lördag, och då får Reven d'Amour starta från det något bättre spår 6. Den ända hästen som fick välja spår, hemmahesten San Pail, valde spår 4, så "sexan" är nog inte så uselt.

Per Lennartsson kör kuskmatch på Mallorca (15 Juli 16.49)

I morgon fredag är Solvallatränaren Per Lennartsson inbjuden till en körsvensmatch på Son Pardo-banan i Palma de Mallorca. Per är en av fem utländska deltagare. De övriga är italienerna Andrea Guzzinati och Giampaolo Minnucci, tysken Michael Schmid och fransmannen Thierry Duvaldestain.

Reven d'Amour på plats på Mohawk (14 Juli 11.27)

I natt vid tretiden svensk tid ankom Reven d'Amour och hans skötare Camilla Tegborg till Mohawk Racetrack i Missisuaga utanför Toronto, Canada. Som de flesta redan vet skall Revenue-sonen försöka att göra sin pappa konsten efter att uppnå ett bra resultat i det penningstinga loppet Maple Leaf Trot (Revenue vann sitt försök och var tvåa i finalen för några år tillbaka). Reven d'Amours möjligheter blev både bättre och sämre vid startanmälan i går. Det blev bara ett försök, vilket betyder att sju hästar går till final, men startspåret 9 nästlängst ute på vingen var inte så roligt. Fördelen med att vara med i försöket är att vinnaren som den ända hästen får välja spår i finalen.

En annorlunda arbetsdag (10 Juli 21.17)

Min gode ven, den amerikanske catchdrivern Ron Pierce, har en del att se till i dag. Under förmiddagen (amerikansk tid) körde han 14 av 16 såkallade qualifiers på The Meadowlands. I kväll (nat svensk tid) kör han först lopp 2, 3 och 4 på The Meadowlands. De två första ingår i New Jersey Sire Stakes och det sista är ett av tre försök till det största pacerloppet under året på The Big M, The Meadowlands Pace för 3-åringar. Pierce har två topptreåringar att köra, men oturligt nog kom de i samma försök, så Ronnie kör Noel Daley-tränade (Adam Victor & Son äger) All Speed Hanover. Jag såg den hästen som 2-åring i Lexington, och det var något i hästväg. Han gik i dödens i ösregn och vann på 1:08.5! I år har han väl inte riktigt hittat formen, men han är kapabel att ta hem förstapriset på 500.000 dollars i finalen nästa lördag.
Efter att ha kört dessa tre lopp på the Meadowlands sätter sig Pierce i en helikopter och flyger över Hudson-floden till Yonkers Raceway strax norr om Manhattan. Här kör han två lopp åt Jimmy Takter. Storfavoriten Costa Rica i 300.000 dollars-loppet Hudson Fillies är första uppsittningen och sedan blir det Hard Livin i huvudloppet Yonkers Trot, där det de körs om totalt drygt 573.000 dollars. Det loppet körs 21.50 lokal tid. Kl 22.40 sitter Ronnie åter i sulkyn på The Meadowlands, där han kör de två sista loppen. Låter lite svettigt, men Pierce gjode samma sak förra lördagen, men då hann han inte köra försöksvinnarna Senior Glide och Hard Livin i Yonkers Trot, eftersom han fick skynda tillbaka till The Meadowlands för att vinna Titan Cup med Enough Talk. Marginalerne ser dock - hör och häpna - mycket bättre ut i kväll!

Två stora skilsmässor i tysk travsport (8 Juli 16.21)

Gårsdagen blev dramatisk för tysk travsport. Först kom information (trabtipp.de) om, att storhästägaren och mångmiljardärskan Marion Jauss har sagt upp sin privattränare Heinz Wewering, och därefter kom nyheten om, at centralförbundet HVT:s president Max Stadler lämnar av personliga orsaker sitt uppdrag med omedelbar verkan.
Heinz Wewering är världens genom tiderna segerrikaste körsven med 16.338 segrar (över tusen fler än tvåan Hervé Fillion 15.179) i sulkyn. Efter att under många år ha drivet ett av Europas största träningsstall, flyttede Wewering för ca 5 år sedan till Italien för att bli hjälptränare hos Jori Turja i Rom. Wewering provade på ytterligare ett par anställningar innan han inför säsong 2008 vände hem till Tyskland för att bli privattrönare för Frau Jauss i Neritz utanför Hamburg. Det har gått bra för stallet sedan Wewering kom till. Bland annat har stallet vunnit det tyska Stoderbyt båda åren, men en seger i det riktiga Derbyt, som Marion Jauss har längtad efter i 50 år, har inte ens Wewering kunnat fixa på två år.
Wewering är 60 år fyllda, men han är fortfarande otrolig alert, och normalt sett skulle det inte vara svårt för honom att få jobb, men tyvärr finns det bara få hästägare kvar i Tyskland, och det är mycket svårt att driva professionellt träningsstall i landet.
Max Stadler blev president (ordförande) för Münchens travbana Daglfing i Augusti 2000, och tre år senare även för centralförbundet HVT. Stadler är känd som en benhård man som vågar ta upopulära beslut, och det har förekommit en hel del reformer under hans "regeringstid". Den största reformen var att "sanera" HVT, som 2003 hade 27 anställde på kontoret i Karst utanför Düsseldorf. Det var en enorm kostnadsbörda för tysk travsport att bära, speciellt eftersom den relevanta arbetsstyrkan bedömdes till att skulle vara 6-7 personer. Stadler gjorde ett genidrag. Eftersom Berlin var nu huvudstad i förbundsrepubliken, bestämde sig Stadler för att flytta HVT till Berlin. Alla medarbetare erbjöds job i Berlin, men bara tre följde med, och därmed var arbetsstyrkan reducerat med 24 personer utan att en enda ersättningseuro behövde betalas ut.
Det var också Stadler som låg bakom familien Herz' engagemang i den administativa delen av sporten genom bolaget Winrace GmbH, som nu har en meget dominerande roll i tysk travsport och driver travbanorna i Gelsenkirchen och Hamburg. Stadler fick också Winrace till att garantera fortsatt tävlande på hans hemmabana Daglfing, när kassan var tom vid början av 2009.
Tyvärr har Stadler också skaffat sig en del fiender på vägen, vilket inte verkar beröra honom synnerligen, men något måste ha fått honom att dra sig tillbaka med så kort (inget) varsel.
Travbanan i Daglfing har som tidigare nämnd (se nedan) ställt in sina tävlingar tills vidare, eftersom Winrace fick nog av att inte få någon feed back från banan för sitt ekonomiska stöd. Det kallades in till extraordinarie medlemsmöte i morgon fredag, och många fruktade, att travsällskapet skulle bli likviderad, vilket skulle medföra, att bygnationen av den nya banan närheten av Fürstenfeldbruch skulle gå om intet. Nu har lokala förmågor i elfte timmen lyckas skrapa ihop financiering, som garanterar tävlingsverksamhet åtminstone två månader fram i tiden , och banan återupptar sin tävingsverksamhet söndag 19 Juli med anrika storloppet Criterium der 4-Jährigen på programmet.

Opal Viking gör comeback i anrikt storlopp (7 Juli 09.28)

Efter några månader med enbart avelsarbete (och träning) som sysselsättning är har Nils Enqvist sin 10-årige toptravare Opal Viking klar till start igen. Nisse har hittat en passande uppgift för sin ögonsten, så på söndag 11 Juli blir det comeback i den 46. upplagan av Badener Meile på den gemytliga banan i Baden strax utanför Wien. Även om prispengarna är rätt beskedliga - 1.000 Euro till vinnaren av varje av de två försök och 5.000 Euro till vinnaren av finalen - så brukar det komma rätt så bra hästar till loppet, som körs på 1609 meter med autostart. Sjukskrivna Jim Frick har till exempel deltagit många gånger i loppet. Den vakra banan i Baden har tävlat sedan 1892.
Opal Viking skulle egentligen ha körts av Rudi Haller, som tidigare har kört Turnpike Taylor-sonen vid två tillfällen, men Rudi är avstängd och rekommenderade i stället Josef "Seppi" Franzl som kusk. Seppi, som är en ytterst trevlig prick,  är tränare i München och har stor erfarenhet med österrikiska storlopp. Opal Viking startar från ett tråkigt startspår 8 men blir storfavorit i vilket fall som helst. I samma försök dyker även den duktiga numera 14-årige Lester (Joze Sagaj) från Kroatien upp från spår fem, men Stefan Melanders tidigare häst What A Man (Lazslo Koloszi) kommer från Budapest och startar från spår 6.
I det andra försöket blir italienske Istogramma Sas (Gerhard Mayr) säkert favorit från sitt fjärdespår och är säkert också Opalens värsta konkyrrent till slutsegern. Den gamle tyske stjärnan Early Maker (Dieter Marz) är här med från spår 7, och Jim Frick's gamle montéstjärna Simb Illusion (Czaba Lakatos) kommer från Ungern och startar från spår 7.
Efter Badener Meile kommer Opal Viking närmast att starta i Gran Premio Citta di Montecatini den 15 Augusti.


Ingen Torvald till Canada (6 Juli 11.09)

Åke Svanstedts försteman Glen Persson ringde nyss och berättade, att man avstår från att skicka Torvald Palema till Maple Leaf Trot i Canada. - Torvald hade tappat lite vikt, och vil vill inte utsätta honom för nya långresor så nära in på de senaste, berättade Glenn.
Torvald Palema har siktet inställd på Åbergs Memorial 27 Juli på Jägersro i stället. Där finns det förutom förstaprisets 1.000.000 SEK också Grand Circuit-poäng att hämta. Förstapriset för den slutgildiga Grand Circuit-segern är ca 85.000 Euro.
Nu blir Henke Larssons Reven d'Amour esam om att representera Europa i Maple Leaf Trot. Hästen flyger från Amsterdam till Toronto nästa tisdag.

Svanstedt beslutar om Torvald Palemas Canada-resa tisdag förmiddag (6 Juli 00.02)

Travrondens webbtidning, som jag tyvärr inte längre har tillgång till - jag har försökt att registrera mig som medlem - har i kväll en rubrik, där man citerar Mohawk-banans sportchef Scott McElvie för att Torvald Palema skall komma till Maple Leaf Trot. McElvie har fått nyheten genom, att vi som håller på med eventuella shippingen av Torvald preliminärt har begärt karantänplats för honom på Mohawk. Än har inga beslut tagits, vilket jag också har meddelat Woodbine Entertainments sportsdirektör Bruce Murray. Torvald kom först hem fra Stavanger till Bjertorp i kväll, och Åke Svanstedt tar beslut om resan till Canada efter att ha checkat igenom hästen i morgon förmiddag.

Reven d'Amour klar för Maple Leaf Trot - Torvald kanske på gång (4 Juli 21.29)

Under eftermiddagen blev det klart, att Henrik Larsson-tränade Reven d'Amour flyger till Toronto för att delta i årets upplaga av det väl doterade storloppet Maple Leaf Trot. Det körs försök lördag 17 Juli och final veckan efter. Förstapriset i försöken är ca 185.000 SEK, medan det garanterade förstapriset i finalen är 410.000 CAD eller ca 3.075.000 SEK. Efter segern i Forus fick även familjen Folgård, ägare til Torvald Palema, lust att åka till Canada. Tränare Svanstedt har ju hela tiden viljat prova Torvald i Nordamerika, men Folgårds har vald att tävla mest på hemmaplan.
I Maple Leaf får våra representanter tävla emot bl.a. Enough Talk och fjolårssegraren San Pail.
Jag kommer löpande att hålla er orienterade om Maple Leaf-äventyret.

Sluttävlat i Daglfing? (29 Juni 10.22)

I går måndag - ironisk nog på mästertränaren Johannes Frömmings 100 års dag -  bestämde Münchner Trabrenn und Zuchtverein (MTZV), som driver travbanan Daglfing, sig för att ställa in tävlingsverksamheten från och med 1 Juli. Banan, som ligger mycket nära storstadens centrum, 3 kilometer från Marienplatz, såldes för några år sedan för ett mångmiljonbelopp till byggföretaget Karl från Deggendorf i nordöstra Bayern, och dealen gick ut på, att MTZV fick en "påse pengar" samtidigt som Firma Kark påtog sig att bygga en ny travbana av med Daglfing jämnförbar standard i München-räjongen. Man gick omedelbart igång med att hitta lämplig plats. Första förslaget vatt flytta banan enbart 500 meter i sydöstlig riktning mot galoppbanan i Riem. Där ligger nämligen "Olympia Reitstadion", som byggdes för OS i 1972 med ett jättelik betongläktare med stallutrymmen i marknivå. Jag blev involverat i projektet och tog med mig Lars Sandström för att bedöma området. Det skulle kunna ha gått att klämma in en 950 meters bana (som Lunden, Forus och Moonee Valley) där, og det skulle ha blitt en helt underbar travbana. Trots närheten till Münchens centrum, så ligger just detta området inte i byggzon.
Tyvärr protesterade de fem ridhästägaren som fanns på området, och någon sort hävd gjorde att de inte kunde tvingas bort, så på det stöp ett väldigt tiltalande projekt. Om ni någon gång har vägarna förbi München kollå då på Olympia Reitstadion om området ikring.
Nu blev det i stället att börja leta nytt, och valet föll på ett område vid Fürstenfeldbruch nordväst om storstaden. Maisach, som platsen heter, ligger där det ökända koncentrationslägret Dachau hade sin flyplats. Mycket nära motorvägarna mot Nürnberg respektive Stuttgart, och ett par minuters promenad från pendeltågsstationen. Då det fortfarande bedrevs flygplats på området, fick flygfolket först "pratas bort", och det blev en lång process, som fick sit slut förra tisdagen, den 22 Juni, där flygklubben lämnade området. Nu återstår bara de sista tillstånden. Lars Sandström har ritat den nya banan, materialet är överlämnat, och förhoppningsvis kan byggarbetet börja till September-Oktober.
Att Daglfing redan nu väljer sluta tävla beror på, att varje tävlingsdag är en rejäl minusaffär. Under hela 2009 och under första halvåret 2010 har bolaget Winrace GmbH, som driver banorna i Gelsenkirchen och Hamburg, garanterat tävlingsverksamheten i Daglfing, men den garantin fallar bort nu vid halvårsskiftet. Detta kommer att sätta rejält press på den lokala travföreningen, som tills vidare säkert väljer att låna grannbanan Pfaffenhofen för sin tävlingsverksamhet. Pfaffenhofen gick tidigare under året i konkurs, men själv banan med gastronomi och allt funkar, och i motsättning till Daglfing är uppstartskostnaderna för en tävlingsdag mycket begränsade. Pfaffenhofen är en 800 metersbana (byggd 1978) pittoresk beläget i en bergsby drygt fem mil nord om München.
Daglfing öppnade 1902 och har varit en mycket betydande faktor i München. Under de allra bästa åren under början av 1970-talet var klubben så förmögen, att man lånade ut pengar till ett krisdrabbat FC Bayern München!!! Nya toppmoderna läktare byggdes, men de senaste 15-20 årens kris har haft som följd, att byggnaderna har misskötts och numera är i ett miserabelt skick.
Jag fungerade som VD i Daglfing under 100 års Jubileumsåret 2002, och jag vet vad det kostar att driva banan, som är enorm jämnfört med så många andra. Gamla kollektiva avtal, el- och värmekostnader medför ohållbara förutsättningar för att driva en löpande verksamhet. Banor som har varit i konkurs - till exempel Gelsenkirchen, Hamburg och Straubing - har det mycket enklare, eftersom de har nya och anpassade avtal. Paradoksalt nog är det också mycket svårt att bedriva travsport mitt i München, Tysklands rikaste stad. I 2002 var arbetslösheten 0% i rika München och 30% i fattiga Gelsenkirchen, där banan också ligger mitt i staden. Ändå var det mycket mer folk på Gelsentrab än i Daglfing. Det var mycket enklare att sälja sponsorater i Gelsenkirchen. I München var det enbart företag, där ägare eller chefer självar var direkt involverade i travet, som kunde tänka sig sponsra.
Vi skandinaver har många fina minnen från Daglfings storhetstid, där det kördes tre internationella storlopp - Preis der Besten, Grosser Preis von Bayern och Münchner Pokal - varje år. Detta lär nu vara definitivt historia. Förhoppningen står nu till nya banan i Maisach. Jag kommer att hålla er löpande orienterade om händelserna i Bayern och i andra delar av travsportstyskland.

"See you next year" (26 Juni 09.37)

Så lät ett SMS skickat i natt från en av delägarna till den trefaldiga Elitloppshästen Enough Talk, Anthony Altomonte. Efter den misslyckade resan till Skandinavien under Maj månad startade den Peter Kleinhans-tränade valacken nu för första gången efter hemkosten på hemmabanan The Meadowlands. Till drygt 15 gånger pengarna, hvilket måste ha gladd den spelglada Altomonte extra mycket, vann Enough Talk lätt nattens förberedelseslopp till nästa veckas storlopp Titan Cup (100.000 dollars i förstapris) på The Big M. Med tanke på att de var "kejsaren af Meadowlands" Lucky Jim och världsrekordhållaren Arch Madness som åkte på stryk, så förstår man, att kretsen kring Enough Talk redan nu är sugna på att ta revansch i loppet, som de allerhelst vill vinna: Elitloppet. Körande Ron Pierce uttryckte efter loppet, att Enough Talk var "rak som en pil" och kädes mycket, mycket bra. Vinderetiden 1:09.0 var i övrigt tangerat världsårsbästa.

Jättevurpa på The Big M (19 Juni 08.36)

Amerikansk travsport har under senare tiden skakats av ett ovanligt stort antal tävlingsolyckor. Lite grann samma sak i Sverige faktiskt. Förra veckan blev USA:s ledande körsven Aaron Merriman skadat i en olycka, där han bröt båda handleden, och han är naturligtvis borta länge. I går kväll var olyckan framme på självaste The Meadowlands. I programmets andra lopp - passgångare förstås! - stöp George Brennans uppsittning til marken och drog fem andra ekipage med sig. Daniel Dube, Eric Goodell, Ron Pierce, Brian Sears och Richard Silverman var övriga inblandade. Ingen dålig samlig precis. Tre av dessa - Dube, Pierce och Silverman - fördes omedelbart till sjukhus, där Silverman lades in på observation för indre blödningar, Dube för hjärnskakning, medan Pierce fick åka hem, när man fastställd att hans ömma axel inte var skadad. Han kör i kväll på The Meadowlands.
Efter att ha vunnit lopp 3 fick Brian Sears åka till sjukhus, då ett sår han pådragit sig på ena armen började blöda kraftigt. Senare fick också Brennan sluta köra, så Goodell var den enda, som klarade sig helt ytan blessyrer. Han tog sedan sin 4.000:e karriärseger i kvällens sista lopp.
Meadowlands är mycket kännslig för en olycka med en omfattning som denna. Brennan, Dube, Pierce och Sears kör i princip alla lopp, Silverman en del. När dessutom David Miller var i Canada för att köra Poof She's Gone, stod med plötsligt med stora körsvensproblem. De senare loppen i går kväll blev rena eldoradot för en del unga körsvenner, Tyler Buter och Mark Lewis till exempel, som försöker komma in i den benhårda konkurrencen som råder på The Big M.
Trond Smedshammer fick själv köra Neighsay Hanover - hästen som var anmäld till Fyraåringseliten på Solvalla - som tog sín tredje raka seger. 

Elitloppsförsöksvinnaren Ilaria Jet i Solvallaträning (31 Maj 07.52)

Redan innan Elitloppet planerade ägarna till det italienskfödda stoet Ilaria Jet att lämna kvar henne i svensk träning. Torbjörn Jansson fick förfrågan om att ta in toppstoet, men efter en kort betänketid bestämde sig Tobbe för att tacka nej! Orsaken till beskedet är, att Ilaria Jet skulle få någorlunda samma tävlingsupplägg som Beanie M.M., vilket skulle ställa till problem. Nu går Ilaria i stället till Solvallakollegan Timo Nurmos, och redan i går kväll fanns hon på plats på Fituna Gård.

Lucky Jim på väg - landar före tidtabell! (18 Maj 07.19)

Det gick väldigt bra att få Lucky Jim och hans resekamrat Thierry ombord på nattens KLM-plan från New York JFK, och de båda valackarna är nu på väg och förväntas landa i Amsterdam 11.15, fem minuter före tidtabell! Ingen askmoln ser ut till att skulle ändra på detta. Efter ankomsten blir det vila och sedan beger sig hästarna på väg till Jägersro, där de ankommer under onsdagen. Tidigt torsdag morgon förväntas Lucky Jim att stå i sin nye box hos Glen Norman på Erikssund i Sigtuna.

Faran blåst över (17 Maj 20.34)

Rädslan för att askmolnet skulle sätta stop för Lucky Jim's flygresa till Amsterdam senare i kväll är borta. Jag fick just bekräftat, att den KLM-kärra som skall ta Andy Millers häst till Europa, har lämnad Amsterdam på väg mot JFK flygplatsen i New York. Det blir en försening på mindre än en halvtimme, och vi rräknar med, att Lucky Jim och hans resekamrat Thierry landar i Amsterdam 13.15 på tisdagen.

Oönskad Elitloppsdramatik (17 Maj 14.22)

I kväll amerikansk tid är det så dax för Lucky Jim att gå ombord på planet till Europa, den första etappen av hans resa till Solvalla. Det finns dock moln på himlen. Askmoln!
Saken är den, att Lucky Jim förväntas landa i morgon tisdag vid lunchtid på Schiphol i Amsterdam, en flygplats som just nu är stängd på grund av aska från vulkanen Ejafjellajökull, eller vad den nu exakt heter. Det är fortfarande tidig morgon i USA, så än har ingen kunnit ta tag i problemet. Jag kommer att hålla er informerade här, och även den officiella Elitlopps-sajten elitloppet.se kommer att följa utvecklingen.

Inget Elitlopp för Buck I St Pat (25 April 09.34)

Fjolårets förhandsfavorit till Elitloppet, amerikanskan Buck I St Pat gjorde på fredagskvällen comeback efter lång frånvaro. Tränare Ron Burke hade funnit ett Free for All-lopp vid säsongsöppningstävlingarna på Chester Downs i Philadelphia. Corleone Kosmos (John Campbell) var favorit till 18:10, och den ledde till mitt på upploppet, där den galopperade. Tim Tetrick hade hela loppet Buck I St Pat placerat i sist i sjuhästarsfältet, och han gav först marchorder när man kom in i upploppet. Då gick det fort och Buck I flög till seger på 1.11.3a/1609 meter efter 1.09 sista 400 meter. Chester är en tusenmetersnbana. Trond Smedshammers Likeabatoutahell var också med i loppet. Även den satt i kön och galopperade som stort slagen på upploppet. Buck I St Pat stod i 57:10 på toton.
Det blir ingen Europaresa för Buck I St Pat i år. Jag hade för ett par veckor sedan kontakt med en av delägarna, och eftersom stoet nu tävlar i sin sista säsong och säkert bara har 8-10 lopp i sig, så väljer man att stanna hemma. Förra årets resa var också rätt så påfrestande för dottern till Jailhouse Jesse.
Däremot är det inte helt uteslutat, att Tim Tetrick kommer över och kör några lopp under Elitloppshelgen. Han har själv tagit upp möjligheten vid flera tillfällen och var inte helt avvisande när jag pratade med honom under veckan.

Samma kväll hade Peter Kleinhans Enjoy Lavec-dottern Lavec Dream i årsdebut på Pocono Downs. Från spår 8 flög stoet för kusktalangen Mark Kakaley från start, men fick först täten en bit in i loppet. Sedan var Lavec Dream enorm och vann på 1.11.0a/1609 meter till 94:10 i odds. Classic Lane (Jim Morrill Jr.) som har varit lite på gång till Oslo Grand Prix var favorit till 24:10 och slutade trea på 1.11.2a.
Peter Kleinhans har till synes en bra ersättning till snabbloppen i New York-området, nu när hans stjärna Enough Talk äntligen har kommit iväg från JFK på sin väg till Stockholm och storloppen här borta.

Ändrat resväg för Enough Talk (23 April 14.23)

Enough Talk flyger redan ikväll amerikansk tid från JFK i New York till Liege i Belgien. Med ett extra dygn vunnit har vi i samförstånd med ägarna tagit beslutet att ta hästen direkt till Sverige och Micke Anderssons stall på Solvalla i stället för att ta hästen via Frankrike till Finland. Micke kommer att möte upp Enough Talk på vägen till Stockholm, och sedan blir det till helgen båt till Helsinki.
Den andra amerikanaren Lucky Jim startar ju på The Meadowlands den 14 Maj, och han flyger från New York den 17. Lucky Jim kommer att stallas upp hos Glen Norman på Erikssund i Sigtuna.
Enough Talk fick idag sin Elitloppsbiljett. Det gjorde även Beanie M.M. På Travnet konstaterar Erik Ersson, att Beanie som oftast körs av Torbjörn Jansson. Faktum är, att Beanie M.M. i samtliga karriärstartar - även i kval och premielopp - hart körts av Torbjörn. Det finns nog inte många hästar med så många startar, som enbart haft en ända körsven.

Enough Talk på Europaturné (21 April 10.09)

Även om kretsen omkring världens genom tiderna snabbaste häst Enough Talk ännu inte har en elitloppsbiljett på fickan, har man bestämt sig för att skicka sin häst till Europa, och gett mig i uppdrag att snickra ihop resan. Om askmolnet tillåter det, landar Peter Klenhans' valack i Liege i Belgien nu på söndag morgon. Han går därefter till Fabrice Souloy's träningscenter Haras de Ginai i Normandie och kommer att vara där under sex dagar, innan han flyger med charterplanet till Helsinki för att starta i Finlandia Ajo den 2 Maj. Efter loppet går han med båten till Stockholm, där Solvalla-ränaren Mikael Andersson som vanligt kommer att ta hand om honom. Sedan bliver det Oslo Grand Prix, till vilket han också är inbjuden, den 16 Maj. Är Enough Talk fortfarande på topp, förväntar man att få en Elitloppsinbjudan.

Apropå Souloy så berätter han, att Ilaria Jet, som förra året vann Europamästerskaper för 5-åriga och Gran Prix de la Wallonie i Belgien, nu är klar igen efter sin skada och grymt i ordning. Han räknar med en topprästation i Lotterilöpningen 2 Maj för sedan att satsa mot Elitloppet.

Ingen San Pail i Elitloppet - lämnar inte ens Ontario (20 April 21.43)

Förra sommaren åkte jag till Toronto för att se Triton Sund och Örjan Kihlström slå Lucky Jim i Maple Leaf Trot . Men det gick inte för någon av dessa två topptravare. I stället fick jag se en häst, jag aldrig tidigare lagt riktig märke till, San Pellegrino-sonen San Pail, leda från start till mål och under enorm jubel vinna Canadas största lopp för äldre travare. Körsvennen Randy Waples tilljublades som en hjälte under segrdefiileringen. Något liknade har jag aldrig tidigare sett på en Nordamerikansk bana.
För två veckor sedan gjorde han årsdebut med ett defensivt uplägg som efter en kanonspurt resulterade i en andraplats till årets snabbaste häst i Canada, Define the World, som travade 1.09.9. I går kväll var landets två bästa travare åter ute i ett snabblop, och nu spårade San Pail från start till mål till seger på langsamma 1.11.2a. Mina kanadensiska informatorer bedömer de båda hästarna som jämngoda, San Pail är den starkare typen, Define the World den speedigare. Man San Pail är ingen robust häst, och han tåler inte alls att resa. Kretsen kring honom har till om med uttalad, att det inte kan bli tal om att resa till New Jersey endast 800 km söderut. Ägaren har tidigare haft Village Beretta i Elitloppet och ville säkert gärna återkomma när han hade häst till det. Tyvärr är nog inte San Pail hästen.
Även om man skall aldrig säga aldrig. Den 28 Februari vann den 5-årige fransmannen Rapide Lebell i Prix de la Mayenne en oerhört imponerende seger på Vincennes för Eric Raffin. Visserligen var distansen 2700 meter med voltstart, men jag och många andra tänkte direkt: Elitloppet! Men tränare Sebastien Guarato avvisade omedelbart den möjligheten. Rapide Lebell kan inte med autostart och kommer inte att starta med den startmetoden. Nu har Guarato tackat ja till att starta i Finlandia Ajo söndag 2 Maj...... Spännande skall de bli att se hur valacken klarar bilen och kort distans.

Lucky Jim fick trava världsårsbästa 1.09.1 för att vinna Su Mac Lad (17 April 02.46)

Finalen av det med 125.000 dollars doterade Su Mac Lad Trot har just gått i mål. Storfavoriten Lucky Jim (Andy Miller) fick tidig tät, och trots hårdt tryck frrån Enough Talk (Ron Pierce) genom hela sista sväng och en ivrigt attack från Arch Madness (Brian Sears) på upploppets sista del vann den 5-årige S.J.s Photo-valack på strålande 1.09.1a under ett något kylig och regnig kväll.

Surt: Ingen USA-resa! (16 April 12.24)

Just nu skulle jag ha suttit på SAS-planet till Néw York för att i natt svensk tid bevittna finalen af Su Mac Lad serien med bataljen mellan Enough Talk och Lucky Jim. Det gik ju av bekannta orsaker inte, så det får bli dator och telefon i natt i stället. Men det är ju som det är. Jag tycker nästan mer synd om vår danska Dronning Margrethe dess 70 års dag i dag får firas utan de flesta av gästerna. Lite tragkomiskt iövrigt, att Reykjavik är den ända nordeuropeiska flygplats som har öppet!

Kihlström åter till Italien (15 April 14.34)

Örjan Kihlström fick mycket uppmärksamhet efter segen i Torinos storlopp med Pietro Gubellinis Mago d'Amore i söndags. Strax efter loppet hörte den tyskfödde tränaren Claus Hollmann av sig till Örjan för att få honom till att köra hästen Italiano i Gran Premio Renzo Orlandi nu på söndag. Men då är Örjan avstängd, så den gick inte.
I stället bliver det till en ny uppsittning för Gubellini-stallet söndagen 25 April, där Örjan får förtroendet bakom Derbytvåan Merckx OK, som kommer att starta från spår 1. Pietro Gubellini kör själv Mago d'Amore denna gången från spår 3. Loppet är det anrika fyraåringsloppet Gran Premio d'Europa över 2100 meter. Förstapriset är ca 1.250.000 SEK. Det var i detta lopp som Lisa America förra året travade världsrekord 1.11.1a över medeldistans.

Enough Talk vann spårlottningen (13 April 21.23)

Det har pratats mycket om, att de häst av Enough Talk och Lucky Jim som fick det bästa startspåret i fredagens Su Mac Lad final på The Meadowlands (totalprissumma 125.000 dollars) skulle ha störst chans för att vinna. Enoúgh Talk (Ron Pierce) fick spår 1 och Lucky Jim (Andy Miller) sjundespår. Det startar bare sju hästar. Jag kommer att vara på plats och ser med förtjusning fram emot detta lopp. Det kan bli en riktig rysare!

Örjan kör i Turin i morgon (10 April 17.48)

I går fredag satt jag i möte i Hamburg, när mobiltelefonen (i tyst läge) surrede till. Pietro Gubellini sade displayn - vad vill han? Jo, "Pippo" som är avstängd för tillfället hade ingen kusk till morgondagens storlopp Gran Premio Citta di Torino, där han startar sin nu 4-årige Orsi Mangelli-vinnare Mago d'Amore (Lemon Dra). - Kan du fråga Kihlström, vi har en kvart (!!!) på oss, innan de skall släppa startlistan. Visst. Det var ju tävlingar på Solvalla, så jag fik Runar Sandberg i inskrivningen till att springa ut på banan och sticka luren i handen på en förvånad värmningskörande Kihlström. Svaret blev ja, och i morgon bitti drar Örjan till Fiat-staden för att köra om ett förstapris på 41.400 Euro (drygt 400.000 SEK). Snabba ryck!

Buck I St.Pat kvalar idag (8 April 05.19)

Under eftermiddagen svensk tid köres det 14 kvalificeringslopp (som även fungerar sm provlopp för vissa) på The Meadowlands utanför New York. De sju första är förbehållna travare. I det andra, som går 16.10 svensk tid, kommer fjolårets Elitloppsdeltagare Buck I St.Pat till start med Tim Tetrick i sulkyn. Hon möter bland annat Corleone Kosmos, som födelsesdagsbarnet John Campbell sitter upp bakom.

Lite förvirring - men ingen fara (6 April 16.46)

Det har tyvärr blivit lite missförstånd beträffande hur inbjudningsförfarandet till Elitloppet försiggår. Jag har som konsult åter fått förtroendet och nöjet att vara med i arbetet att rekryttera framförallt utländska hästar till Elitlopet. Men jag är konsult och måste jobba efter de termer som min uppdragsgivare - i detta fallet Stockholms Travsällskap - fastställer. Däri ingår INTE att ta ut och bjuda in hästar till Elitloppet. Min roll är helt av rådgivande karaktär. I fallet Define the World har jag efter nattens prestatiion rekommenderat Elitloppsansvarige Tore Fyrand att lämna klartecken till hästen tränare som ville ha ett besked, då hästen innan skall gå till Oslo Grand Prix och det förberedande arbetet måste sättas igång. Därför var det inte korrekt av mig att uttala mig för pressen på det sättet som skedde under förmiddagen idag. Jag förstår, att pressen finder det enklare att prata med mig som sitter inne med all praktisk och teknisk information, men det får inte framstå som att jag är - för att damma av ett gammalt epitet - "Elitloppsgeneral". Jag hoppas också, att man kommer att ha förståelse för att jag kommer att vara restriktiv med den information jag i framtiden lämnar ut. Det är i första hand Solvallas ledning och dess informationsavdelning som står för detta. Jag beklagar missödet och ser i stället fram mot ett spännande arbete fram mot Elitloppet 2010.

Så där för Define the World (30 Mars 07.57)

Kretsen kring den kanadensiske Define the World är mycket intresserade i att komma till Elitloppet med sin häst, vilket naturligtvis är mycket trevligt. Det handlar givetvis om en mycket bra häst, och tränaren John Bax vet vad som krävs för att kunna göra sig gällande i Elitloppssammanhang. Förra måndagen vann Define the World en mycket fin snabbloppsseger på Woodbine i Toronto, och i går var det meningen att segern skulle upprepas. Tyvärr kom det lite grus i maskineriet. Den erkänd startsnabba Sakic Seelster tog ledningen och stannade kvar där till mål med seger på 1.10.6a/1609 meter som resultat. Med sig i rygg under loppet hade han Scorpion Moon, som i sin rygg hade Define the World. När Scorpion Moon inte länge kunde hänga på, tappade Define the World mark till Sakic Seelster, som drog undan i tät och kom till 1200 metertspålen i 1:09.5, och det var omöjligt för John Bax's häst att ta något.  Prestationen lämnar lite frågetecken, men å andra sidan kommer det fler lopp i den närmaste framtid, där Define the World får chansen att bevisa, att han är värd en tur över Atlanten.
Sakic Seelster är i lysa stunder en riktigt, riktigt bra häst, egentligen med Elitloppskvalitét. Tyvärr sliter hästen sedan tidigare lite med fräschören, men det kan ju ha bättrat sig.....

More Talk (27 Mars 09.04)

Jag har varit i kontakt med folket kring Enough Talk, som påpekar att det var en "cold, windy night" i går kväll på The Meadowlands. Tränaren och delägaren Peter Kleinhans påpekar dock också, att valacken fortsatt kämpar med sina kroniska problem, men å andra sidan sa Ron Pierce, att hästen aldrig har känds bättre. Han var spikrak i vagnen och imponerade stort på sin kusk, som annars aldrig haussar sina hästar något särskild. Nu blir det Su Mac Lad-serien mot  Lucky Jim som gäller. Serien kan bli riktigt bra i år. Det är ju toppform på även Green Day och Likeabatoutahell är alltid att räkna med. Jag kommer att närvara vid finalen sändag 18 April och hoppas på att ha något att se fram emot.

"ET never looked better!" (27 Mars 07.38)

SMS kl 05.03 i morse. Anthony Altomonte, ägare till dubbla Elitloppsdeltagaren Enough Talk: "Klaus, check out race 5 at the Big M tonight. ET never looked better!"
Enough Talk havde årsdebuterat med besked. Körande Ron Pierce skickade till tät från start, släppte vid 400 meters märket till Green Day (George Brennan) och övertog sedan åter ledningen i sista sväng för att brisa undan till en överlägsen seger på 1.09.9a/1609 meter, världsårsbästa. Green Day höll till andraplats på 1.10.4a före svenskfödde jätteskrällen One Man Show (531:10) för Yannick Gingras i 1.10.6a och favoriten Likeabatoutahell (Brian Sears), som var spelat till 26:10 och travade 1.10.7a. Enough Talk gav 48:10 på toton, vilket säkert gladde proffspelaren Altomonte.
Jag gissar, att jag skall tolka Anthony's SMS som en klar indikation för, att han och tränaren Peter Kleinhans åter är intresserade i att komma tillbaka till Sverige.
Ron Pierce vann ytterligare ett travlopp i går kväll. Han körde svenske hovslagaren Conny Svensson's Captain Primeau till en överraskande seger (250:10) på 1.12.1a, och Pierce havde iövrigt en riktig kalaskväll på The Meadowlands. Han vann således också passgångernas snabblopp med K.G.s Delight, som pacade 1.09.6a - endast tre tiondedelar snabbare än Enough Talk, vilket är anmärkningsvärd. Kvällens sista lopp vann Pierce med New Zealändaren Irak Attak och han tog sålunda en fyrling i den stenhårde konkurrencen, som råder på The Big M. Unge Yannick Gingras vann tre lopp, och det hör till ovanligheterna, att ingen av de två ledande körsvennerna - George Brennan och Brian Sears - vann lopp.

Dig for Dollars till Canada (25 Mars 12.48)

För ett par veckor sedan påminde jag här på siten om anmälningsmöjligheten till det kanadensiska storloppet Maple Leaf Trot i Toronto i Juli. Jeg fick inga anmälningar, men Jim Oscarsson vill vara med med sin härlige valack Dig for Dollars (passande namn för ett sådant äventyr). Jim satsar på, att Tony Oaks-sonen är så bra vid tiden för loppet, att han får en inbjudan till att köpa in sig i loppet. - Får jag ingen inbjudan då, då är hästen inte heller bra nog för att vara med, resonerar Jim klokt. Vi håller tummorna för att Oscarsson kan hålla sin topptravare i form.

Märklig trav-TV (21 Mars 07.48)

I går var det premiär för Olympiatravsuttagningarna. Olympiatravet, som är en storsatsning från ATG:s sida, då det genereras mycket medel från totonettot till att stödja Sveriges olympior ekonomiskt. Travets återbetalning är exponeringen, som hela projektet ger med bra hästar och ett stort antal sportkändisar i mediasurret under ca två månader.
Därför kändes upplägget inför den ATG-betalda travsändningen i TV4 igår mycket egendomligt. På förhand kan man inte veta hur loppet kommer att gå, men att omedelbart efter målgång i dagens absolut viktigaste lopp lägga in den helt meningslösa frågesporten, där Micke Nybrink svarar på frågor innan de har ställds, är direkt tjänstefel. Det utrymmet måste ju vara ämnat åt eftersnacket till Olympialoppet, inget annat. Nu blev det till en kort andfådd interview med träneren till vinnarhästen, ingen körsven syntes i bild eller ljud. Loppet efter var ett kallblodslopp (suck!) där man pratade länge med både tränaren (en av Norges bästa kvinnliga proffstränare Karoline Krogh Hansen, som vanligtvis mycket påläste Per Skoglund inte kände till) och körsvennen Björn Goop.
Dessutom verkade det som om, att det inte fanns något annat tänkbart scenario för Olympiauttagningen än att Quarcio de Chene skulle krossa motståndet. Handfallna så TV-reportrarna på, att Goops travare strulade till det för sig och att istället Beanie M.M. bjöd på en makalös uppvisning. Fokuseringen på Quarcio var så hård, att en av världens bästa löpningsreferenter Johan Edlund i närmast i desparation med 700 meter kvar av loppet spekulerade i om Quarcio de Chene trots två galopper skulle kunna ta 80 meter på Beanie M.M. .......
Det verkade komma som en fullständig överraskning för redaktionen, att en världsstjärna - Beanie M.M.! - gjorde årsdebut i just det här loppet. Nu kompenserade man något för missen i "Dvärgsnacket" och ännu mer i sammandraget på kvällen, men det här var ingen bra trav-TV.
Dette ändrar inte på min uppfattning om, att Johan, Micke, Patric och Per är jätteduktiga och kunniga travsportsförmedlare. Expertkommentatoren Roger Nilsson stiger också i aktning, och i går var han mycket bra. Men vilken gubbsändning det har blivit, efter att tjejerna är borta. Detta måste åtgärdas, annan riskerar sändningen att drunkna helt i facktermer och snack. In igen med Åsa eller Jessica eller någon annan duktig tjej. Det lyftar definitivt sändningen.

Axplock från ustrotting.com (17 Mars 08.42)

Jag gillar inte att "planka" information från andra nyhetssajter, som alla har access till, men ibland kan man ändå klicka på en notis, som visar sig innehålla lite överraskningar. På det amerikanska centralförbundet USTA:s hemsida kan man idag läsa en interview med Vivid Photo's tränare Roger Hammer och det finns en nyhet om toppkusken Corey Callahan, som var involverat i en olycka i går kväll på Dover Downs. Här lär ha klarat sig rätt så väl.
Sedan såg jag "Mary Ray, 114, dies". Det rör sig om Amerikas äldsta människa som igår dog vid 114 år och 284 dagars ålder. Det gjorde även Mary Ray till världens näst äldsta människa. Mrs. Ray's man var travhästägare på 1940-talet och hennes som Bob var travtränare och kusk. Även två av hennes barnbarn är verksamma inom travsporten. Jag konstaterar också, att Mary Ray hade tre stycken barnbarnsbarnbarn!

Det travas igen i Holland, eller....? (16 Mars 14.27)

Travsporten i Holland har legat nere ett bra tag, och situationen är allvarlig. Främst för banan i Wolwega, som knappast kommer i gång igen.
En bana, som inte har varit drabbat av krisen, är den lilla ovalen i Groningen, som har hållit vinterstängd. I söndags var det dags för årspremiär på banan, men då klev huvudbanan Duindigt utanför Amsterdam in och "lånade" tävlingsdagen. Det blev lopp i Duindigt, och det var meningen, att det skulle ha fortsatt nu på söndag med säsongens första stakes race. Det blev inte så. Man fick helt enkelt inte ihop hästar, och trots två dagars ihärdiga försök på att skaffa starthästar fick man kasta in handduken i dag vid lunchtid. Ett beslut, som gagnar banan i tyske Gelsenkirchen, som nu fick tillräckligt med hästar för att kunna köra.
Den hårdaste vintern på många, många år i Tyskland har bevirkat, att man inte kan träna hästarna, och många tävlingsdagar har ställts in, ,en nu börjar sporten att ta fart igen.

Tysklands rikaste bana - om man nu kan använda detta utryck i samband med Tyskland - är Dinslaken, som är insolvent! Det har dock sin förklaring. Banan har drabbats av en skattesmäll av dimensioner. Drygt 3 miljoner Euro vill skattmasen ha av banan. Man har naturligtvis överklagat, och nu har myndigheterna gått med på, att den populära 800 meters banan får drar igång igen från den 5. April, om man inför varje tävlingsdag kan ställa en likvid garanti på 100.000 Euro. Man har hittat en privatperson som klarar av detta, så nu travas det igen i Dinslaken.
Hur banan kunde hamna i denna situation är rätt häpnadsväckande. Det är som följer: Som alla andra banor i Tyskland skall Dinslaken lämna 16.6% i skatt på totalisatoromsättningen till staten, som dock ger en rabatt på 16%, så det blir bara 0.6% - världens i praktiken lägsta totobeskattning. Samtidigt har banan kört en lång rad insatlöpningar genom åren och där betalad in full skatt på insatsbeloppen till skattemyndigheten.
Nu har en nitisk skattenisse kommit på, att banan måste betala tillbaka rabatten på totoomsättningen, då man påpekar, att det är samma verksamhet som insatsloppen och att dessa måste beskattas likvärdigt. En retroaktiv beräkning kommer till dryga 30.000.000 SEK!
Man frågar sig nu, varför att skattemyndigheterna inte ger sig på andra banor också, och där svaret ganska enkelt. Det tyska skattesysyemet är segmenterat helt ner till lokala skattemyndigheter, och då det bara är skattemyndigheten i Dinslaken som bråkar, så kommer de andra banor inte i klemm. Dock har vissa andra kontor börjat rota i sina travsällskaps skatteekonomi men har kónstaterad, att det inget finns att hämta ändå. Dessutom har flera banor - Gelsenkirchen till exempel - varit i konkurs någon gång under senaste åren.

Off to the Cote d'Azur! (12 Mars 09.53)

Senare idag flyger jag till Nice för att på söndag bevittna årets upplaga av Grand Criterium de Vitesse de la Cote d'Azur. Därför kommer hemsiden inte att uppdateras igen för måndag förmiddag.
Det är väl ingen värstingupplaga av det anrika loppet vi får se, men ändå skall det bli intressant att se Meaulnes du Corta mot uppstickaren Lisa America med Jorma Kontio i sulkyn och vår svensktränade (tyskägde) representant Brioni (Joakim Lövgren).
Hemfärd på söndag kväll och då skulle läkarna gärna ha hämtat vår vän Jim Frick ut ur medvetslösheten. Väntan på att riktigt positiva bulletiner skall släppas från Karolinska känns olidlig, men jag är övertygat om att de kommer. Jim är en fighter och läkarna verkar ha koll på läget, så det är bara att hålla ut.
Det är nog så, att alla känner sig som Jims vänner just nu, och det är ganska naturligt, för jag känner ingen som på en och samma gång kan omgås med folk på vänskapelig basis och samtidigt vara professionell till fingerspetsarna som Jim kan. Han är en naturtalang med oerhört mycket strängar på sin lyra. Vi behöver folk som Jim Frick i vår sport, och vi behöver fraför allt Jim själv.

Lucky Jim ångar på! (11 Mars 17.37)

Elitloppskandidaten Lucky Jim var juust ute i sin andra "qualifier" fär året. Andy Miller sat som vanligt i sulkyn, och även denna gången gick det undan. Lucky Jim tog tät i relativt lugnt tempo, men efter halvmilepasseringen lade Miller i överväxeln och det tredie 400 meters intervallet kördes efter 1:07! Sista 400 meter gik på 1:08, så sista 800 kördes efter ofattbara 1:08! Distanstiden blev 1:11.1a/1609 meter.
Trond Smedshammer liftade med hela vägen med Arch Madness, men normannen var inte helt nöjd med det uppskruvade tempot. Hans valack var tre längder efter i mål, och Smedshammer lär knappast skicka sin häst till Elitloppet för att möta Lucky Jim......

Var med och tävla i Canada (11 Mars 10.49)

Canadas största lopp för äldre travare, Maple Leaf Trot, blir bara större och större. Loppet körs på Mohawk-banan utanför Toronto, och förra året gjorde man en lyckad flyttning av loppet från September till Juli. I år körs loppet lördag 24 Juli med eventuella försök (mycket sannorlikt) den 17 Juli. Distancen är (naturligtvis) 1609 meter, ett drygt varv på Mohawks fina 1400 meters bana. Det är 25.000 dollars (ca 175.000 SEK) i förstapris i försöken och mindst 410.000 dollars (ca 2.800.000 SEK!!!) till vinnaren av finalen.
Woodbine Entertainment Group (WEG) som äger Mohawk kommer att bjuda in minst två utomamerikanska hästar. Inbjudan består i, att man får betala alla insatser - 9.500 dollars (ca 65.000 SEK) vid startanmälan, och man kan förvänta ett hyggligt transportbidrag, om det skulle gå snett i loppet.
Vill man vara säker på att få delta bör man dock anmäla normalt till loppet, och första insatsen förfaller på måndag 15 Mars och är på 1.000 dollars (knappt 7.000 SEK). Anmälan kan ske till mig. Kontaktinfo hittar ni under fliken till vänster.
Det är mycket lättere att tävla med utländska hästar i Canada än i USA, eftersom karantänvistelsen är mycket "mänskligare" och helt problemfri.

Det finns i det hela tagit väldigt gott om startmöjligheter för äldre hästar i Canada. Jag fick en mail från svensken Örjan "Janski" Torstensson, som har jobbat under många år i USA hos bland annat Brett Biddle och Jimmy Takter. Janski är nu egen tränare i Canada och hoppas på, att svenska och andra europeiska hästägare är sugna på att skicka över hästar för längre tävlingsvistelser. Det kostar ca 3.000 dollars i månaden att få tränat sin häst hos Janski, som påpekar, att det på de många banorna i Toronto med omejd är lopp hela tiden. Från de billigaste försäljningslopp (claimers) med 5.750 dollars till segraren över olika handicapklasser med mellan 8.500 och 17.500 dollars till vinnare till Free for All-klasserna med 20.000 till 25.000 dollars till segraren.
Är ni intresserade i att att tävla (och även få hästen tränad) i Canada kan jag maila detaljerad information.
Fotnot: US-dollars och canadadollars har för dagen i princip samma kursvärde. Därfor är det inte gjord skillnad i texten.

Vilken vecka för Bondo (8 Mars 09.06)

Min gode vän, den danske tränaren i Italien Erik Bondo, har börjat 2010 på ett helt sagolikt sätt. Speciellt just gångna veckan var bra, och blev ett bra exempel på vilken form tränarens stall befinner sig i just nu. Från tisdag till fredag startade Bondo nio hästar med sju segrar, ett andra- och ett fjärdepris som resultat. Roberto Andreghetti körde alla hästar utom den som blev fjärde. Den körde Bondo själv! Det var i övrigt Stall Courants nyförvärvade 3-årssto Nectarine, som är uppfödd av Jean Pierre Dubois kanadensiska rörelse Dream with Me Stable. Bondo ville själv känna på hästen i hennes första start för stallet.
Veckan avslutades med två segrar på två startar i Bologna fredag. En av segrarna tog med den danskägde 3-åringen New Esterel (Gigant Neo), som blev grovt störd till galopp kort efter start. Starkt att vinna ända på Bolognas 800 meters oval.
Erik Bondo har nyligen såld det fina Viking Kronos-stoet Iuma E.K. till svenska intressen. I sin sista start var hon tvåa på 1.11.7a till Pietro Gubellini's Irving Rivarco, och hon har tidigare vunnit på en 1:11-tid. Hon går nu direkt till avel och skall betäckas med självaste Muscle Hill.

Ingen Opal på Cote d'Azur (6 Mars 12.14)

Under gårsdagen undersöktes Opal Viking av veterinär och de lungproblem som uppstod i samband med starten i Prix de France är ännu inte helt övervundna, så tränare Nils Enqvist hade inget annat val än att ta bort sin travare från nästa söndags Grand Criterium de Vitesse de la Cote d'Azur.
Nästa start för Opalen blir i stället i Grand Prix du Sud Ouest som körs i Bordeaux den 11 April.

1:11-tider på The Big M (6 Mars 08.31)

Nordamerikas snabbloppshästar börjar röra på sig på allvar nu. Europeiska storloppsarrangörer håller ett extra vaket öga på Free for All-loppen i den nordöstra delen av kontinenten. Kanske det dyker upp någon kandidat.
I går kväll kördes tre lopp för travare på huvudbanan The Meadowlands i New Jersey. Snabbast var New Zealändaren Lets Get Serious (e.Sundon), som i en vanlig handicaplöpning travade 1.11.1a/1609 meter för David Miller. Trond Smedshammers Likeabatoutahell (e.S.J.s Caviar), som flera gånger har varit aktuell för Europa-äventyr, vann det öppna snabbloppet på 1.11.2a för Brian Sears.
The Big M körde tolv lopp i går. Anmärkningsvärd att endast två ut av 36 totoplaceringer togs av körsvenner, som inte återfinns i Top 9 (Brennan, Sears, Tetrick, Pierce, Gingras, Dube, Andy Miller, David Miller och Campbell). Det var Eric Goodell och Terry Buter, som på sina egna håll räknas som verkliga sulkyäss, som tog var sin andreplacering.

Jorma kör Lisa i Cagnes sur Mer (5 Mars 08.26)

Förra helgen vann Jorma Kontio Premio ENCAT i Milano med Jerry Riordan-tränade Lisa America. Ägaren Lou Guida var mycket nöjd med Jormas insats, och Solvallas finländare har därför fått erbjudandet att köra Varenne-stoet i nästa helgs franska storlopp Grand Criterium de Vitesse de la Cote d'Azur på Cagnes sur Mer-banan strax utanför Nice.
I samma lopp startar Opal Viking, som Kontio på nära ett avbrott förra året har kört hela tiden som äldre häst. Nu är tränare Enqvist satt lite på pottkanten och måste leta ny kusk till sin Opal, men Nisse brukar att ha lösningar på det mesta, så detta problem lösas säkert det med.

Lucky Jim fenomenal i qualifier på the Meadowlands! (4 Mars 17.44)

För en stund sedan var Elitloppskandidaten Lucky Jim ute på The Meadowlands för att gå en "qualifier" - ett kvalificeringslopp, som även används som provlopp av amerikanska tränare. Det var nio hästar med i loppet, och Andy Miller placerade valacken som femte den första dryga halvmilen. I början av sista sväng hade han tagit över ledningen och sonen till S.J.s Photo länsade undan till "seger" på 1.11.3a/1609 meter efter 1.08.5 sista 800 meter och ofattbara 1.06.5 sista 400 meter, alldeles ensam och utan att Miller behövde vända fram körspöet.
- Han har varit kvalklar ett par veckor, men vädret har varit lika illa här som i Skandinaviien, så jag väntade till idag, sade Andy Miller efter loppet. - Jag känner att jag måste vässa honom hårt med en gång, för jag kan inte smyga honom igång i loppen. Det är Free for All-klassen som gäller nu, och där går det fort.
Miller kommer att starta Lucky Jim i ett par vanliga snabblopp innan Su Mac Lad-serien stundar i April.

Ingen Rapide i Elitloppet - men en Lisa! (3 Mars 11.38)

Det var säkert fler än jag som imponerades av Sebastien Guarato's 5-åring Rapide Lebel, när den kört av unge Eric Raffin vann på Vincennes i söndags. De franska kommentatorer på tv-kanalen Equidia var också begeistrade och upprepade flera gånger om, att detta är Frankrikes bästa valack.
Spekulationer om eventuella Norden-utflykter sjösattes omedelbart. En snabb valack måste var perfekt för oss, och en sådan häst har väl inga lopp hemma i Frankrike?
Nej, normalt är det dåligt med lopp för valacker i Frankrike, men då Rapide Lebel bara är fem år, finns det faktiskt gott om lopp till honom. När han desutom är mycket problematisk i autostart, lär chancerne för att få se honom hos oss vara näst intill obefintliga. Men vi skall jobba på det, och hur som hälst har Guarato sagt, att han kanske kan tänka sig att resa med hästen nästa år, närden har mognat.

Förra helgens andra imponerande vinnare på kontinenten var Jerry Riordan's Lisa America, som för första gången kördes av Solvalla's Jorma Kontio. Jag har tittat på loppet ett par gånger. Att trava världsrekord 1:11.3a/2100 meter utvändigt på ledaren. Vilken sagolik prestation!
Lisa America var ju med i Elitloppet redan förra året som 4-åring, men det blev till galopp i första sväng. Så Riordan är ute efter revanch i år. Jamen, vad med hennes "förbannade" travhobbles; det var väl avsaknaden av dem så orsakade galoppen i Elitloppsförsöket? Nej, inte enligt Jerry. - Hon tränar utan hobbles, och både körande Andrea Guzzinati och jag tror, att galoppen berodde på, att Andrea lade den invändige sidostången på henne. Han hade gjort det en gång tidigare, och då galopperade hon också - med hobbles!, säger Riordan.
Nu har man bytt vagn på dottern till Varenne. Jerry köpte "den gula Tetrick-vagnen" av tränare Ron Burke efter Buck I St.Pat's Elitloppsstart förra året, och nu är det alltså ett annat världsrekord-sto, som får trava framför sulkyn, i vilket Tim Tetrick visade sina körsvenstalanger under Elitloppshelgen - först och främst med Colombian Necktie.
Närmast startar Lisa America i Grand Criterium de Vitesse de la Cote d'Azur i Cagnes sur Mer, då hon får möta Meaulnes du Corta (kanske) och Opal Viking. Det blir åter Andrea Guzzinati, som kör. Orsaken till (det lyckade) körsvensbytet i Milano var, att Guzzinati hade sitt egentränade sto Fitzgerald Bigi med i Premio ENCAT, som loppet hette.

Sundons Gift åter champion (6 Februari 10.38)

Storfavoriten (16:10) Sundons Gift med tränaren Chris Lang i sulkyen vann finalen av The Interdominion Championships på Moonee Valley i Melbourne. Segertiden blev 1.15.2a/2575 meter och förstapriset var 1.018.000 SEK. Tvåa blev jätteskrällen Katyano (Daryl Douglas) och trea stallkamraten Skyvalley (Muscles Yankee) med tränarsonen Chris junior i vagnen. Alla tre hästar är uppfödda i New Zealand men ägda och tränade i Australien, så det blev stor hemmaframgång i det sista Interdom på "the Valley".
Chris Lang är väldigt sugen på att tävla med båda sina hästa i Europa under sommaren och kanske testa lite längre distancer med främst Sundonns Gidt. Skyvalley är däremot mycket startsnabb (hade dåligt spår idag), och kan tänkas starta i lopp på kort distans.

Last night at the Valley (6 Februari 09.59)

Just nu pågår de allra sista tävlingarna på på Moonee Valley i Melbourne, Australien. Den kombinerade trav och galoppbanan invgdes 1976 som efterträdare till The Showgrounds, som låg endast 2 km från Melbournes centrum. Flytten blev inte lång, för Moonee Valley ligger endast ytterligare 2km från stadskärnan.
I går kväll var det meningen att galoppbanan skulle ha sitt avslutningsmeeting, men då pungråttorna (!), som alltid bodd på banans innerområde lyckats med att bita över kablarna till ljusanläggningen (galoppen och travet har seperata ljussystem) kunde tävlingarna inte genomföras. Galoppbanan, som är stigbygelformat, är belagt med gräs, mäter 1800 meter och har till och från även använts till travlopp.
Travovalen är 960 meter, och när den lades om för ca 10 år sedan, var det svensken Lars Sandström som stod för planeringen.
Man har kört tre av dagens lopp på Moonee Valley, och nyss avgjordes tröstfinalen i The Interdominion Championship. Den vandtes av australskfödde Ronerail (Yentls Image (CA) - Rebel Nova (NZ) - Yankee Reb (US)) med den duktiga kvinnliga körsvennen Jody Quinlan i sulkyen. Segertiden blev 1.15.5a/2575 meter, och det var ca 122.000 SEK i förstapris.
Snart körs Interdominion-finalen med Sundons Gift som favorit, och strax efter 12.30 svensk tid släcks ljusen över Moonee Valley för gott, och all Melbournes sulkysport äger härefter rum på nya banan i Melton ca 45 km nordväst om staden. Tab Corp Park, som nya banan heter, öpnnade förra året och har blivit mycket populär.

Barfota värre i Prix d'Amerique (28 Januari 08.37)

Just nu är sjutton hästar definitivtanmälda till Europas högst doterade travlopp Prix d'Amerique. Samtliga utan skor runt om! En 18:e häst, Navajo Vici, är även deffad, men den skall i så fall gå med bakskor. Navajo lär dock inte komma med, för det kvarstår två hästar, bland annat italienska Ghiaccio del Nord, som inte har gjort klart, och de har mer pengar än Navajo Vici.

Få en upplevelse i hästväg: Var med i Kommunloppet (26 Oktober 09.24)

Söndag den 22 November körs det populära Palio dei Comuni - Kommunloppet - på San Paolo-banan i Montegiorgio på den italienska östkusten mot Adriatiska havet. Banan är mycket speciellt idet den ursprungliga 800 meters ovalen har fått en förlängning av borttre långsidan, som betyder att starten till lopp över 1600 meter går "ute i skogen" och erbjuder 400 meter rakt fram innan första kurvan nås. Palio dei Comuni körs med tre försök med vardera åtta deltagare och final. Det är ca 33.000 SEK i förstapris i försöken och 600.000 SEK till finalvinnaren. De fyra första från varje försök går till final.
Upplägget för Palio dei Comuni är att alla 24 hästar "säljs" ut till områdets kommuner, som i sin tur tar extra väl hand om representanterna för "sin" häst. Det innebär middagar, underhållning mm. En mycket stor upplevelse väntar de, som tar chancen att vara med. Det utgår transportbidrag till alla utländska hästar.
Är ni intresserade i att veta mera om Kommunloppet, hör av er till mig.

Dagar med Breeders Crown (24 Oktober 15.01)

Det pågår Breeders Crown-tävlingar på flera håll dessa dagar. I kväll är det dags för de Nordamerikanska BC-finalerna, som körs på Woodbine i Toronto, och på onsdag körs det inte mindre än 16 svenska BC-semifinaler på Solvalla.
På Woodbine körs det åtta lopp, fyra för travare och fyra för pacers. Seks av loppen är doterade med 600.000 USD och två (båda passgångerlopp) med hela 700.000 USD. De som är på plats på Woodbine får bevittna fenomenet Muscle Hills allra sista start. Brian Sears är som vanligt i sulkyn bakom den Gregory Peck-tränade hästen. Dessutom väntar en spännande duell mellan tvåårsmärrarna Costa Rica (Jimmy Takter tränar, Ron Pierce kör) och Poof Shes Gone (Nifty Norman/David Miller).
Breeders Crown-finalerna kördes ju som vanligt i Augusti (i år på The Meadowlands), men det skall det bli ändring på från och med nästa år, då samtliga tolv finaler skall köras under samma tävlingsdag på Pocono Downs i Pennsylvania ca 200 km från New York. Egentligen var det meningen att tävlingsdagen skulle äga rum under November, men under veckan har det bestämts att företag ett par radikala ändringar av det Nordamerikanske Grand Circuit-programmet för 2010.
Orsaken skrivs World Equestian Games, som äger rum i Lexington Kentucky under första två veckorna av Oktober - just det; de två veckorna, när travets Grand Circuit brukar vara på The Red Mile i Lexington med bland annat storloppet Kentucky Futurity.
Red Mile-meetinget kommer att senareläggas med två veckor nästa år, och därför kommer Pocono Downs att köra sina 12 Breeders Crown-finaler lördag 9 Oktober med försök en vecka innan.
Jag var på Pocono Downs i våras precis när man höll på att lägga sista hand på en genomgripande renovering. Banan - 1000 meter - har lagts om och en hel ny utselningshall byggds. Banan är en så kallad racino, där en omfattande casinoverksamhet bedrivs.

Opal Viking till Bologna (17 Oktober 09.59)

Nils Enqvists 20-faldiga miljonär Opal Viking finns inte med i anmälningslistan till nästa helgs storlopp i Napoli, Gran Premio Freccia d'Europa. Av den simpla orsak, att undertecknad helt sonika glömde att anmäla hästen! Ett helt oförlaatligt misstag av en kille som är snabb att kritisera andra, när de sköter sina jobb uselt. Jag var i USA vid anmälningstidpunkten och glömde att faa iväg faxet till Napoli. Jag skäms som en hund, men det är inget att göra aat det. Som tur är är Nisse en hederskille, som tog missödet med upprest panna, vilket jag är mycket tacksam för. Nu hade Opalen säkert faat ett daaligt läge i Napoli eftersom ha som följd av den senaste tidens makalösa otur med paakörningar, trötta ryggar etc har blivit nästa utan poäng enligt det italienska beräkningsystemet, men det är en daalig tröst.
Nu blir det i stället start i Bologna lördag den 31 Oktober i voltstartsloppet Gran Premio della Vittoria över 2460 meter. Opalen kan förvänta att faa 20 meters tillägg i handicapen (tack vara sina daaliga poäng), men det kan tilldelas upp till 40 meters tillägg. Italienaren Roberto Andreghetti kommer att köra. Roberto har Bologna som hemmabana och faar samtidigt möjlighet för att känna paa Opalen inför den viktiga uppgiften Nationernas Pris den 8 November i Milano, där det ocksaa är meningen att ha skall köra.

Örjan ny driver på Opalen (3 Oktober 12.19)

I går var det en så kallad "conferme" till italienska storloppet Gran Premio Turilli, som körs på Derbydagen nästa söndag. Nisse Enqvists Opal Viking var seedad i grupp två (spår 9 - 16) som följd av de uteblivna resultaten under senaste tvåmånadersperioden, men har var förstareserv till grupp ett, och efter confermen har Opalen nu spår sju, som knappast blir bättre efter definitiv anmälan måndag förmiddag.
Det står också klart, att Opal Viking får Örjan Kihlström i sulkyn nästa söndag. Örjan är ändå på plats för att köra både Derby och Stoderny åt Jerry Riordan. Så här ser listen ut efter fredagens strykningar:
1. Ilaria Jet, 2. Russel November, 3. Lana del Rio, 4. Lisa America, 5. Algiers Hall, 6. Irina, 7. Opal Viking, 8. Irambo Jet, 9. Gironda As, 10. Garland Lobell, 11. Irving Rivarco, 12. Ghiacco del Nord, 13. Idalgo Jet, 14. Simb Chaplin. Ett riktigt bra lopp ser det ut att bli.

Massakren uteblev (3 Oktober 11.04)

Oavsett hur det går i kväll vill jag redan nu bedöma årets Kriterieauktion som en succé. Jag har varit närvarande alla tre dagar både före och under auktionerna, och jag tycker mig se en förändrad bild. Stämningen är bra, och det aktiva travsportsfolket verkar ha tagit ställning till den aktuella situationen genom att gilla läget och anpassa sig. Glädjande är en hög försäljningsprocent. Alla dessa onödiga återrop verkar vara borta. Säljerna verker acceptera, att en häst har det pris marknaden erbjuder, och de vanliga återrop på 30.000 kr för hästar som är värda 25.000 följd av bittra kommentarer om hur dåligt uppfödarna har det verkar ha försvunnit. Få osålda, och dessa kommer också vara historia när man i framtiden förhoppningsvis tar bort lägstepriset.
Travfolket visar sig igen oerhört tåligt, men jag är rädd för att de styrande som har fört sporten mot avgrunden tag detta som ett bevis på att de har lyckats bra. Svensk travsport svävar fortfarande i oerhört stor fara och lever just nu enbart på den stora kärleken och solidaritet de aktiva viser den.
För mig är besök på en Kriterieauktion över flera dagar ett måste. Det är en mötesplats med gode möjligheter för att synas och vårda sitt network. Jag glädjade mig över, att STC har ett - om än något torftigt - stånd på auktionsområdet. Inte överraskande var det de gamla (ursäkta uttrycket!) trotjänerna från Fyra Trappor - Annika Edberg, Kristina Selahn, Ylva Nannebro mfl, folket som verkligen ställer upp för sporten - som skötte representationen. Någon med chefsbefattning - ursäkta Christina Olsson, du är ju intresserat och hade varit där ändå - syntes dock än så länge inte till. Jag kan ha missat någon, men tror tyvärr inte att det är så. Nu är ju gyllene tillfället för att möta sportens aktiva, skapa dialog, ta emot synpunkter....... nej, inte. Inte ens informationschefen syntes till.
I dag är det V75 finaler på Solvalla. Folket, som har björnkoll på travSPORTEN i Sverige, lyckaes få ihop nio av 33 startberättigade i Guldfinalen och hela sju i Stoeliten. Tydligen fanns det bara sex definitivt anmälda hästar i Guldfinalen, när anmälningstiden gick ut, men på STC går det tydligen bra att ragga hästar efter stängningsdags. Så mycket för rättvisa och anmälningsdiciplin......
I dag är det Sydafrikadag på Solvalla, vilket syns tydligt på framsidan av dagens program. Nej, forresten, på BAKSIDAN av dagens program. Framsidan följer nämligen slavisk ATG:s mall för V75-program. STC och mänga andra har lagt ner stor energi på att hjälpa Sydafrikasatsningen, men när chancen kommer för att synas med projektet, ramlar det hela på golvet. Vinprovningen, till exempel, hur många känner till den? Hade jag vetat om den, hade jag, som älskar rödvin, och kanske en och annan potentiell ny travbesökare disponerat min dag lite annorlunda. Jag tycker att det är jättesynd att Sydafrikatemat behandlas så styvmoderligt, när det finns en hel del människor, Peter Jansson och Kenneth Dolk för att nämna två, som ideellt lagt ner en massa tid på projektet.

Hamburgs nya bana väl mottagen (2 Oktober 09.59)

I går kväll återupptogs tävlingarna på Hamburgs travbana Bahrenfeld. Under en drygt månad har den gamla bankroppen gennomgått en mycket nödvändig totalrenovering.
När bolaget Winrace GmbH, som jag konsultar åt, mitt på sommaren övertog driften av banan insåg man strax nödvändigheten av en omedelbar ombyggnad. Den nästan odocerade banan mätte 1250 meter i omkrets och bestod av ett tjockt asfaltlager med sand ovanpå. Nu var bärlagret bortslitet och man körte bitvis direkt på blanka asfalten (!). På andra platser låg det djup sand. Prata om ömfotade hästar.
Jag fick i uppdrag att arrangera Sveriges banguru Lars Sandström till att konstruera en ny bana och till att genomföra byggarbeten. Jag har sedan jobbat med att koordinera saker och ting, jag sköter en del tolkande och Lasse ritar, pekar och instruerar. Ett jätteroligt jobb har det varit från början, där vi övertyckede Günter Herz, finansiären bakom Winrace, om att ta bort 1250 meter banan och i stället bygga om den kortare 1020 meter banan, som nu har blivit 1040 meter. Herz ville som den första i Tyskland ha en open stretch, vilket jag till nöd kan köpa, eftersom banan har extremt korta rakor (upploppet mäter 160 meter) och en stor radie. Tysklands första defileringsvolt på innerplan har också byggds. Till det hela hör, att banan bara skall användas i 2½-3 år. Sedan skall en ny kombinerat trav- och galopbana stå klar där den nu befintliga galoppbanan Horn ligger nästan mitt i stan. Det vänder jag tillbaka till vid ett senare tillfälle.
Med till arbetet på Bahrenfeld hörde att kalkulera alla kostnader, hitta rätt entreprenör och även se över den tekniska utrustningen, som bitvis hitrör från mitten av den förra seklet. Vi har även varit involverad i utbildning av ny banpersonal, inköp av nummerskyltar, banskötselsmaskiner och mycket mera.
I går kördes det första loppen på den nya bankroppen, och alla var mycket nöjda. Det regnade under tävlingarna, men banan höll bra. Jag talade med Tyskland mångåriga champion, världens genom tiderna segerrikaste körsven, Heinz Wewering, omedelbart efter sista loppet, och han var mycket nöjd.
Med Günter Herz's och Winrace's medverkan har tysk travsport helt plötsligt en framtid. Ett business tänkande, som man aldrig tidigare haft, har införts med framgång, och själv de mest konservativa börjar inse det viktiga i att driva travsport äffarsmässigt. Winrace har lyckats med att få ett avtal med bookmakerna till stånd. Et avtal som för första gången på 40 år genererar pengar värd tala om till travsporten. Med ombyggnationen av Hamburg Bahrenfeld fremstår det första fysiska beviset på, att det finns möjligheter med travsporten om man tänker affärsmässig, skaffer financiärer och vårdar financieringskällor och jobbar långsiktigt. Något för svensk travsport att tänka på?

Tack, STC! (29 September 09.56)

Många uppfattar säkert denna hemsidan som en pajkastningsplatform riktat mot Svenska Travsportens Centralförbund, STC. Det är absolt inte med flit, men det är ju så, att travSPORTEN intresserar mig oerhört mycket, jag tror mig vara rätt så kunnig om just travSPORTEN,och det skall inte vara någon hemlighet, att jag är bekymrad för dens framtid. Jag törs inte låta mig bländas av alla framgånger - Maharajah, Torvald Palema, Beanie M.M., Zola Boko, Noras Bean - för de beror ju på en långsiktig planering gjort för flera år sedan. Med dagens sportsliga upplägg - med centralisering av propositioner, begränsning av banors rörelsesutrymme etc - tror jag inte att vi har hästar av ovannämde kaliber att heja på om sisådär 5-10 år. Därför uttrycker jag min uro och förtvivlan på detta sätt på min hemsida.
Det är inte så, att STC bara skapar elända. Man tar också förnuftiga beslut ibland. Framför allt händer det ofta, att man tar sitt förnuft till fånga och tar bort någon dålig funktion eller annulerar ett dåligt beslut. Tyvärr sker det som oftast väldigt (eller alltför) sent. Ett exempel är förra veckans glada nyhet om att avelsvärderingen i sin nuvarande förm kommer att skrotas, även om det verkar något trögt med att få beslutat och gjort officiellt. Avelsvärderingen har alltid varit ett hatobjekt för mig. Det heter ju Avelsvärdering och borde ha varit ën sådan, men i stället har det rört sig om en godtycklig avelsdiskvalifikation, som har begränsat arbetsutrymmet för våra uppfödare enormt. Nu blir det precis som i Danmark (där har vi det igen!) och andra länder. En kommité ger en bedömning - en varudeklaration - på varje framställd avelshingst - och även om deklarationen blir ofördelaktig för hingsten får den användas i aveln. Enbart föl efter framställda hingstar kan registreras. Klockrent!
Nu kvarstår att se vad som händer med den konstigt uppdelta stamboken. Förhoppningsvis kommer det eländet också att försvinda. En travhäst är en travhäst, punkt slut!

Noras Bean travade världsrekord (27 September 18.13)

Världsrekorden verkar stå som spön i backen för tillfället. Ett av de mera "dolda" rekorden är det för 4-åriga hästar över medeldistans satt på 800 meters bana (halvmile bana i USA). Det rekordet förbättrades idag av svenske Noras Bean (Stefan Söderkvist), som vid sin seger i Gran Premio Continentale i Bologna travade 1.12.4a/2060 meter. Med bomullen kvar i öronen!
Tränaren Ulf Stenströmer var alldeles till sig när jag pratade med honom för en stund sedan. Nu ser han och alla vi andra fram emot bl a en returmatch mot Nu Pagadi i Solvalla Grand Prix senare under hösten.
Vem som hade tidigare världsrekordet vet jag faktiskt inte, men det lär vara satt i Italien, som är det ända landet där toppfyraåringar tävlar på medeldistans på 800 metersbanor.

Internationellt Hunyady (21 September 14.52)

På söndag körs den 110. upplagan av Graf Kalman Hunyady Gedenkrennen på Krieau-banan i centrala Wien. Hunyady är Europas äldsta internationella storlopp, och bara de tre danska klassiska loppen och det tyska Derbyt är äldre.
Historiskt sett har Hunyady varit ett stort lopp. Under många, många år kördes det över 2800 meter med tillägg, men när det blev UET-lopp i slutet av 90-talet blev det omgjort till 2300 meter med autostart. Nu har man återgått till voltstarts varianten, nu med 2460 meter som grunddistans, men det ekonomiska läget i österrikisk travsport gör att prissumman har begränsats till 35.000 Euro med 16.000 (ca 165.000 SEK) tiil vinnaren.
Storfavorit till segern på söndag är trots 40 meters tillägg Opal Viking, som får tysken Rudi Haller (verksam i Österrike numera) som kusk. Haller har tidigare kört Opalen en enkelt gång och vunnit med honom. Det är ytterligare fem svenskfödda hästar bland de 15 startande. Här är startlistan

2460 meter: 1. Rocket Power - Gregor Krenmayr (AUT), 2. Jazz Real - Wolfgang Ruth (AUT), 3. Indira Comtesse - Josef Franzl (GER), 4. Istogramma SAS - Gerhard Mayr (AUT), 5. Flamengo Font - Lamberto Guzzinati (ITA), 6. Abel Crown - Erich Kubes (AUT), 7. Nuitgill - Cornelia Mayr (AUT), 8. E.T.Diamant - Georg Frick (GER), 9. Robin Q - Ari Kaarlenkaski (SWE), 10. Cash Hammering - Gerd Bieldl (GER), 11. Gidde T.T. - Martin Redl (SWE). 2480 meter: 12. What A Man - Sandor Varga (HUN), 13. Lester (CRO) - Joze Sagaj, 14. Simb Illusion (HUN) - Ferenc Nagy. 2500 meter: Opal Viking - Rudi Haller (SWE).

120 tävlingsdagar på Bjerke 2010! (15 September 11.24)

Tävlingsbanan på Norges nationalarena Bjerke har precis lagts om totalt, och resultatet blev enligt banans direktör Arnlioth Heltberg mycket bra. Det nya underlaget lär också komma till nytta, för det har beslutats att Bjerke under år 2010 skall köra inte mindre än 120 tävlingsdagar. Visserligen är ett 50-tal så kallade lunchtävlingar med 8 lopp, men det är också tävlingstillfällen. Personligen tycker jag, att det är helt rätt att tävla intensivt på ett lands nationalarena, och det kanske vore något för Solvalla som under de två senaste åren endast kört 71 dagar! Nu blir det i og för sig en bättring inför 2010, där Solvalla har tilldelats 76 tävlingsdagar.
Nästa storlopp på Bjerke är iövrigt anrika Axel Jensens Mindeløp, som körs onsdag 28 Oktober.

Sugen på en trevlig utlandsresa? Här är chansen! (15 September 09.14)

Jag har fått i uppdrag att rekryttera några hästar till Europas äldsta storlopp Graf Kalman Hunyady Gedenkrennen som köres på Krieau-banan i Wien söndag 27 September. Under senare år har loppet körts över 2300 meter med autostart, men i år har förutsättningarna ändrat sig. Numera körs loppet över 2460 meter med voltstart. Det är 20 meters tillägg vid 150.000 Euro (drygt 1.500.000 SEK) och 40 meters tillägg för hästar som har tjänat över 300.000 Euro (drygt 3 miljoner SEK). Förstapriset är 17.500 Euro (ca 180.000 SEK). Krieau-banan, som ligger mitt i Wien, mäter 1100 meter och kör i vänstervarv precis som i Sverige.
Hör av er om ni har intresse i att vara med i detta anrika loppet. Jag nås bäst på mobilen 0705-615745.

Ett betydelsesfullt rekord (12 September 18.58)

Jag tycker, att de rekord man bäst kommer ihåg, är rekorden som sattes, när de minst väntades. Giant Diablos rekord i Lexington är ett lysande exempel. Going Kronos två E3-rekord likadana. I dag tillkom det ytterligare ett. För ingen hade väl väntat sig ett världsrekord i Silverörnen på Solänget? Inte ens en topptunat Triton Sund, som tills idag var medinnehavare till världsrekordet över medeldistans på 1000 metersbana, tilltänktes något dyligt. Och då gick Morten Waages Beanie M.M. ut och dundrade banan runt på 1.10.7a/2140 meter för Torbjörn Jansson. En rekordförbättring på fyra tiondedelar av det tidigarre rekordet inger respekt, och den försiktigt och snyggt managerade Super Arnie-sonen börjar att ge sin uppfödare/ägare/tränare Waage och hustru Margareta rikligt återbetalad för tålamodet. Beanie M.M. skall bli mycket intressant att följa. Undrar förresten hur snabbt tvåan Debbie Brodda sprang sista varvet, för Beanie M.M. gick väl 1.09.5 de sista 1000 meterna?
Just detta rekordet har jag (haft) ett speciellt förhållande till. Det var nämligen under många år förknippat med min gamla hemmabana Charlotteenlund. Första gången det omtalas är i samband med Elaine Rodneys seger i Internationalt Mesterskab (Copenhagen Cup) 1964, där understoet för Gerhard Krüger travade 1.15.4a/2040 meter. Det var visst nok en förbättring på ett par sekunder och en sänkning av norske Jens Protectors banrekord på Lunden (1959) på 1.16.3a/1600 meter. Det skall då också påpekas, att Lundens oval endast mäter 950 meter.
Elaine Rodneys rekord skulle hålla i 13 år tills att Billy Haughton kom över med underbara Keystone Pioneer och vann Copenhagen Cup på 1.15.0a/2011 meter. Det rekordet höll dock bara ett år, för 1978 hann Bernst Lindstedt med Pershing precis förbi Duke Iran (Stig H Johansson) och vann det årets upplaga av Copenhagen Cup på 1.14.2a/2011 meter. Under åren 1982 - 1984 förbättrade Ideal du Gazeau 1.14.0a, E.O.Brunn (Bo William Takter) 1.13.9a och Lutin d'Isigny 1.13.8a rekordet, innan det för första gången på 21 år lämnade Lunden, när Minou du Donjon (Olle Goop) vann Solvallas Jubileumspokal 1985 på 1.13.5a/2140 meter.
Under de följande året sänktes rekordet succesivt av ett antal hästar, och det var först när vi fick uppleva Varennes fenomenale rekordsänkning år 2002 i just Jubileumspokalen, där han kämpade ner den oerhört tappra 4-åringen Scarlet Knight ocn vann på 1.11.2a. Jag kommer inte ihåg vad rekordet löd på innan, men jag har för mig, att det låg på drygt 1.12. Sedan Varenne har rekordet på sju år bara sänkts med en tiondedel. Jag de Bellouet travade 2006 1.11.1a/2100 meter vid seger i Kymi Grand Prix, Triton Sund vann årets upplaga av Olympiatravet på sammatid över 2140 meter, bara veckan innan att endast 4-åriga Lisa America vann Gran Premio d'Europa i Milano på 1.11.1a/2100 meter.
Och så dyker Beanie M.M. i dag upp på Solängets Travbana och skriver travhistoria på ett helt oväntat och absolut sanslöst sätt.......

Daniel Olsson till The Red Mile (7 September 22.48)

På söndag skall Lutfi Kolgjinis Moonlight Kronos starta i ett försök till The Moni Maker Stakes för 3-åriga ston på The Red Mile i Lexington. Det är 10.000 dollars i prissumma på söndag, men i finalen veckan efter rör det sig om 200.000 dollars. I USA finns det gott om bra catch drivers, men just på söndag fattas dessa i Lexington. Efter att ha damnsugit marknaden i USA utan resultat bestämde Ludde sig sedan under måndagseftermiddagen, att svenske Daniel Olsson skall få chancen. Eftersom att Olsson aldrig tidigare har kört i USA fick vi agera snabbt med licensansökningar och dyligt. Det blev inte lättare av att amerikanerna firar Labour Day idag, en ren helgdag, men det skall nog funka.
Apropå USA, så har Jimmy Takter just vunnit sin andra storseger på två dagar. Under eftermiddagstävlingarna i Freehold vann hans pacer Vintage Master klassikern Cane Pace för Daniel Dube.

Världens längste sulkylopp? (31 Augusti 06.49)

I går kördes den 100:e upplagan av pacerloppet "Le Cinq Mille" - De Fem (engelska) Milen - på 800 meters-banan i Quebec City, Canada. Distancen var alltså 8045 meter i denna krävande klassiker, där vinnaren får 15.000 CAD, ca 100.000 SEK. Innan loppet hade den 22-årige tränaren René Allard fått tips om, att en 9-årig pacer vid namn Heartthrob (e Artiscape) skulle vara perfekt för loppet. Heartthrob startade i tisdags - fem dagar innan! - i ett försäljningslopp på Georgian Downs väster om Toronto, och Allard fordrade hästen för 5.000 CAD, drygt 30.000 SEK.
Allard satte upp Jocelyn Gendron bakom sitt nyförvärv och han disponerade den drygt 8 kilometer länga resan väl och körde Heartthrob till seger på 1.25.5a. Tvåa blev Canaco Pistol, som tävlar "free-legged" - utan pacing hobbles. Det var inte mindre än 15 hästar till start. Sju fullföljde.
I vår del av världen finns det endast få extremt länga lopp. På Åbytravet körde man under 60- och 70-talet Svenskt Trav Marathon äver 4600 meter, men nu är fyra kilometers-loppen på Solvalla, Lindesberg och Umeå väl de längsta i landeet.
I Danmark körde anl under början av förra seklet lopp över 5 danska mil (en dansk mil är 7 kilometer), där hästarna lämnade banan (!) via stallinfarten och begav sig ut på de Nordsjällänska vägarna för att sedan återvända och köra upplopp på Lunden. Vanligtvis deltog ett flertal av landets bästa hästar i detta lopp.

Takter-triumf i klassiker (30 Augusti 07.31)

Det är väl bara i USA att det kan hända att två stora insatslöpningar för samma årgang körsa sáma kväll. I alla fall hände det i går, när New York-klassikern Yorkers Trot och Chicagos största lopp American National kördes samtidig. Det mest penningstinna var Yonkers Trot med 335.887 dollars till vinnaren. Loppet storfavorit var Jimmy Takters nyinköpte (till Europeiska intresser heter det) Judge Joe (Credit Winner), och körande Ron Pierc valde att köra hem loppet från ledningen till lätt seger i 1.12.2a over 1609 meter, två varv på Yonkers. Jimmy själv har enorma problem med sin rygg och stannade hemma, så hustru Christina och två döttrar fick representera i vinnarcirklen.
Hambletonian-vinnaren Muscle Hill var inte anmäld till Yonkers Trot och missar därför chancen att vinna the Triple Crown. I stället vann han för Brian Sears 100.000 dollars på Balmoral Park i Chicago, där han satte nytt banrekord med tiden 1.10.0a. Balmoral är en milebana. Nu väntar Woeld Trotting Derby nästa lödag i Du Quion på Hambletonianvinnaren.

OBS! Fel i Cesena-indelning! (27 Augusti 08.03)

I går eftermiddag offentliggjordes indelningen av de anmälda hästarna till storloppet Campionato Europeo, som körs lördag 5 September i italienska Cesena. Indelningen var gjort på så sätt, att 12 hästar hade seedads direkt in i loppets två heats, medan de övriga 24 anmälda var uppsatta som reserver i den ordning de eventuellt skulle komma in i loppet. Det överrraskade i alla fall mig, att Garland Kronos, vinnare av det senast körde loppet med samma proposition, Åby Stora Pris, och tvåa i Copenhagen Cup, hamnade bland reserverna, och att en annan svensk häst Bexipop - med all respekt för denne - blev ordinarie deltagare.
Nu har Hippo Group som driver Cesena hippodromen beslutat att återkalla indelningen, som offentliggjorts på flera nätsajter även i Sverige.
Idag torsdag kl 12.00 görs en ny indelning.

36 hästar anmälda till Campionato Europeo (23 Augusti 10.59)

Fredag kväll var det anmälningsstopp till det italienska storloppet Campionato Europeo, som ingår i det europeiska Grand Circuit. Loppet körs lördag den 5 September, den svenska Derbylördagen, och propositionen är som alltid den samma som Åby Stora Pris: Två heat med de samma tio hästarna, som startar i omvänd ordning i andra heatet. Blir det två olikla heatvinnare, körs det ett skiljeheat mellan dessa två. Den slutgiltiga vinnaren får ca 1,3 miljoner svenska kronor.
Det anmäldes 36 hästar och från Sverige är Garland Kronos och Opal Vikiing troliga deltagare. Robert Bergh anmälde Amour Ami, och även den hästen kan tänkas starta. Global Glide står som anmäld, men enligt Åke Svanstedt skall hästen starta i Sundsvall Open. Franske Fabrice Souloy anmälde sin nya stjärna Ilaria Jet och även en annan italienskfödd häst, Ismos F.P.

Långt ut på landet..... (18 Augusti 10.22)

När man pratar Nordamerikansk travsport handlar mycket om det nordöstliga USA och Canada. Men även om det säkert inte finns en ända travbana i så många som 20 amerikanska delstatar, så är travsporten dock hyggligt utspridd i det stora landet. De flesta svenska travsportsfans känner till travet även i Kentucky och Florida. Tidigare var den mest västliga staten (nu räknar jag inte in Alaska och Hawaii) Californien ett mycket stort travsportområde, men nu för sulkysporten en tynande tilvaro i Hollywood-land, och den ända kvarvarande banan, Cal Expo i Sacremento, är nu stängningshotat. Ett inköpscenter pressar på och vill åt området där banan ligger.
Men det finns även en del sulkysport i småstaterna. Michigan till exempel. Där kördes det i söndags storlopp på en liten 800 meters-banan i staden Midland. Det var tvååringarna - både travare och pacers - som var i centrum i Spartan Futurity loppen. Den öppna klassens travare fick gå ut i två försök om 6.213 dollars för sedan att återvända i finalen senare på eftermiddagen om 8.284 dollars, 45.000 respektive 60.000 SEK (cirka). En häst vid namn Specialty Training (e. Band's Gold Chip - S.R.Anthonita e. Power Seat) vann sitt försök på 1.17.6a/1609 meter och sedan finalen på nytt personligt rekord 1.17.3a. Den tränas och kördes av 46-åriga Peter Wrenn, en av mid-westens stora tränar- och körsvensprofiler, som härmed tog karriärens segrar nummer 8.000 och 8.001.
Som ni ser är stammen på Specialty Training något udda (pappan är dock en son till Pine Chip), och här kommer de travarhingstar, som var representerade med avkommar i de sex travloppen, som kördes under dagen: Approved Action, Band's Gold Chip, Barbell Billy, Ciro Ambrosio, Hard Rock'n Roll, Keystone Nordic, Lockkeeper, Mister E Angel, Perfect Spiral, Rompaway Butch, Sand Chaser, Super Star Ranger, Well Directed, Winky's Pine och Yankee Douglas. Den ända jag med säkerhet känner igen är Sand Chaser, som - om jag minns rätt - tog en av placeingarna bakom Malabar Man och Take Chances i 1997 års Hambletonian.
Tvåårigslopp med försök och final´samma dag låter ju också udda, men faktum är, att Europas under många år mest penningstinna travlopp för den yngsta hästarna, Gelsenkirchens Gold Pokal, from tills för ca 10 år sedan kördes med försök och final samma dag.

Definitivt född fel år (17 Augusti 11.42)

Jag har varit inne på det tidigare, och i går bekräftades det ytterligare en gång: Ett vilket som helst annat år hade Adam Victor & Son's Noel Daley-tränade 3-årige Cantab Hall-son Explosive Matter varit sin årgångs bästa häst. Men 2006 föddes även Muscle Hill, hästen som vann årets Hambletonian. Då hjälper det inte mycket att Explosive Matter, som även är uppfödd av Adam Victor, annars går från klarhet till klarhet. I går genom vinst i The Colonial Trot på Chester Downs i nytt världsrekord 1.10.2a för 3-åriga hästar på 1000 meters-banor. Enligt körsvennen Ron Pierce - hur många världsrekord har inte han körd de senaste åren?! - lekte hingsten sig till seger.
Pirece hade i övrigt en toppendag på jobbet. Han kör ju även den bästa 3-åriga pacern Well Said, som vann dagens andra storlopp The Battle of Brandywine. Både loppen hade 250.000 dollars till vinnare, och Pierce kunde dra hem till Allentown NJ med 568.750 dollars inkörda. I körsvensprocenter blev det till en knappt kvarts miljon SEK!

"Smorgasbord" på Chester Downs (16 Augusti 10.41)

Philadelphia var De Förenade Staternas första huvudstad, och staden var även under många år en viktig sulkysportsmetropol. Av olika orsaker tynade sporten bort och båda stadens två travbanor Brandywine och Liberty Bell Park tvingades stänga. Två banor där mycket toppsport har visats genom åren inte minst genom storloppen The Colonian TRor (3 åriga travare på Liberty Bell) och The Battle of Brandywine (3 åriga pacers).
För några år tillbaka beslöts det om att införa så kallade slot machines ("enarmade banditer") i delstaten Pennsylvania, och det skapade åter förutsättninger för en travbana i Philidelphia-trakten och i samarbete med casino-kedjan Harras byggdes Chester Downs utmed Delaware River inte långt ifrån downtown. Chester kunde tack vara slot'sen locka med fina prispengar, och snart framstod banan som en allvarlig konkurrent till The Meadowlands, som har tappat många hästar till den nya banan.
Chester väckte även de två ovan nämnde storloppen till liv, och i kväll, svensk tid med första start 20.00, körs dessa båda klassiker som delar av ett 14 lopp stort program, som med all rätt kan betecknas som ett "smorgasbord", amerikanernas uttryck för en sportlig delikatess.
Totalt körs det om 2.425.000 dollars, drygt 18 miljoner svenska kronor, och redan i lopp 1 är det 50.000 dollars (alla lopp är doterade med minst 50.000) i The Bret Hanover Pace, som ser Bernie Norén-tränade Vertical Horizon (Ron Pierce) som favorit. I lopp 2, The Super Bowl Trot om 50.000 dolars, skall Jimmy Takter debutera Braggert (Dave Palone), som han fått från Jim Raymer. När jag var hos Jimmy i måndags hade han precis kört 1:54 (1.11.5) med hästen i jobb, det snabbaste han någonsin kört på Millennium Farm.
Lopp 4 är andra consolationen till The Colonial Trot. Propositionen för The Colonial (och The Battle of Brandywine) är så, att huvudloppet går om 500.000 dollars, första consolationen om 200.000 dollars och andra consolationen om 100.000 dollars. I detta loppet startar bland annat Trond Smedshammers Reinsman Hanover (Tim Tetrick) och Neighsay Hanover (Pierce), Jonas Czernysons Wuthering Hanover (Daniel Dube) och Anette Lorenzons Howthehaloareyou (George Brennan).
Lopp 8 är Consolation I i The Colonoal Trot, där Noel Daley's Cesar A Blue Chip (Tetrick) lär bli favorit. Ron Burkes Salutation Hanover - den ände hästen som besegrad Muscle Hill - finns också med liksom Czernysons Select Yankee (John Campbell).
The Colonial går som lopp 11, och där startar bland annat Copy Catch (Takter/Campbell), Hambo-tvåan Exploive Matter (Daley/Pierce), The Chancellor (Andy Miller), lille fuxen Keystone Activator (Jim Raymer/Brennan), Russel Hill (Takter/Campbell) och svenskägde Symphonic Hanover (Czernyson/David Miller). Vilket häst Campbell kör återstår att se.
I The Battle of Brandywine skall landets bäste 3-åriga pacer Well Said (Steve Elliot/Pierce) försöka fo revansch på Jimmy Takters Adios-vinnare Vintage Master (Dube). Well Said vann i alla fall spårlottningen.
I lopp 13 går flera av landets bästa äldre travare ut: Vivid Photo (Roger Hammer), 4-årige Four Starzzz Speed (Yannick Gingras), Chick'n Tell (Pierce), Too Salty (David Miller), Spam Spade (Andy Miller) och Man About Town (Brian Sears) ut i The Keystone Pioneer Invitational om 50.000 dollars, och några av de bästa äldre pacerna sluter det långa smörgåsbordet i ett invitational om 50.000.

Maid for Tag sprang banrekord på The Meadowlands (16 Augusti 07.46)

På nästa lärdag den 22 Augusti körs de penningstinna Breeders Crown finalerna för äldre travare och äldre pacers. I går skulle det köras försök, men det fanns endast nog hästar till travarstona. Pacerna körde såkallade prepraces för sina två kategorier, medan den öppna travklassen helt uteblev. Sex hästar med Lucky Jim i spetsen hade anmäld intresse, men ingen ville gå ut igår. Däremot var det tio travarston, som ville kvala in sig, och eftersom två wild cards (så kallade "byes") har delats ut, blev uttagninglopp erforderligt.
De två sämst placerade av gårsdagens tio deltagande märrar skulle bort. Norskägde Maid for Tag svarade för en bländande prestation genom att för unge Yannick Gingras vinna på makalösa 1.09.5a/1609 meter, nytt banrekord för äldre ston på The Big M. Det tidigare innehaddes sedan år 2000 av Moni Maker med 1.09.6a. Tre 3-åringa ston har tidigare travat 1.09.5a på the Meadowlands: Beat the Wheel (1994), Peaceful Way (2005) och Queen Serene (2007). Dottern till Tagliabue, som gav 28 gånger pengarna vid segern, finns för tillfället hos norrmannen Øyvind Hegdal i New Jersey, och hon fick 20.000 dollars för besväret och vann närmast före Spice Queen och Buck I St.Pat.

Nisse supernöjd tvåa (15 Juli 23.47)

Opal Viking frick stryk i finalen i Montecatini av en open-stretch-körd häst, men tränare Nisse Enqvist var mycket nöjd ånda. -Det måste jag vara, då Opalen endast har tre veckors träning i koppen, säger Nisse från provtagningsstallet.

Dubbelt svenskt i Montecatini-försök (15 Augusti 22.03)

Det fanns två svensktränade och svenskfödda hästar med i Gran Premio Citta di Montecatini, och båda vann sina försök! Först ut var Nisse Enqvists Opal Viking, som för första gången hade Andrea Guzzinati i sulkyn. Paret fik tidigt överta ledningen från Erik Bondo-tränade Especial dei Fab, och sedan var det en formsak. Enrico Belleis Iago d'Alfa var tvåa.
Andra försöket vann Peter Ingves med Camilla Highness före Irina (Bellei). Här försökte Lutfi Kolgjinis Garland Kronos (Jörgen Sjunnesson) sig med ett framstöd från kön mitt i loppet och lyckades genom att vara snabbaste femman ta sig till final. Finalen körs 23.15.

Fem svenskar i Montecatini (7 Augusti 07.08)

Det kommer att bli fem svenska hästar som testar miljonloppet Gran Premio Citta di Montecatini nästa lördag kväll. Efter förmiddagens "conferme" kommer Camilla Hignhess, Excallibur, Garland Kronos, Mac Kindley och Opal Viking, som skall köras av Andrea Guzzinati, att stå kvar. Åke Svanstedt har tagit bort sina två - Caramba Hall och Global Glide (skall starta i Sundsvall Open) - Robert Bergh stryker Production, och dessutom vet jag, att Erik Bondo kommer att ta bort Ghibellino.

Seger nummer 7.000 i Hambletonian? (7 Augusti 06.53)

Om ett par timmar går planet till New York, och i morgon är det dax för The Hambletonian Stakes. Det är faktiskt bara mitt tionde Hambo, även om jag såg mitt första ända tillbaka i 1990. Under hela nittiotalen var en av mina största arbetsuppgifter som sportchef på Solvalla - Jubileumspokalen - "i vägen" för resor till The Meadowlands den första helgen i Augusti. Jag såg dock Muscles Yankee vinna i 1998, och sedan 2002 har jag sett alla Hambon.
Muscle Hill är den stora favoriten till Hambletonian, och den hästen ser man gärna i vinnarcirklen. DEssutom är tränaren Greg(ory) Peck en kille, jag har fått bra kontakt med. Men det vore även roligt, om Explosive Matter stod som vinnare i morgon. Hästen är uppfödd och ägs av Adam Victor och hans son Adam Jr. och tränas av Noel Daley, folk som verkligen har gjort sig förtjänade till att vinna sin första Hambletonian-seger. Vinner Explosive Matter, blir det tredie gången som körsvennen Ron Pierce får lyfta på Hambo-trofén. Han vann även i 1993 med American Winner och för två sedan med Donato Hanover. Det kan också bli Pierces 7.000:e segerdefilering. Enligt USTA har Ronnie tre segrar kvar till den milstolpen.
Pierces karriär har varit något annorlunda jämfört med de övriga toppdriverna. Han vann sin första seger som 21-årig hemma i Californien, där han hjälpte sin pappa Don med att träna hästar. Efter att ha kört i Macau (!) i 1981 återvände han till de Californiska småbanorna (som numera alla är nerlagda), innan han kom till The Meadowlands under slutet på 80-talet. Han var då redan över 30,men fick börja om från noll. Han kände ingen, och började helt sonika med att erbjuda sig köra i kvalloppen på The Big M. Sedan dess har han förutom de tre Hambo-segrarna vunnit 18 (!) Breeders Crown-finaler och en mängd andra större lopp - t ex Little Brown Jug - intill flera gånger. Han är nummer 3 till John Campbell och Mike Lachance i pengalistan med drygt 150.000.000 inkört i karriären.

Heatindelning i Montecatini i dag (5 Augusti 10.48)

Idag klockan 12.00 delas de två försöksheaten till Grand Premio Citta di Montecatini (200.800 Euro + 18.18% italienska uppfödarpremier). Från Sverige kommer Camilla Highness, Excallibur, Garland Kronos, Mac Kíndley, Opal Viking och Production (startar på Solvalla i kväll) att finnas med. Scarlets Aino hinner inte att bli klar och Triton Sund, som av någon oförklarlig grund fanns med på anmälningslistan, skall naturligtvis inte starta. Fransk-italienskan Ilaria Jet kommer även hon att avstå.

Solvalla dominerar vidare i storloppen (5 Augusti 10.42)

I går kväll var det uttagningslopp till korta E3 på Eskilstuna. Finalerna körs nästkommende helg på Färjestads Travbana. Som vanligt, när det handlar om försök till stora insatslöpningar, var det Solvallatränarna, som dominerade. I såväl den öppna avdelningen som i syonas final har Solvalla fem hästar, alltså nästan hälften av deltagarna, inkvalificerade. Och då var ändå några väldigt bra hästar - First Jag och Global Lawbreaker till exempel - som missade. Även om antalet treåringslopp under första hälften av säsongen har minskat, så står sig landets ledande tränarkår mycket bra i sammanhanget.

Schockemöhle vann sin nionde Derbyseger med Zar As (2 Augusti 18.52)

Eftermiddagens tyske Derbysegrare Zar As (Abano As - Zarina) är uppfödd av Alwin Schockemöhle i Mühlen i Niedersachsen. Därmed har Schockemöhle nio Derbeysegrar som ägare- och eller uppfödare. Sju i Tyskland, en i Italien (Avril) och en i Holland. Jag pratade just med Schockemöhle, som på grund av sjukdom har tvingats att avstå från travbanebesök sedan många år tillbaka. Han glädjer sig speciellt över, att Zar As är en son till hans ögonsten Abano As, som han tror stenhårdt på om avelshingst. Alwin berättade att alla i Tyskland varande Abano As-avkommer har kommit till start (tvååringerna undantagit). De äldsta är bara fyra år.
Mitt eget vänskap med Alwin Schockemöhle började i övrigt i samband med en Derbyseger, när Sunset Lane vann för Wim Paal i 1993. Att se det tyska Derbyt på plats är en stor uplevelse, och jag hade gärna varit på plats på Mariendorf-banan i Berlin idag, men man kan inte vara med på allt, tyvärr.

Opal Viking gör come back i Montecatini (2 Augusti 09.13)

Efter sitt uppehälle med avelsveksamhet som huvudsysselsättning är Opal Viking nu i gång igen, och tränare Nils Enqvist påtänker start i storloppet Gran Premio Citta di Montecatini på banan med samma namn. Som omnämnt nedan rör det sig om ett lopp med försök och final, där en hest, som vinner båda, kan casha in närmare en miljon svenska kronor.
Anmälningstiden gick ut i går eftermiddag, och jag anmälde sju hästar: Camilla Highness, Garland Kronos, Ilaria Jet, Mac Kindley, Opal Viking, Production och Scarlets Aino. Den senare skadade sig ju efter segern i Årjängs Stora Sprinterlopp, och Hans Owe Sundberg tror inte, att han hinner med att få klar sin häst till Montecatini, men man måste ju vara anmäld.

Anmälningar till Montecatini i morgon (31 Juli 20.33)

I morgon lördag är det sista chancen för att anmäla till det italienska storloppet Gran Premio Citta di Montecatini. Loppet körs lördag 15 Augusti på 800 meters banan i Montecatini mellan Firenze och Pisa. Loppet går med två försök och final, och till vinnaren i försöken är det ca 100.000 SEK, medan finalsegraren kan kvittera ut inte mindre än ca 890.000 SEK. Loppet är unikt eftersom att 10-åriga hingstar, 4-10 åriga valacker samt 8-10 åriga ston får delta. Det får dessa inte i andra italienska lopp. Anmälningstiden går ut kl 16.00. Välkommen at anmäla. On Track Worldwide bistår naturligtvis gärna med all organisatorisk hjälp.

Bergh kör på The Big M (31 Juli 18.26)

Det lutar kraftigt åt, att Robert Bergh själv kör sin och Sedinernas Amour Ami i Nat Ray Trot nästa lördag på The Meadowlands utanför New York. Amour Ami är ju en något speciell herre, han bryter en hel del, och det kostade 20.000 canadadollars förra lördagen på Mohawk. Robert känner ju hästen mycket bätttre än Jack Moiseyev, och det är mycket pengar - 175.000 dollars tll vinnaren - på spel. Nu gäller det om för Bergh att hitta en kvällskärra till Bruxelles, så att han kan hinna med att köra Adrian Chip i belgisk Mons knappt 10 mil söder om huvudstaden dagen efter.

Toronto calling! (25 Juli 16.46)

I natt kl 03.45 svensk tid ar det dags for finalen i Maple Leaf Trot paa Mohawk-banen i Toronto, dar jag befinner mig just nu. Darfor saknas det ett par typiskt svenska bokstaver i detta korta meddelande. Vadret ar fint, behagligt med ca 20 grader. I gaar kvall var det lite aaska, som bland annat slog ut ljusindikatorn paa Mohawks innerplan.
Stefan Hultman har inspicerad baade sin hast och banan, och allt verkar till belaatenhet, saa nu ar det bara att hoppas paa ett bra resultat. Att sno Lucky Jim paa forstaprisets dryga 2,5 miljoner svenska kronor gaar val inte att fundera paa, eller............

Både Amour Ami och Glen Kronos startar på Mohawk på lördag (19 Juli 22.54)

Under eftermiddagen har såväl Robert Bergh som Lutfi Kolgjini lämnad klartecken för start i den nedan nämde "Open Trot" om 40.000 CAD nästa lördag. Båda hästar känns bra trots det dåliga resultatet i gär kväll. Amour Ami slog i vagnen, ironisk nog. Han var ju den ända svensk som hade sin egen sulky med sig. För Glen Kronos blev upplägget allt för passivt, och Luc Ouellette får order om att köra mer offensivt på lördag. Även Jack Moiseyev får återval bakom Amour Ami.

Triton Sund drog nitlotten - spår 10 i finalen! (19 Juli 08.13)

Den ända svensken, som är kvar i Maple Leaf Toot, Triton Sund, drog niten, när det kl 03.30 i morse lottades startspår till nästa lördags final. Spår 10 blev det för Stefan Hultmans sluggare, men hästens bästa del av loppet är ju den stora slutkurvan och det långa upploppet på Mohawks 1400 meter bana.
Det är tänkbart, att vi får se både Amour Ami och Glen Kronos i elden ändå på lördag, även om de inte kom till final. Mohawk arrangerar nämligen ett annat snabblopp med ca 140.000 SEK i förstapris samma kväll.

Besvikelse på Mohawk (19 Juli 07.37)

Stefan Hultman-tränade Triton Sund är klar för final i Maple Leaf Trot nästa lärdag på Mohawk utanför Toronto. För Jörgen Sjunnesson blev han en bra tvåa i sitt försök på 1.11.1a/1609 meter. Åt vinnaren - den lokale hästen Sakic Seelster (Mario Ballairgeon), som vann på 1.10.9a - fanns det inget att göra.
Däremot blev Maple Leaf-starten en besvikelse för de två andra svenska hästarna, Robert Bergh-tränade Amour Ami (Jack Moiseyev) och Lutfi Kolgjinis Glen Kronos (Luc Ouellette), som slutade sexa respektiva femma i sjuhästarsfälten utan att ha med striden att göra. De två heaten vanns av Andy Millers ägentränade Lucky Jim, som nu tog femtonde raka, på fina 1.09.5a och Trond Smedshammers Arch Madness på 1.10.7a. Även Smedshammer körde själv, så det var tre körsvenner, som själv tränar hästarna, som vann försöken, vilket är sälsynt. Lucky Jim är naturligtvis hästen att slå i finalen, där vinnaren får ca 2.600.000 SEK.
Jag återkommer senare under dagen med mer information.

Världsrekord under Mikkelis lördagstävlingar lovar gott för morgondagen (18 Juli 21.22)

Tränaren till franska toppstoet Premiere Steed, Frabrice Souloy, är sugen på att slå världsrekordet på 1000 metersbana i morgondagens Mikkeli Ajo. Loppet är ju "värd" för det gällande rekordet 1.09.3a satt 2002 i samma lopp av Varenne. Världsrekordet för ston innehas av Buck I St.Pat med 1:09.9a.
I dag var det V75-tävlingar på Mikkeli, och i samband med dessa travade stoet I.P.Vipotiina 1.20.2a, vilket är nytt världsrekord för kallblodiga ston. Det lovas strålande väder till morgondagens tävlingar, så förutsättningarna för en mycket snabb tid i Mikkeli Ajo finns där.
Det var en fin tävlingsdag i dag i Mikkeli, och hela 6.000 personer fanns på plats. Premiere Steed och hennes två resekamrater från Frankrike, Marathon Man och Paradis Cordiere, anlända till banan sent på eftermiddagen i dag efter en fin flygning från Paris.

Voltstartssystemet förstörde ytterligare ett tvååringslopp (17 Juli 18.18)

För någon timme sedan kördes årets första tvååringslopp i Sverige. Det kördes på Axevalla över distansen 1640 med voltstart och fick en imponerande vinnare i Colorado Ås, som för Erik Adielsson travade nytt banrekord 1.16.9. Adielsson påpekade i segerintervjun, att hans häst var mycket nervös i volten, och tydligen var hästarna tidigt spridda över hela banan. Jag var inte själv på plats men har pratat med folk, som anser, att loppet hade blivit mycket bättre med autostart.
Colorado Ås tränas av Solvallas Per Engblom, som satser mycket målmedvetet på tidigt tävlande. Jag gläds med honom över dagens framgång, och jag gläds även över, att Colorado Ås är efter en av mina favoriter, amerikanske hingsten Like A Prayer.

Spänningen stiger på The Big M (17 Jul 07.59)

Travvärlden har en spännande helg framför sig. Trippeltrav på Axevalla, storlopp i Mikkeli och på Enghien, försök till The Maple Leaf Trot på Mohawk i Toronto, och på USA:s ledande bana The Meadowlands direkt utanför New York skall de 3-åriga hästarna ut i ett sista test innan livets viktigaste uppgift The Hambletonian Stakes, dess final körs lördag 8 Augusti med försök veckan innan.
I kväll körs Stanley Dancer Memorial (tidigare Beacon Course) för hingstar och valacker och Delvin Miller Memorial för ston. För första gången körs loppen i divisioner i stället för med försök och final över två veckor. Därmed behöver inte Hambo-hästarne starta fyra veckor på rad.
I stoavdelningarna är det motsvarande 650.000 SEK till segrarinnorna, medan hingstarna kämpar om ca 725.000 SEK i förstapris. Knapp favorit i den första stoavdelningen är Jan F:et Johnsons Margarita Momma, som körs av Ron Pierce. I den andra avdelningen är fjolårets kullette bland stona Honorable Daughter (John Campbell), som tränas av Ray Remmen, favorit.
Bland hingstarna hände detta, att den stora förhandsfavotiten till The Hambletonian Stakes (1.500.000 USD), Gregory Peck-tränade Muscle Hill (Brian Sears), hamnade i samma division som sin förmodade värsta konkurrent Explosive Matter (Ron Pierce), som tränas av Noel Daley. Muscle Hill hade turen att dra spår 1, medan Explosive Matter drog nitlotten med spår 7. Med i samma division är även Campbell-brödernas Tom Ridge-son Tom Cango från spår 8.
Det är åtta startande i den första divisionen, medan det är nio hästar med i den andra betydigt mera jämna avelningen. Mr.Cantab (Andy Miller) fick spår 1, Jonas Czernysons Hot Shot Blue Chip (David Miller) spår 3, Noel Daley-tränade Cesar A Blue Chip (Tim Tetrick) spår 6, Citation Lindy (Ray Schnittker) startar från spår 7, Greg Pecks andra häst Revenue-sonen My Back Pages (George Brennan) från spår 8, och canadensiska Federal Flex (Jody Jamieson), som faktiskt är rankat tvåa till Muscle Hill, längst ute från spår 9.

Lottning om sista finalplatsen i Maple Leaf Trot (16 Juli 09.37)

Det blev mycket överraskande hela tre försök till storloppet Maple Leaf Trot på Mohawk i Toronto, där Amour Ami, Glen Kronos och Triton Sund kommer till start. Det betyder att de tre förstplacerade hästarna i varje försök går till final. Om den tionde och sista finalplatsen dras det lott mellan de tre hästarna, som blev fyra i sina resprektive försök.

Mika Forrs kör Marathon Man (16 Juli 09.32)

Det kommer att bli körsvensändring på den franska hästen Marathon Man i söndagens Mikkeli Ajo. Tränaren Igor Blanchon vald att sätta upp den finske toppkusken Mika Forss i stället. - Jag har helt enkelt för mycket jobb här hemma i Frankrike med hästar till start på flera banor, bland annat i Biarritz, säger Igor Blanchon. Mika Forss är ingen dålig ersättare. Förra året vann han Harper Hanovers lopp på Solvalla och så sent som i söndags vann han Ulf Thoresens Mindelöps stoavdelning.

Svensklaget på plats i Toronto (15 Juli 08.28)

I går kväll vi halv nio svensk tid landade de tre svenska Maple Leaf Trot-deltagarna Amour Ami, Glen Kronos och Triton Sund i Toronto, Canada. Ett par timmar senare var det på plats i karantänstallet på Mohawk travbana. Med i sällskapet är även norskan Maid for Tag som skall starta i stoloppet Armbro Flight Trot på fredag (försök).
Som alltid när man flyger hästar för att tävla i ett land med annorlunda regler var det viss dramatik involverat. Natten till tisdagen kom meddelelsen från Canada om, att inga Custom-sulkys får användas i Canada. Man följer då USA:s regler. Då var plötsligt Glen Kronos och Triton Sund utan sulkies. Amour Ami tävlar redan i en amerikansk sulky, och det får de andra två också göra. För Glen kan det innebära vissa problem eftersom han är så stor i gången. Kolgjini använder annars gärna de nya amerikanska sulkies på sina hästar.
Många tränare och skötare tror att man kan flyga hästar med hur mycket foder och utrustning som helst, som om man skulle transportera hästarna på landvägen. Men på ett cargo-flygplan behandlas hästar och framförallt deras utrustning som vilka collin som helst, vilket betöd, att väldigt många kilon hö och foder blev kvar i Amsterdam. Allt öppet foder destrueras iövrigt vid amkomsten till USA eller Canada. Hursomhelst gick allt väldigt bra, och nu väntar försöken på lördag, dä vinnaren får 25.000 Canadadollars eller ca 175.000 SEK. I finalen nästkommande lördag den 25 Juli är det hela 2.600.000 SEK til vinnaren.
Mycket överraskande var det 21 hästar som kände sig kallade, och det blev tiev till hela tre försök á 7 hästar. Så mycket hästar i ett "open trot" har jag aldrig set förrut. Och till saken hör, att stona ju har sitt eget lopp, the Armbro Flight Trot. Svenskarna går i var sitt försök, Triton Sund körs av Jörgen Sjunnesson, som kommer att bli avsatt till fördel för Örjan Kihlström, om han kvalificerar hästen till final. Men Jörgen är naturligtvis mycket nöjd ändå med att få en sådan uppsittning. Luc Ouellette skall köra Glen Kronos och kommer att välja den häst, han tycker är bäst (han kör även Enough Talk i ett annat försök) vid eventuell final. Amour Ami kommer med största sannorlikhet att bli kört av Jack Moiseyev, som har körd hästen en gång tidigare. Det var vid hästens sista Canadastart innan exporten till Sverige, och paret vann då.
Startlistor hittar ni på www.standardbredcanada.ca

Startlistan klar till Mikkeli (13 Juli 13.48)

På söndag körs storloppet Mikkeli Ajo på en en av världens mest egendomliga banor Mikkelin Ravirata i finske Sct.Michel. Banan är 1000 meter, elippsformat och ligger dessutom i ett skogområde med mycket syrerig luft. De annorlunda förutsättningarna gör, att Mikkeli Ajo ofta bäddar för väldigt snabba tider. Till exempel är Varennes världsrekord för banstorleken på 1.09.3a satt i Mikkeli.
Det är 60.000 Euro till vinnaren av årets upplags, och startlistan ser sålunda ut:

1. Fama Currit (SWE) - Antti Teivainen (Stig H Johansson)
2. Paradis Cordiere (FRA) - Jean Louis Labigne
3. Marathon Man (FRA) - Igor Blanchon
4. Photocopy (FIN) - Ari Moilanen
5. Camilla Highness (SWE) - Peter Ingves (Petri Puro)
6. Express Merrett (FIN) - Pekka Korpi
7. Premiere Steed (FRA) - Jean Michel Bazire (Fabrice Souloy)
8. E.L.Mikko (FIN) - Jarmo Immonen

Nytt från Italien (12 Juli 23.18)

Storloppet Gran Premio Riccardo Grassi, som kördes i går lördag kväll i Cesena vanns av Mauro Baroncini-tränade Gironda As, som var framgångsrik via open stretch. Det var ca 295.000 SEK i förstapris. Storfavoriten Algiers Hall tröttnade i positionen utvändigt ledaren. Gironda As vann på en 1:12-tid men är sedan tidigare i år Italiens snabbaste häst med 1.10.4a satt på San Siro i Milano.
Mauro Baroncini, som inte själv kör för tillfället på grund av en axelskada, är i övrigt aktuell som ny tränare för storstallet Biazuzzis hästar. Baroncini tar över träningen av stallets hästar den 1 September.
Fjolårets Lotteria-segrare Gambling Bi, som nu är i träning hos Holger Ehlert, gjorde i kväll comeback i et vanligt snabblopp på nya banan i Follonica och vann utan att imponera.
Elitloppsdeltagaren Lisa America blev en säker vinnare av storloppet Gran Premio Citta di Follonica. Dottern till Varenne kom tidigt till ledningen och vann lätt på nya banrekordet 1.12.1a/1600 meter för Andrea Guzzinati. Jerry Riordan tränar. Lisa America var förspännt den samma sulkyn, som Tim Tetrick körde nästa alla lopp i under Elitloppsmeetinget. Jerry Riordan köpte den sedan av Ron Burke, Buck I St.Pats tränare
Gorniz, som är en av Italiens bästa snabbloppshästar, har skadad sig allvarligt i en axel, och karriären kan vara över. Det är Enrico Bellei, som tränar hästen, som pådrog sig skadan vid avelsverksamhet.
Det nya italienska V7-spelet har efter två omgångar ännu inte fått några vinnare. Med ett radpris på hela 50 cent (drygt 5 SEK) är det väldigt svårt att få sju rätt.
Europamästarskapet för 5-åringar körs på banan i Treviso söndag den 26 Juli. Distansen är 2060 meter (Treviso är en 1000 meter bana med låg docering), och förstapriset är 50.000 Euro. Anmälningstiden går ut i morgon måndag kl 16.00.


Tetrick yngst till 5.000 segrar (12 Juli 09.53)

Det skrevs travhistoria i gårsdagens fjärde lopp på The Meadowlands. Då vann nämligen Tim Tetrick, endast 27 år gammal, sin 5.000:e seger. Han är yngst någonsind att nå denna milstolpe. Tetrick körde outsideren Trade Editor (202:10). Tre lopp senare kom seger nummer 5.001 med den 3-årige pacern Hypnotic Blue Chip, som vann sitt försök till 1.000.000 dollars loppet The Meadowlands Pace (final nästa lördag). Det andra försöket vanns iövrigt lätt av den stora förhandsfavoriten Well Said för Ron Pierce.
Kvällens högst doterade lopp var William Haughton Memorial om 688.000 dollars, som kördes som lopp 8. Även det van Tim Tetrick med en outsider, Shark Gesture (102:10), som tränas av altmeister Ray Remmen, som i sin tid vann det första Hambletonian som kördes på the Meadowlands. Det var med valacken Shiaway St.Pat i 1981.
Från kvälen kan iövrigt nämnas, att svenske Bernie Norén vann sin niode tränarseger för året på The Big M med Vertical Horizon, som Davis Miller körde.

Premiär för Italiens största travbana (11 Juli 19.14)

Den stora travsportsnationen Italien har 19 permanenta travbanor. Alla mäter antingen 1000 eller 800 meter. Tills igår, då banan i Follonica öppnades i ny skepnad. De tidigare 800 metersbanan mäter nu 1400 meter, samma storlek som till exempel Toronto-banorna Mohawk och Woodbine. Follonica ligger utmed Italiens medelhavskust mellan Pisa och Rom i höjd med Montegiorgio på motsatta kusten. Än så länge är nya banan något lös, och gårsdagens snabbaste vinnare blev Enrico Belleis In Love di Jesolo på 1.14.6a/1600 meter. De aktiva verkar vara nöjda med nya banan.
Redan i morgon söndag travas det igen på den nya banan, och nu körs första storloppet Gran Premio Citta di Follonica för 4-åringar med ca 295.000 SEK till segraren. Favorit är Jerry Riordans Elitloppsdeltagare Lisa America. I ett ramlopp gör fjolårets Lotteria-vinnare Gambling Bi, som nu är i träning hos Holger Ehlert, sin första start sedan September månad.
I rättvisans namn skall det nämnas, att galoppbanan i Siracusa på Sicilien även omfattar en 1600 meters travbana, där det sedan ett par år tillbaka körs trav en gång om året.

Världens nyaste travbana har öppnat i Melbourne, Australien (5 Juli 08.34)

Vid halv fem tiden i morse svensk tid kördes det allra första i loppet på Australiens nya travbana Tabcorp Park i Melton utanför Melbourne i delstaten Victoria. Så småningom är det meningen att Melton-banan skall ta över all tävlingsverksamhet i Melbourne, men tills vidare kör man även på den gamle huvudbanan Moonee Valley nära det centrala Melbourne.
Banan i Melton mäter 1040 meter, och man kör i vänstervarv. Det allra första loppet vanns av det 2-åriga pacerstoet Lady Belladonna, som blev historisk. Redan i lopp 2 var det dags för det första travloppet, som tillika var banans första Grupp 1-löpning. Finalen i Super Series för 2-åringar (31.250 AUD till vinnaren) vanns av valacken Rostevarren med tränare Ross Graham i sulkyn på fina 1.18.0a/2240 meter. Det var Rostevarrens fjärde start och andra seger. Han har tidigare vunnit på 1.17.1 med stående start. Han är son till amerikanskefödde Pine Chip-sonen Band of Chips och australiensiska stoet Rainbow Billie e. Armbro Demon (US).
För bara en liten stund sedan kunde Elitloppskusken Chris Lang räkna in sin första tränarseger på Melton Park. Sonen Chris Jr. körde Muscles Yankee-sonen Sky Valley till seger i eftermiddagens snabblopp på 1.16.1/2760 meter med stående start. Det var 18.750 AUD till vinnaren. Australdollarn står i ca 6 gånger den svenska kronan. Sky Valley räknas av många i Australien för att vara bättre än Sundons Gift, men 4-åringen (född den 21 Oktober 2004), som är ur en Chiola Hanover-märr, behöver mer rutin.
En intressant häst var trea i loppet. Acacia Ridge räknades för 1½ år sedan som jämnbördig med Sundons Gift, men han skadade sig sedan. Nu är valacken efter den New Zealändske pacerhingsten Anvil Lad tillbaka i toppslag.
Travbanan i Melton kör nu på för fullt, och från den 14 till den 23 Augusti körs ett mastodont-meeting, där alla Australasiens Breeders Crown-finaler inklusive försöksomgånger kommer att avgöras. Jag får anledning till att återkomma till världens nyaste travbana.

Lucky Jim monsteriös (5 Juli 07.49)

Titan Cup med 101.500 USD till vinnaren var huvudnumret i går på The Meadowlands. Kvällens enaste travlopp hade Lucky Jim och Andy Miller som mycket stor favorit till att vinna sin 14:e raka seger. Det skulle visa sig att bli fallet, men sättet varpå S.J.s Photo-sonen vann på var fullständigt makalöst. Andy Miller sände tidigt sin 4-årige valack upp på utsidan av den ledande Lanson (Mike Lachance) och lät sin häst gå där tills att upploppet öppenbarade sig. Då gick Lucky Jim via helt osannorlika 1.05.5 sista 400 meter till sin tolfte Meadowlandsseger för året. Vinnartiden skrevs till 1.09.5a, och detta kan ha varit årets hittils största prestation av en travare.
Nästa start för Lucky Jim, som Andy Miller tränar tillsammans med sin hustru Julie, blir försök till Maple Leaf Trot i Toronto den 18 Juli. Där kommer valacken säkert att möta någon av våra svenska hästar Amour Ami, Glen Kronos och Triton Sund. Det blir i så fall första gången, att Lucky Jim får möta hästar från våran del av världen.
En Lucky Jim i det slag han är nu framstår alltmer som drömhästen till nästa års Elitlopp. Vi får hoppas, att paret Miller kan hålla sin travare i samma form även under den kommande våren.
Det kördes också ett par högt doterade pacerlopp i går kväll på the Meadowlands. I Jersey Cup för 3-åringar delades det ut drygt 42.000 USD till vinnaren. Loppet gäller som en sista förberelsesmöjlighet inför försöken till The Meadowlands Pace (1.000.000 USD i prispotten) den 18 Juli. Endast fem hästar kom till start i Jersey Cup, och tre (!) av dem tränas av svensken Bernie Norén. Hans Vertical Horizon (David Miller) vann på 1.09.2a, och det blev dessutom till ett tredie och ett femtepris. Vertical Horizon kan säkert ta en bra peng i The Meadowlands Pace, där storfavoriten är Well Said, som kan ge Ron Pierce hans andra raka seger i loppet.
Med segern i går kom Bernie upp i åtta på endast 26 startar (segerprocent 31), och det gör honom till den vinstrikaste svenska tränaren på The Big M. Jimmy Takter och Jonas Czernyson har sju vardera. Takter lär ha varit mycket besviken, när Bernie Norén förra året i Oktober slutade hos honom för att bli egen tränare. Dels förlorade han en mycket bra försteman, och samtidig fick han en hård konkurrent på halsen. Bernies fina resultat skal även ses i ljusat av det relativt begränsade material han har i stallet på White Birch Farm utanför Allentown i New Jersey. Lite längre nere på "stallgatan" har till exempel Trond Smedshammer fyra gårngar så mycket hästar. Smedshammer är den ledande skandinaven på The Meadowlands med 12 segrar.

Jo då, det är sant! (4 Juli 15.14)

Jag har från min vän Ettoe Barbetta, redaktör på Trotto Sportsman i Milano, fått bekräftat att Daguet Rapide är återfunnen. Han hittades alldeles ensam på en strand i Licola utanför Napoli. Stranden används mycket till träning av och strandtävlingar för travhästar.

DAGUET RAPIDE UPPHITTAT!!!! (4 Juli 12.52)

För en stund sedan fick jag nyheten om, att topptravaren och succéavelshingsten Daguet Rapide, som har varit försvunnit sedan förra året, skall ha upphittats i trakterna kring Napoli. Närmare detaljer om Pine Chip-sonens återuppståndelse har jag tills vidare inte, men jag återkommer, så snart jag vet mera.

V7 har premiär i Italien (4 Juli 12.24)

I morgon söndag får en helt ny spelform sin start i Italien: V7 är en "släkting" till våran V75, men har dock en helt annan uppbyggning. Som V75 omfattar spelformen sju lopp, men de sju loppen i Italien körs på olika banor (i morgon rör det sig om fyra galopplopp och tre travlopp), och alla lopp körs inom 70 minuter, bland annat av spelsäkerhetsorsaker. Just den snabba avvecklingen tycker jag är väldig intressant, men därmed slutar också det roliga, för spelformen kommer knappast att överleva. Varför? Jo, man tager 50 cent (5 SEK) i radpris! Alltså det tiodubbla av vad det kostar att spela en rad på V75. Vinstpotten är delat i två; en för sju rätt och en för sex rätt. Det är meningen, att V7 skall genomföras två gånger varje vecka, fredag och söndag. På fredagen har spelformen konkurrens av två andra nya spelformar, quarté och quinté, som infördes förra året.
I morgon har man 90.000 Euro, som har legat kvar från tidigare nu nedlagda spelformar, i jackpot, så omsättningen blir säkert hyffsat på premiärdagen, även om man så sent som igår inte hade lyckets med att få ut några spelkuponger till ombuden, som till en stor del är helt nya inom hästsporten; till exempel sportsbarer och tipskosker.

Ulf Thoresens Minneløp ser ut till att skulle bli något alldeles extra (4 Juli 11.19)

Nästa söndag den 12 Juli körs årets upplaga av Skandinavisk Grand Prix, som sedan drygt 15 år tillbaka har körts till minnet av Nordens genom tiderna största körsvensprofil Ulf Thoresen, dess namn loppet sedan dess har burit. Tidigare var det en insatslöpning, men nu rör det sig om ett rent inbjudningslopp med inte mindre än 600.000 NOK (ca 750.000 SEK enligt dagskursen) i förstapris. Här under lördagsförmiddagen har man satt ihop tänkbara startfält till huvudloppet och även till stoavdelningen, där vinnaren får 150.000 NOK. Följande hästar kan tänkas starta: Från Sverige: Alvena Pelé (Per Lennartsson), Big Cheese (Stig H Johansson), Global Lawbreaker (Roger Malmqvist), Global Limousine (Björn Goop), Juggle Face eller Majestic Kronos (Lutfi Kolgjini) och Sinou Madrik (Robert Bergh). Från Danmark: Okay Be (Birger Jørgensen). Från Finland: Antonio Duo eller Commanding View (Pekka Korpi) och Zimba Boko (Markku NIeminen). Från Holland: Marco di Jesolo (Hugo Langeweg Jr.). Till stoloppet har man tills vidare tagit ut nio hästar, bland annat Roger Malmqvists French Miracle och Per Lennartssons Pea Life. De får möta till exempel Markku Nieminens Muscles Darling.
I ett snabblopp med 100.000 NOK till vinnaren förväntar man att se Stig H Johanssons Evidence Ås mot danske Inzaghi (Jeppe Juel) och holländske Willem W.Boko (Hugo Langeweg Jr.). Matchmaker för loppen är den tidigare Per Lennartsson-anställde Øyvind Olsen, som numera är tillbaka i Norge och verksam i Tønsberg.

Spänningen stiger inför Hambletonian (4 Juli 10.16)

Idag på USA:s nationaldag är det exakt fem veckor kvar till årets Hambletonian Stakes, som körs på The Meadowlands lördag den 8 Augusti. Världens högst doterade sulkylopp har en mycket stor förhandsfavorit i Gregory Peck-tränade Muscle Hill, som fortfarande verkar svårslagen, men jag har ett ytterligare två personliga favoriter, som jag tror kan vara med och ställa till det: Muscle Hills stallkamrat My Back Pages, den fuxiga sonen till allt mer framgångsrike avelshingsten Revenue, och Noel Daley-tränade Explosive Matter (e Cantab Hall), som är uppfödd och ägd av Adam Victor och hans son Adam junior, som även äger Elitloppstvåan Mr.Muscleman.
Den senare var något svag som trea i sin näst senaste start, men då var han inte frisk har det senare visat sig, och i går kväll var hingsten tillbaka i vinnarcirklen på The Big M efter seger i den ena av två divisioner av The Dickerson Cup för 3-åringar. Ron Pierce körde som vanligt och satt allra sist intill det långa upploppet nalkades. Då promenerade Explosive Matter lätt förbi samtliga konkurrenter och vann på enkla 1.11.5a, men banan verkade förvåningsvärd långsam i går kväll trots beskrivningen "fast".
Även den andra divisionen av Dickerson Cup, som hade drygt 25.000 USD i förstapris i varje avdelning, vanns av Noel Daley och Adam Victor & Son. Cesar A Blue Chip vann körd av Tim Tetrick på 1.11.0a endast hals före Jonas Czernyson-tränade Hot Shot Blue Chip (uppfödardubbel alltså!) med David Miller i samma tid. Jimmy Takters Russell Hill (John Campbell) var trea före Trond Smedshammers Neighsay Hanover (Ron Pierce). Tyvärr svek My Back Pages totalt i detta lopp efter att ha ledat loppet fram till upploppet för George Brennan.
Kvällen stod annars i Ron Pierce's och de svenska tränarnas tecken. Pierce inledde kvällen med att vinna en avdelning av stoloppet Coaching Club Oaks med Jan F:et Johnsons Margarita Momma på enkla 1.12.1a. Det var drygt 22.500 USD i förstapris. I ett Free for All-lopp för äldre ston startade Elitloppsdeltagaren Buck I St.Pat för andra gången efter hemkomsten till USA, och även om hon var klart förbättrat, åkte hon dit mot Up Front Hotsey och Ron Pierce, som vann med en halv längd på 1.10.1a. Buck I St.Pat satt långt nere i fältet och spurtade fantastiskt med 1.07.0 sista 400 meterna. Up Front Hotsey ägs av...... Adam Victor & Son och tränas av......Noel Daley! Vilken kväll den konstellationen hade med sina travare.
Andra avdelnigen av The Coaching Club Oaks gav dubbel svensk seger genom Jonas Czernyson-tränade Seaside (David Miller) som på 1.11.1a vann före Marcus Johansson-tränade OK to Play (Daniel Dube). Ett vanligt lopp gav seger till allt mer framgångsrike Benie Norén och hans Four Starzzzz Credit med John Campbell i sulkyn. Sju av kvällens 12 lopp på The Meadowlands var förbehållet travarna, och det fans även gott om sekundära placeringar til de svenska tränarna.

Torvald mot Breeders Crown i USA (29 Juni 14.17)

Varje bjuds vinnarna av de fyra internationella storloppen Prix d'Amerique (Paris, Frankrike), Gran Premio Lotteria (Napoli, Italien), Eltloppet (Stockholm, Sverige) och The Interdominion Championship (Melbourne, Australien) in till att delta i det Nordamerikanska Breeders Crown för äldre hästar, som körs varannat år på The Meadowlands utanför Nwe York och varannat år på Mohawk i Toronto. Inbjudan består inbart i rätten till att delta även om man inte är anmäld. Samtliga insatser (i år ca 13.000 USD) måste erläggas, och reseomkostningar betalar hästägaren själv. De inbjudna är Meaulnes du Corta, Island Effe, Torvald Palema och Sundons Gift, men bara Torvald är tänkbar deltagare. För Åke Svanstedts Elitloppsvinnare, som väl får betraktas som världens för tillfället bästa häst, ligger Breeders Crown perfekt i tiden. Eftersom inbjudan också innebär fördelen att få gå direkt till final (inget försök krävs alltså av Torvald), så behöver han bara starta en enkelt gång, i finalen på the Meadowlands den 22 Augusti, där prissumman är minst 600.000 USD. Därmed borde hästen lätt hinna med både Hugo Åbergs Memorial den 28 Juli och Åby Stora Pris den 19 September. Det är ju Grand Circuit-poäng på spel nu när chancen för att vinna detta totalt har blivit påtaglig.

Ny travbana i Hamburg? (23 Juni 15.14)

Mitt i arbetet med Forus Open drog jag i dag till Hamburg tillsammans med Lars Sandström, baningeniören. Som en del av mina uppdrag för det privatägde tyska bolaget Winrace GmbH, som bland annat driver banan i Gelsenkirchen och sedan kort tid tillbaka även Hamburg Bahrenfeld, skall jag tillsammans med Sandström se över de tyska banorna, som samarbetar med Winrace (alla utom Berlin Karlshorst och Pfaffenhofen i Bayern). Gelsenkirchen har vi lämnat förslag på, och i dag var det Bahrenfeld, som vi tittade på. Bahrenfeld befinner sig i ett bedrövligt skick och behöver en total omläggning, men samtidigt kan dens öde vara beseglat. Idag bestämmer nämligen senatet i Hamurg om det skall bidra med pengar till bygget av en ny kombinerat trav- och galoppbana där den befintliga galopbanan ligger i stadsdelen Horn. Galoppbanan är värd för det tyska Derbyt och tävlar bara en gång om året. Jag får givetvis tillfälle till att återkomma till detta mycket spännande projekt.

Nytt besöksrekord! (19 Juni 08.14)

Det är inte så många som känner till hemsidan ni besöker just nu. Vi har sedan starten i påskas inte gjort någon speciell reklam för siten, så därför glädjer vi oss över att besökstalet ständigt ökar. Under det senaste dygnet har 78 genuine besökare varit inne på hemsidan. Nytt rekord.
Senare idag kommer jag med en ny blogg, men först skall anmälningslistorna till Forus Open-dagen göras klara. Tills dess: Fortsatt Glad Midsommar!

Sundons Gift har gjort sin sista start i Europa - för denna gången (17 Juni 11.19)

Tränare Chris Lang har bestämt sig för att ställa in resten av Europaturnén för sin Elitloppsdeltagare Sundons Gift:
- Jag känner att min häst är sliten, och han har blivit lite gallrig i sina haser, så jag vill inte riskera något, säger Chris. - Vi får inte glömma, att det har varit tufft för honom först med långresa hit och sedan att prestera personbästa från dårliga utgångslägen var enda gång. Nu åker vi hem och hoppas på att få komma tillbaka nästa år!
Man skulle tro, att Lang och alla bakom Sundons Gift har fått nog av det Skandinaviska tävlingssystemet och det benhårde motståndet man fått möta, men så är inte fallet.
- Vi måste helt enkelt komma bättre förberedda, fortsätter Chris. - För att kunna göra detta, behöver vi fler sprinterlopp i våra länder (Australien och New Zealand) och vi behöver att öka medvetheten om deras betydelse i sammanhanget. Därför har min stora hästägare Duncan McPherson från Alebaran Park Farms, som själv bevittnade årets Elitlopp, bestämt sig för att sponsra ett milelopp på Bendigo travbana i början av December. Det skall vara ett prep-race inför Australasiens största (och i princip enda) sprinterlopp The Bill Collins Mile på Moonee Valley. Vi vill dessutom jobba på att flera andra skall göra samma sak. Vi har bra hästar i Australien, och eftersom det amerikanska blodet är totalt dominerande är det ju egentligen rena vansinnet, att de allra flesta loppen körs på distanser som är 2500 meter eller längre.
Chris Lang och Duncan McPherson upplevde iövrigt en mycket stor framgång i fredags, när McPherson-ägde och uppfödde Aldebaran Dream (e svenskägde Dream Vacation) vann The Trotting Oaks på Moonee Valley i 1.18.7a/2575 meter.Det var ca 200.000 SEK i förstapris. Den 3-årige Aldebaran Dream är obesegrat i tre startar och har som bäst travat 1.17.7a/2100 meter.
Att man har fina stuterier i Australien kan ni se på www.aldebaranpark.com Duncan McPherson har bland annat en uppföddning efter svenske Revenue, som han pratar mycket väl om. Revenue synes öka i popularitet överallt: Sverige, USA och Australien!

Here come the squaregaters! (17 Juni 09.02)

För ovanlighetens skuld kör The Meadowlands utanför New York inte tävlingar i kväll onsdag. Även den andra stora New York-banan Yonkers är "dark". Däremot tävlas det flitigt på fyra andra av nordöstra Amerikans mera betydande banor: Chester Downs i Philadelphia, The Meadows i Pittsburg, Pocono Downs i Wiles Barre (dessa tre banor ligger alla i delstaten Pennsylvania) samt Harrington Raceway i lilla delstaten Delaware. Det körs inga stora lopp idag. Däremot är det intressant att konstatera, att det sammanlagt körs 60 lopp (!) på de fyra banorna av vilka 31 är förbehällna travare, vilket är väldigt onormalt men samtidigt visar, att trenden går mot fler och fler "squaregaters" i travsportens moderland. "Värst" är The Meadows, banan som skapades av den legendariske travtränaren Delvin Miller, där 10 av 16 lopp körs för travare. På Harrington körs 10 av 15 lopp för travhästar. Travarna springer i sina lopp desutom om avsevärd mer pengar.
Fram mot helgen blir det som vanligt flere och fler passgångerlopp - på lördagar kör många banor enbart passgångerlopp - men trenden är tydlig, och den har även varit påtaglig på auktionerna, där travare numera totalt dominerar högsteprislistorna, vilket vore helt ohört för några år sedan bara.

Stor geografisk spridning i E3-kvalen (16 Juni 09.03)

När jag var yngre åkte jag på alla uttagningslopp till de stora unghästloppen, men när jag nu relativt sent i livet har blivit småbarnspappa och dessutom har väldigt mycket administrativt kontorsarbete att ta tag i, då offras för exempel E3-kvalen en måndagskväll på Romme.
Jag älskar ju unghästtävlandet och lyckades under mina 10 år som sportchef på Solvalla att öka antalet unghästlopp - både för 2-, 3- och 4-åringar - avsevärd. Jag vill gärna tro att det var denna satsning som skapade den höga deltagandeprocenten för Solvallatränade hästar i de stora unghästloppen. Vi har under många år upplevd, att Solvallas tränare inte sällan har stått för mer än hälften av deltagarna i en stor final.
Konstigt nog verkar Solvallatränarna att vara speciellt vassa när det gäller ston, och så var det även i går, när åtta av tolv finalplatser i stoklassen togs av Solvallatränade hästar. En ganska vanlig syn. Ett inkvalad sto kom från Finland, vilket lämnade endast tre platser till övriga svenska banor. Här var det stor spridning från Boden i norr till Jägersro i söder. Kul!
Den öppna klassens final blir ovanlig på det sättet att endast två Solvallahästar finns med. Å andra sidan lyckades bara en annan bana - Axevalla - med att kvala in två hästar. Båda tjejtränade, Anna Forsell och amatören Maria Karlsson.
Kvällens stora hjälte var i alla fall en Solvallatränare. Att på drygt 40 träningshästar att ha fem ston med i uttagningsloppen och kvala in tre genom segrar är inte mindre än en bragd, och den stod Glen Norman för. Jag glädjs med Glen och sonen Peter och konstaterar återigen, att hästar som tränas på Erikssunds underbara anläggning tar mera och mera för sig.

Off to Copenhagen! (14 Juni 07.13)

Nu är det bara om att forcera hällregnet, hoppa in i bilen och åka till Arlanda för flygfärd till Köpenhamn och Copenhagen Cup på Lunden, min gamla hemmabana. En väldig fin tävlingsdag i ett avsevärd bättre väder än det i Stockholm väntar. Charlottenlundstravets dagliga ledning har i år fått vara med och bygga upp loppet själv, villket tydligt synes på resultatet. Copenhagen Cup kommer att bli ett mycket sevärd lopp och även ramloppen med årets första tvååringslopp i Europa (!) kommer att bli roiliga att se. Dags för de ledande i dansk travsport att inse, att de inte kan låta landets ledande banas sportsdel kontrolleras av oerfarent folk på landsorten.

Grattis Bernie: Första storloppssegern! (14 Juni 07.01)

Mitt i den enorma storloppsdagen i Nordamerika i går kväll tog svenske Björn "Bernie" Norén sin första riktiga storloppsseger som egen tränare, när hans Shownerthemoney (Brian Sears) vann Miss New Jersey för 3-åriga pasgångarston. Det var 175.000 USD i samlad prissumma med hälften till vinnaren. Bernie var även fyra i dagens allra högst doterade lopp, New Jersey Classic (500.000 USD) med Vertical Horizon (Patrick Berry), som tjänade 37.500 USD. Loppet vanns av vår vän Tim Tetrick (som alltså "valde" att köra på The Big M framför E.L.Mikko på Kouvola) med Passmaster Hanover.
Brian Sears vann iövrigt sju lopp denna Meadowlands-kväll. Bland dessa var ett New Jersey Sire Stakes (200.000 USD) med Hambletonianfavoriten Muscle Hill. Dennes stallkompis, fuxiga Revenue-sonen My Back Pages (George Brennan) slutade trea. Brennan körde dessutom Jan F:et Johnsons Margarita Momma till seger i stonas avdelning av New Jersey Sire Stakes.
F:et hade dessutom Bruschette (Ron Pierce) till start på Mohawk i Toronto, där det kördes finaler i The Classic Series. Det gick inte alls, Bruschette slutade oplacerat. Finalerna för travarna var ytterst klent besatta. Avdelningen för hingstar ock valacker vanns av Corleone Kosmos (John Campbell) före Chick'n Tell. Det var 150.000 USD i förstapris.

Jag hade fel! (14 Juni 06.43)

Jag vet att ni inte är bortskämda med att höra dessa ord från en svensk travsportsadministratör, men gårsdagens bedömning av Sundons Gifts chancer i Top of Europe Trot i Boden var helt åt skogen. Australiensaren var mycket pepprat i värmningen, men i loppet agerade nu mera trögd än han gjort innan. Visseerligen kom han hyggligt iväg från spår 7, men självom han blev hängande utvändigt och sedan stördes något av en galopperande konkurrent, borde han ha varit trea. Chris Lang tyckte att hästen verkade sliten och vill kolla upp Sundons Gift, innan den vidare planeringen spikas.

Enorm storloppstäthet i Nordamerika (13 Juni 09.57)

Som nämnd nedan var det tjockt med viktiga tävlingserbjudande i den nordöstra delen av Nordamerika redan i går kväll. Ännu värre blir det i kväll, då det körs högt doterade storlopp på tre banor: The Medowlands i New Jersey, Yonkers i New York ca 30 km från the Meadowlands och på Mohawk i Toronto 800 km norr om New York-området.
Det högst doterade loppet, New Jersey Classic för 3-åriga NJ-uppfödda pacers, körs på The Big M om 500.000 USD. Det tillhörande stoloppet Miss New Jersey är doterat med 175.000 USD. Dessutom körs det två finaler i New Jersey Sire Stakes för 3-åriga travare, en för hingstar/valacker och en för ston, båda doterade med 200.000 USD. Här skall vi bland annat få se Hambletonian-favoriten Muscle Hill (Brian Sears). På Yonkers körs Art Rooney Memorial, som är öppet för alla 3-åriga pacers, om 421.000 USD med en stoavdelning om 293.000 USD. De treåriga pacerna kan även starta i The Burlington Stakes på Mohawk, där det körs tre divisioner om 100.000 USD var. Huvudloppen på Mohawk är dock finalerna i The Classic Series för äldre travare och passgångare. Totalt fyra lopp med vardera 300.000 USD i totalprissumma. I alla de nämnde lopp får vinnaren hälften av prissumman.
Rent hästmässigt gör det kanske inte så mycket, att så många lopp körs samtidigt, eftersom till exempel 3-åringarna bara kan deltaga i Sire Stakes i den delstat, som de är tillverkade. Men för den lilla skaran som fortfarande går på trav rent fysiskt är det inte bra. För tränare med hästar till start i storlopp på flera olika banor måste det vara ett helvete. Hårdast drabbade är nog catchdriverserna, som måste välja bana. Nu är det kanske inte många som tycker synd om en kusk, som tjänar 5 miljoner SEK om året på att köra runt-runt och sedan sova till 12.00, men det är faktiskt också ett yrke, där det måste planeras, och där man snabbt kan förlora viktiga intjäningskällor.
Undrar om amerikanerna har tagit hjälp av UET:s "planeringsexperter"?

Going Kronos blev av med sitt världsrekord, eller? (13 Juni 08.24)

Det var enorm aktivitet på de nordöstamerikanska banorna i går kväll. The Meadowlands körde som vanligt fredagstrav med rätt höga prissummor med fyra av elva race förbehållet travarna. Man hade hård konkurrens från Chester i Philadelphia 200 km mot sydväst, som körde ett liknande program. Sportsligt samlade sig dock intresset om tävlingarna på 1000 meters-banan Pocono Downs i Willes Barre 200 km nordväst om The Big M, där det kördes sju 36.000 dollars divisioner i Pennsylvania Sire Stakes för 3-årige travare, hingstar och valacker.
I ett av dessa årsdebuterade Noel Daleys Cantab Hall-son Explosive Matter, som är rankad tvåa bakom Muscle Hill i årets Hambletoniankull. Körd av Ron Pierce fick den Adam Victor-ägde hingsten den bäst tänkbare början på säsongen genom att vinna på 1.11.1a. Det sattes dock två stycken världsrekorder i de övriga divisionerna. Caviar Crown (v.S.J.s Caviar) travade miletiden 1.53.1/5 vilket svarar till kilometertiden 1.10.354 eller 1.10.4a, samma tid som Going Kronos världsrekord för 3-åriga hästar. Amerikanerna nämner dock inte Going Kronos i sitt omtal av det nya världsrekordet, och skall man vara krass, så travade Caviar Crown faktiskt 1.10.335 om man räknar den riktiga milesträckan 1.609 meter och 34,4 centimeter. Vi svenskar får i alla falla räkna tiden som tangerad världsrekord. Det var i övrigt Dave Palone som körde.
Senare på kvällen travade Sherman Mountain (v. Broadway Hall) 1.10.6a - nytt världsrekord för 3-åriga valacker - för Jim Morrill Jr.
På The Meadowlands var Trond Smedshammers Likeabatoutahell tillbaka i toppform och vann snabbloppet på fina 1.09.6a för Brian Sears.

Efterlyses: Australasiens nästa stjärntravare (11 Juni 11.48)

För seriösa kunder i New Zealand har jag fått i uppdrag att hitta en verklig topptravare, som har potential att bli Australasiens nästa internationella stjärna. Vi önskar helst en relativt ung hingst, då vi även syftar på en senare karriär i aveln, men en valack kan också vara intressant. Hästen i fråga måste redan ha bevisat sin klass och helst befinna sig i högsta klassen redan genom uppnådda storloppsmeriter. Hör av er till mig (se kontakt), om ni har en häst som passar till dessa kriterier och som (naturligtvis) är till salu.

Arbetet med Forus Open i full gång (9 Juni 06.46)

Söndag 28 Juni körs årets upplaga av Forus Open i Stavanger. Det internationella sprinterloppet, som är en del av Grand Circuit Européen, har i år fått sitt förstapris höjd till 1.200.000 NOK, vilket är drygt 1.400.000 SEK. Även loppen i ramprogrammet har fått reäla lyft. Rex Rodneys løp för 4-5-åriga hästar körs om ett förstapris på 300.000 NOK, stayerloppet över tre varv om samma summa och ett treåringslopp har 200.000 NOK till vinnaren. Ytterligare två lopp erbjuder 100.000 NOK.
Det känns som om det är stort intresse för evenemanget. Anmälningsfristen är nästa onsdag den 17 Juni. On Track Worldwide AB står för hela den internationella delen.

Idag tisdag bär det för min del av till Rom i Italien, där jag skall träffa folk på centralförbundet UNIRE, som ju har haft stora svårigheter både med ekonomi och kommuniktion under senare år. Det skall bli intressant att se, hur det funkar.

Danskt jättelöfte (7 Juni 20.59)

På söndag körs alltså årets upplaga av Copenhagen Cup. Det finns tre dansktränade hästar bland de tio startande: Inzaghi (Jeppe Juel), Kanonis Lobell (Kenneth Nielsen) och den tyskfödde och -ägde Classic Grand Cru (Steen Juul). Men frågan är, om inte Danmarks för tillfället bästa häst står över. I går vann den amerikanskfödde Navy Seal (e. Varenne) det norske Gulddivisionsloppet i Bergen, där han lekte med motståndet och satte nytt banrekord med 1.11.9a/1600 meter för tränaren Bo Westergaard. Megaman Neo hade ingen chans mot dansken, som tjänade 200.000 norske kronor.
Favorit i loppet var Cromwell, dess tränare och körsven Per Oleg Midtfjeld hade tagit lillplan till Bergen från norske östlandet tillsammans med tre kollegor på lördagsförmiddagen. Gissa om deras förvåning, när de efter landning lämnade planet och konstaterade, att de befann sig......... i Stavanger! Nåväl, storloppet gick först som nionde loppet, så Midtfjeld hann till Bergen för att bliv fyra med sin favorit.

Colombian Necktie hoppar av Copenhagen Cup: För tufft tycker tränare Walmann (6 Juni 16.28)

Solvalla-hästen Colombian Necktie, som sedan några dagar har varit klar för Copenhagen Cup, hoppar nu av och väljer Top of Europe Trot i Boden i stället. Därmed har Lundens VD Lars Hoffman två platser kvar att välja hästar till.
Roger Walmann tyckte enligt Hoffman att Copenhagen Cup såg alldeles för tufft ut, vilket ju är ett bra betyg för loppet, även om det nu har blivit en profil fattigare. Colombian Necktie startar i stället i Boden, där han också kan förvänta kvalificerad motstånd från hästar som Giant Superman, Scarlets Aino och Sundons Gift.
Copenhagen Cup har iövrigt fått ytterligare ett svenskt inslag eftersom Jörgen Sjunnesson skall köra Erik Bondos Ghibellino.

Bara en plats kvar i Copenhagen Cup (6 Juni 11.36)

Under lördagsförmiddagen blev det klart med ytterligare två deltagare till Copenhagen Cup 2009, som åter sponsras av stuteriet Broline. Bägge nykomlingar är svenska: Finders Keepers (Åke Svanstedt) och Garland Kronos (Lutfi Kolgjini). Kolgjini har anmäl inte mindre än 17 (sjutton!) hästar till Copenhagen Cup-dagen nästa söndag.
Nu återstår det endast én plats att bemanna. Så ser listan ut:

1. Russel November (Holland)
2. Ghibellino (Italien)
3. Quarcio du Chene (Sverige)
4. Colombian Necktie (Sverige)
5. Inzaghi (Danmark)
7. Oyonnax (Frankrike)
6. Triton Sund (Sverige)
8. Finders Keepers (Sverige)
9. Garland Kronos (Sverige)
10. ?

Vem som tar den sista platsen är inte klart eftersom det finns kandidater från både Danmark, Frankrike, Norge och Tyskland att välja på. Hur som helst väntar ett kanonlopp.

Ytterligare en topphäst till Copenhagen Cup (5 Juni 10.24)

Chrlottenlund Travbane i Köpenhamn ser ut till att få ett kanonlopp nästa söndag. Copenhagen Cup blir en riktig pärla. I går hade man (se nedan) klar med fyra deltagare, och nu har ytterligare två, båda svenska, kommit till. Stall Goops Quarcio du Chene blev klar redan i går, och idag meddelar Roger Walmann, att han vill starta Colombian Necktie, som ju imponerade oerhört i Sweden Cup, i Danmarks största lopp. Thomas Uhrberg skall köra. Därmed återstår det fyra platser att bemanna i Copenhagen Cup.

On Track Worldwide AB Europaagent för Maple Leaf Trot (4 Juni 11.48)

Canadas störste travlopp för äldre hästar är Maple Leaf Trot, som körs på Mohawk-banan i Toronto. Loppet har vanligtvis körts under mitten på September, men i år har det förflyttats till slutet på Juli med försök den 18 och final den 25 Juli. Det körs om 50.000 canadadollar (CAD) i försöken. Det motsvarar enligt dagskursen 350.000 SEK med hälften till vinnaren. I finalen körs det om minst 730.000 CAD (5.200.000 SEK (2.600.000-1.300.000-650.000-390.000-260.000)). Det har varit anmälan till loppet (15 Mars), men för översjöiska hästar går det att köpa sig in i loppet genom att betala samtliga insatser plus startavgiften, totalt 9.500 CAD eller 67.500 SEK.
Woodbine Entertainment, som driver Mohawk, har möjlighet för att erbjuda bidrag till resan för utländska hästar, liksom man viser stor gästvänlighet på plats. Beträffande karantän av hästarna är det avsevärd enklare att vistas i Canada än i USA.
Jag har fått i uppdrag att dels rekryttera hästar till årets upplaga och dels se över loppets framtidsmöjligheter. Ett mycket spännande uppdrag, som inom kort kommer att presenteras här på sajten under fliken "Projekt", där även all information om årets Maple Leaf Trot kommer att finnas.

Copenhagen Cup redan "i hus" (4 Juni 11.36)

Lundens VD Lars Hoffmann kan gnugga sig i händerna. Hans storlopp Copenhagen Cup som körs på Charlottenlund Travbane söndag 14 Juni ser ut till att bli ett kanonlopp. Ändå kvarstår det åtta platser att besätta. Men med Fjotlårssegraren Ghibellino (Italien), hemmahoppet Inzaghi (Danmark), Oslo Grand Prix-vinnaren Russel November (Holland) och nu senast Elitloppsfyran Triton Sund (Sverige) klara, så är loppet redan hemma. Sedan finns det ju ett stort antal topphästar därutöver att tillgå. Jo, på nästa söndag blir det "Gå Med I Lunden"!

Sundons Gift får svenska stallkamrater (3 Juni 09.34)

Den australiensiska Elitloppsdeltagaren Sundons Gift fick förfrågan om att starta i Jämtlands Stora Pris på lördag, men tränare Chris Lang och ägare Neven Botica valde att hålla sig till Plan A - att starta i Top of Europe Trot på PEAB-travet i Boden lördagen efter.
Det kan dock komma att bli en hel del startar i Sverige i framtiden för Neven Botica. Han har nämligen köpt sig två svenska unghästar. Det rör sig om det 1-åriga stoet Dats Veronica (e. Credit Winner - Dats Dixie e. Balanced Image), som är inkörd hos Solvallas Per Engblom, men som idag går till Torbjörn Jansson, värd för Sundons Gift-gänget under Sverigevistelsen. Botica ville mycket gärna ha en avkomma till Credit Winner och har besiktigat flera under de senaste veckorna. Dats Veronica föll bäst i hans smak. Neven Botica har även köpt ett årsföl (sto) efter Varenne hos Boko Stables.

Tetrick slog till direkt (02 Juni 07.37)

På söndagskvällen efter Elitloppet deltog Tim Tetrick och han flickvän Ashley Viater i festligheterna i Stockholms innerstad. Det började med at ett större gäng omfattande bland annat Elitloppstvåan Örjan Kihlström, Lutfi Kolgjini, bröderna Larsson, Stefan Lundborg, Mattias Stenby, Erik Adielsson, Tomas Brolin och många fler körde in till staden i den bruna Elitloppet 09-bussen för att som vanligt se till att vårt största lopp fick en värdig avslutning. Folk som Ron Burke och Sundons Gift-ägaren Neven Botica anslöt. En annan är för gammal till sådant........
Måndag förmiddag flög Tim och Ashley hem och landade på Newark strax efter ett lokal tid. Tim drog i bil till Philadelphia för att köra samtliga tolv lopp på Chester Downs med första start klockan fem. Han vann de två första och tog senare ytterligare två segrar, två andra och två tredjeplatser. En vanlig dag på jobbet alltså. I kväll är det Monticello Upstate New York som gäller.

Tunt med uopdateringar (29 Maj 06.08)

Ni har säkert tittat förgäves efter nyheter och bloggar här på sajten under den senaste veckan. Arbetet med Elitloppet har helt enkelt tagit all min tid. Jag administrerar till exempel närmare 600 hotellövernattningar, och det är en hel del logistik, kan ni tro. Jag har dock hunnit med att skriva två bloggar på www.elitloppet.se som ni kan ta del av där.
Jag lovar att vara tillbaka nästa vecka. Bland annat har jag minst två nya spännande utlandsprojekt på gång, och dem glädjer jag mig till att dra igång med.
Nu bär det av till Arlanda. Hoppas att Tim Tetrick (uttalas Tiiitrick, snälla alla journalister och andra!) är med på New York-kärran. Jag har berättat för honom om vad som väntar, men jag undrar om han förstår omfattningen..... Ni kan träffa Tetrick personligen på autografskrivningen på Valla i eftermiddag kl 14.50.

Dramatiskt för USA:s Elitloppskandidater (23 Maj 22.04)

Ingen har väl missat omtalet av de hovproblem, som fjolårets Elitloppstrea Enough Talk har brottats med under de senaste dagarna, när han varit på resande fot (eller hov kanske). Som tur är verkar problemerna vara övervundna (se bildreportage på travronden.se), och Peter Kleinhans' häst kan starta i Elitloppet på söndag.
Dramatiskt har det också varit för folket kring den andra amerikanske Elitloppshästen Buck I St.Pat, som kom till Solvalla tidigt i morse tillsammans med Enough Talk. Efter ankomsten bröt skötaren till det vindsnabba stoet ut i tårar, när hon erfor att hennes andra favorithäst, passgångaren Maltese Artist, hade avlivats efter att ha brutit ett ben under ett lopp på Western Fair banan under natten till lördag. Den 8-åriga valacken var en av USA:s mest populära sulkyhästar. Han tränades och delägdes av Ron Burke och han hann med att tjäna drygt 18 miljoner SEK. Vi får hoppas att Elitloppsdeltagandet kan hjälpa folket runt Burke-stallet fokusera på en mera positiv upplevelse.

En lättare skrivkramp har infunnit sig (23 Maj 10.04)

I morse ringe telefonen tidigt och väckte min stackars sovande familj. Men det var bra nyheter som förmedlades. De två amerikanska Elitloppsdeltagarna Buck I St.Pat och Enough Talk hade anlänt till Solvalla, och resan hade gått smärtfritt. Smärtfritt är det väl inte än i Enough Talks ena framfot, men hovbölden verkar vara redo att brista, och de experter som har tillsett hästen både i Amsterdam och i Malmö på vägen hit, verkar ha positiva besked, så det är bara att hoppas.
Annars har de senaste dagarna för min del gått med att skriva olika texter, och det är högtryck på hotellbokningsfronten. Enbart natten mellan lördagen och söndagen under Elitloppshelgen har vi drygt 250 rum bokade och totalt är det väl närmare 600 övernattningar, som jag administrerar. Det är nämligen så, att vi utöver de övernattningar till ägare, tränare, körsvenner och vårdare, som Solvalla bjuder på, även förmedlar ett stort antal rum till övriga travvänner.
Det har varit tunt med hemsida-jobbet, men jag lovar bättring, och jag har ett intressant projekt på gång, som jag snart kan avslöja mera om.
Nu är det snart dags för Valla, och snart vet vi, vilka de sista Elitloppsdeltagarna är!


Pierce: "I drove him terribly!" (17 Maj 05.04)

För en liten stund sedan tog Ron Pierce, som körde Enough Talk, på sig ansvaret för det dåliga resultatet i Cutler Memorial: "Jag körde ett dåligt lopp, och hästen blev trött. Han kändes annars fin". Enough Talk kommer naturligtvis att gås igenom, innan han flyger till Europa på torsdag.


I dag och i morgen är det Mallorca som gäller (17 Maj 04.37) 

Idag på morgonen flyger jag till Palma de Mallorca. Inte för att ligga på stranden men för att bevittna loppet, som tidigare kallades det spanska Travderbyt, Gran Premi Nacional, som är ett lopp för spanskfödda 3-åringar med 50.000 (530.000 SEK) Euro till vinnaren. Distansen är 2150 meter med autostart, och det är 16 deltagare bakom bilen. Mallorcinsk travsport är klart på gång. Det finns nu över 800 travfölston på de baleariska öarna, och det finns sju banor, varav två på Mallorca. Det är på huvudbanan Son Pardo i Palma, som storloppet körs idag. Numera är lägsta förstapriset på Son Pardo runt 7.500 SEK, klart bättre än till exempel Tyskland. Jag kommer att skriva en rapport till hemsidans läsare, när jag är tillbaka på tisdagen. Hela måndagen kommer att gå med möten med anknytning till olika uppdrag, jag har.

Otur för Enough Talk (17 Maj 04.28)

Elitloppshästen  Enough Talk gjorde vid halvtretiden i natt (svensk tid) sin sista USA-start innan resan till Sverige och Elitloppet. Han deltog i finalen av Arthur Cutler Memorial med 100.000 dollars till segraren. Arch Madness (Brian Sears) tog front från spår åtta, och från spor tre hamnade Enough Talk (Ron Pierce) utvändigt. Med Arch Madness i front gav Pierce slaget förlorat och satte sig utvändig, en position man aldrig vinner ifrån på The Meadowlands. Enjoy Lavec-valacken var också stort slagen då han inkom som sjua på 1.11.1a/1609 meter. Vann gjorde Lucky Jim (Andy Miller), som tog sin tionde raka på 1.09.7a. Jag har inte kunnat nå tränaren Peter Kleinhans för en kommentar, men delägaren Anthony Altomonte verkade lugn och var glad för att inte Pierce "tömde" hästen, när det nu blev helt fel: "Just one of those days.....", sade han.

Kamikazeryttaren från Jyväskylä är inte unik (16 Maj 16.29)

Alverdens travsajter viser just nu en video från finske Jyväskyläs V75-tävlingar förra lördagen. I första avdelningen drabbas en körsven vid namn Jarkko Karvanen av en bruten töm, och han gör det våghalsiga att kliva upp på hästens ryg och får på det sättet stopp på sin kallblodstravare. Fantastiskt bra gjort, men Jarkko är inte unik. I min barndom hade jag en bild från Australien, där en kusk hade tagit sig upp på ryggen av sin sulkyhäst. Jag kommer inte ihåg om det var en travare eller passgångare, men det var nog en pacer, eftersom den var skäck (vit och brun flerfärgat), och det finns ju en pacerstamfader dernere som var skäck, Snowball, som levde på 30-talet.
Även i Sverige har vi haft en "ryttare" i ett sulkylopp. Det hände på Eskilstuna på sent 70-tal, om jag minns rätt. Rolf "Lappen" Hogbrand gjorde precis vad Jarkko gjorde i Jyväskylä och fick stopp på sin häst. Hogbrand, som en kort tid var A-tränare, men som mest jobbade som hästskötare, levde ett hårdt liv, som därför också blev relativt kort. Under sina sista år uppehöll han sig på Jägersro, där Lutfi Kolgjini tog sig väl av "Lappen". Hogbrand var utan tvekan en duktig hästkarl, som tog mycket bätte hand om hästarna än om sig själv.

Buck I St.Pat lysande i sista USA-jobbet (16 Maj 15.34)

Den amerikanska Elitloppshästen Buck I St.Pat gick för en stund sedan sitt sista jobb innan avresan till Europa nästa torsdag. Tränaren Ron Burke körde stoet efter 1:19/1609 meter på Gateway Farms milebana. Det intressanta är, att de sista 400 meterna kördes efter 1:08. I långvagn! Buck I St.Pat såg lysande ut och Burke var mycket nöjd. Han meddelar, att han kommer att köra det absolut sista jobbet innan Elitloppet torsdag den 28 Maj på inne på Solvalla.

Här får du tänka om, Åke! (16 Maj 14.57)

TV4:s direktsändning från Dannero öppnades med nyheten om, att Åke Svanstedt inte vill uttala sig till TV4. Jag misstänker att Åke är ilsken över det sättet som hans agerande i Drottningens Pokal i torsdags behandlas i TV4:s nyhetssändningar, och sedan drar han allt vad som har med travsänt TV över en kam. Om Åke tror att han därmed straffar de TV4-journalister som han (och många andra) ogillar, får han tänka om, för dessa får bara ännu mer vatten på sin kran, och var säker på, att de alltid får sista ordet hur fel de än har och hur vidrigt de än beter sig. Travets reportrar har ju inget med Kalla Fakta och annat tendensiöst trams att göra. Så det det är bara för Åke att låtsas som om ingenting har hänt och fortsätta med den positiva attityd, som han har visa de senaste månaderna.

Jätteskräll av Marcus Johansson på The Big M (14 Maj 08.48)

För ovanlighetens skull kördes det bara nio lopp på The Meadowlands i går kväl. Banan lider verkligen under att banor som Yonkers (New York City) och Chester (Philadelphia) har höjd sina prispengar avsevärd. Av gårdsdagens nio lopp var tre förbehållna travare, och det sista av dem vanns av jätteskrällen Road Rash (3 år hingst efter Broadway Hall), som tränas och kördes av svensken Marcus Johansson, som efter att ha utbildad sig hos svärfar Jimmy Takter står på egna ben sedan ett par år tillbaka. Det var Marcus andra Meadowlands-seger för året. Road Rash vann på 1.12.0a och betalade 768:10 i toton! En saftig skräll alltså.
Det var svenskrelaterat på andraplatsen också, då tvåan My Back Pages (uppkallad efter den underbara Bob Dylan-låten, som fick enorm succes med The Byrds) är efter svenskfödde Revenue. Ron Pierce körde. Jag såg My Back pages för ett par månader sedan hos tränaren Gregory Peck på White Birch Farms, och det rör sig om en underbar fux, som kommer att mäta 1.70 innan han växt klart. Han är stall- och kullkamrat med Årets Tvååring i USA 2008 Muscle Hill, som är avsevärd mindre, men även han har en utstrålning som inte går av för hackor. My Back Pages delägs av Jerry Silva, som även är delägare i Elitloppshästen Enough Talk.
Tränare Greg Peck är väldigt förtjust i Revenue-avkommor, och han lyckades nyligen att hitta en avkomma till Reve d'Udon-sonen i Californien (!). Stoet Caviart Annie hade tagit fyra raka segrar på delstatens ända kvarvarande bana Cal Expo i Sacramento, och Peck siktar nu på Hambletonian Oaks med henne. Där kan hon komma att möta svenskorna Moonlight Kronos (Kolgjini) och Popover Hanover (Fredrik Larsson).

Elitloppshäst till Glen Norman (13 Maj 08.59)

Under den något tendensiösa rubriken gömmer sig det faktum, att Solvalla-tränaren Glen Norman gästvänligt öppnar sitt stall på Erikssunds Säteri i Sigtuna för Elitloppsdeltagaren Ghibellino och hans resesällskap Intillimani, som skall starta i Sweden Cup, under den sista veckan innan Elitloppet. Båda hästarna tränas av dansken Erik Bondo, som är verksam i Italien sedan 1992. Bondo lämnar Italien med sina hästar redan nästa onsdag och åker via sitt hemland Danmark, där vila och snabbjobb väntar, med hästarna. Söndagen den 24 Maj kommer han till Erikssund. Bondo, som har vunnit Prix d'Amerique med Abano As och varit tvåa i Elitloppet med Solar Effe (då som ansvarig för Gubellini-stallet), är väldig noggran med uppladdningen inför storloppsdeltagande och reser själv med hästarna.
Erikssund är en av Sveriges mest moderna träningsanläggningar, där brödarna Fredrik och Henrik Larsson och Glen Norman (gift med brödarnas faster Marianne) totalt (men med egna rörelser) tränar 121 hästar. En 1100 meter rundbana byggd av världens ledande travbanearkitekt Lasse Sandström, rakbana, djubsandbana och skogslinga utgör tillsammans med ett enormt antal hagar i olika storlekar helt perfekta förutsättningar för att träna topptravare. Banrekordet på rundbanan, som är byggd precis som Solvalla och de flesta andra svenska travbanor, är 1:12.5 satt av Muscles Memory. Något för Bondo att bräcka i sista jobbet inför Elitloppet.....?

Tetrick fever! (12 Maj 09.21)

Jeg läste igår på en nyhetssajt, att Tim Tetrick har kontrakterats till att köra Colombian Necktie i Sweden Cup. Visserligen har Roger Walmann bett om att få Tetrick till att köra, och Tetrick kommer att köra den tidigare Derbysegraren, men något kontrakt har inte skrivits och kommer inte heller att skrivas. Tetrick vet inte ens om detta! Har har dock redan innan sagt sig vara beredd att ta ett antal uppsittningar, om någon skulle önska hans tjänster, och jag misstänker att en hel del kommer att höra av sig. Bara nyheten om Colombian Necktie fick ett antal journalistar till att höra av sig. Kul med ett riktigt hett namn bland körsvennerna också. Det har inte hänt sedan John Campbell (av någon obegripelig orsak omdöpt till John D Campbell i Sverige) kom för att köra Mack Lobell i 1988.

Vilken sanslös historia! (11 Maj 14.09)

I går söndag kl 09.45 lättade ett SAS-plan med en hel del Stockholms-travfolk på väg mot Oslo Grand Prix-dagen från Arlanda. Samtidigt landade ett Lufthansa-plan från Frankfurt. Ombord var Neven Botica, ägaren till den australske Elitloppshästen Sundons Gift. Botica hade dagen innan flygit från hemstaden Perth, den underbara staden i västra Australien. Det var inte första gången, han landade i Stockholm. Botica var även här det år Lyell Creek deltog i Elitloppet, och på plats på Solvalla bestämde sig han sig för, att detta loppet ville han delta i.
Tillbaka på södra halvklotet flög han till Christchurch i Nya Zeeland för att köpa en ettårig travare på auktionen där. Utan den minsta professionella hjälp valde han ut en unghäst efter Sundon. Namnet var Sundons Gift. Han lämnade den unga hästen i träning i Christchurch hos Butt-brödarna Anthony och Tim och flög tillbaka till Perth.

Neven Botica har kroatiskt påbrå. Hans farfar och farmor kom till Australien från Kroatien, där Nevens pappa föddes. Farföräldrarna utvecklade intresse för sulkysporten - i Perth finns det inga travare, endast passgångare - och när farmodern på ålderns höst blev sjuk köpte Neven en häst till henne, hans första kontakt med travsporten.
Neven Botica byggde upp et stort företag, som producerade maskiner till byggeri, pumper och dylikt. För några år sedan blev han sjuk, sålde företaget och tog ut pension, även om han bara var runt 40 år (Botica är 47 år idag). Läkarna kunde inte diagnosticera sjukdomen, och först när en kinesisk doktor kom in i bilden, kunde sjukdomsbilden vända. Under sin sjukdom hörde Neven om en travtränare, ett par tusen kilometer österut i delstaten Victoria, som drabbats av en odiagnosticerad mystisk sjukdom. Det var Chris Lang, dess leder slutade funka, och läkarna dömde honom till att vara rullstolsbunden resten av sitt liv. De två blev bekanta med varandra, och Botica bestämde sig för att prova Sundons Gift hos Lang, när han tillfrisknade efter att ha gått igenom ett omfattande koständringsprogram. När Lang blev sjuk tränade han 25 hästar, när han kom tillbaka till att kunna jobba för fullt fans det fyra hästar kvar. En av dem var alltså Sundons Gift, som på sex startar inte gjort något väsen av sig i Nya Zeeland. Efter kastration kom han tillbaka som en ny häst. Han vann 17 segrar utan att Botica såg sin häst en endå gång och utan att han någonsind hade träffat sin tränare personligen!
När Sundons Gift startade i Australasian Grand Prix i Melbourne i julas, såg Neven Botica sin häst för första gången. Han ville förvissa sig om, att Sundons Gift kunde vinna även när han var närvarande. Det kunde han, men ändå var inte Botica på Moonee Valley, när livets hiintills största seger tog hem i The Interdominion Championship. Så när Neven Botica går på Solvalla på onsdag, blir det första andra gången, att han ser den hästen har har ägd i sju år tävla! Neven Botica, mannan som bestämde sig för att återvända till Solvalla för att starta i Elitloppet. Som sagt, så gjort!

Lucky Jim tackar nej till Elitloppsinbjudan (9 Maj 19.41)

Den amerikanska toppkusken Andy Miller, som tillsammans med sin hustru Julie tränar gårsdagens segrare i försöket till Cutler Memorial, Lucky Jim, fick under eftermiddagen erbjudandet om att starta den 4-åriga valacken i årets Elitlopp. Tidigare har Solvalla haft kontakt med en av hästens delägare, som visade visst intresse. Andy Miller tackade dock nej: - Vår häst är ännu rätt så grön tävlingsmassigt, och han är ju bara fyra år. Vi skulle istället vilja sikta in oss på att vara väl förberedda inför nästa års Elitlopp, säger Miller. Om gårsdagens seger säger han: - Det var vår chans i går. I finalen nästa lördag blir det inte så lätt, då kommer topparna att vara mycket tuffare, det är jag väl medveten om. Han tillägger: - Enough Talk ser ut till att vara i ett ypperligt skick inför Sverigeresan, och det skall en mycket bra häst till att slå Buck I St.Pat!


Egendomligt lopp för Elitloppskandidater (9 Maj 12.17)

I natt kördes det försök till Arthur Cutler Memorial för högste klassens äldre travare på The Meadowlands. Finalen om 179.000 USD körs på nästa lördag.
När man kör lopp med försök i Nordarmerika gäller följande regler: Anmälas det 13 eller flera hästar, körs det två försök. Vid 10-12 anmälda hästar körs det ett försök, och 10 hästar går till final. Dock har man, som i Cutler Memorial, möjligheten att utdela ett så kallad "bye", där en häst - i Cutlers rör det sig om Swan Image - går direkt till final, precis som Åby gjorde med Torvald Palema i Olympiatravet. I gårsdagens försök på The Big M deltog tio hästar och nio gick till final. Detta förklarar det taktiska upplägget för två av förhandsfavoriterna, Arch Madness och Enough Talk, både aktuella för Elitloppsstart. Ron Pierce bakom startsnabba Enough Talk backade från spår 7 direkt från start och sköt sedan fram som fjärde invändigt, där han blev fast. Prayer I Am (George Brennan) kom från spår 9 tidigt till tät, så dit kunde nog också Enough Talk ha kommit med en offensiv styrning. Nu fick favoriten Lucky Jim (Andy Miller) lov att "slarva bort" de mellersta 800 meterna efter 1.12.5, och genom 1.06.5 sista 400 meterna var alla andra i princip chanslösa. Lanson (Mike Lachance) travade snabbast sista 400 meterna - 1:06 - och blev fyra. Brian Sears bakom Arch Madness vek aldrig fram körspöet, och Enough Talk blev som sagt fast i fjärde indvändigt. Alla utom Digital Image (David Miller) gick till final. Vinnaren får välja spår till finalen, övriga lottas. Det kommer att bli ett helt annat lopp nästa lördag, ett riktigt brak av ett lopp tror jag. Anmärkningsvärd är det, att det verkar som om att Nordamerika just nu har fler Elitloppsaktuella hästar än värdslandet Sverige. Men det kommer att ändra sig de kommande två veckorna, kanske redan idag......

Flera travlopp än pacerlopp på The Big M! (8 Maj 11.59)

Jag kommer inte ihåg om jag har upplevd något liknande tidigare, men faktum är, att man på söndag kör flera travlopp än passgångarlopp på USA's största travbana The Meadowlands i New Jersey utanför New York. Av de tio loppen är sex förbehållet travare, och eftermidagens huvudlopp - ett försök till storloppet för ston, Miss Versatility Stakes - är för travare. Där skall Buck I St.Pat göra sin sista start i USA inför resan till Elitloppet, som påbörjas torsdag den 21 Maj.
De övriga lopp för travarna är förbehållet 3-4-åriga hästar i låga klasser och ett par handicaps för äldre hästar. Att döma efter de senare års auktionsresultat så ökar intresset för att äga "squaregaters" - travare - enormt i USA, och kanske är landet på väg mot en utjämning mellan de två gångarterna. Ingen skulle välkomna detta mera än vi Europeer.

Ghibellino kan få resesällskap med 1:11-travare (7 Maj 21.48)

Eftermiddagens snabblopp på San Siro-banan i Milano vanns av den av Erik Bondo tränade Credit Winner-sonen Intillimani med Roberto Andreghetti i sulkyn. Femåringen tog täten från ett ytterspår och pullade hela vägen till säker vinst på fina 1.11.2a/1600 meter. Bondo var besviken över att hästen inte fick plats i Lotterian, och nu förstår vi varför. Intillimanis nästa start kan bli Sweden Cup. I så fall blir han resesällskap med stallets Elitloppshäst Ghibellino.

Hambletonian 160 år (5 Maj 12.29)

I dag den 5 Maj är det exakt 160 år sedan, att den moderne travsports stora stamfader Hambletonian (registrerat som Hambletonian 10) föddes på Jonas Seely's gård i Sugar Loaf 5 kilometer från Chester i staten New York i norra Amerika. Hambletonian som har världens mest penningstinna lopp uppkallad efter sig var son till den mycket fula hingsten Abdallah och ett sto kallad The Charles Kent Mare, som skall ha varit vanskapt. Han ägdes av William Rysdyk, som jobbade som dräng åt ovan nämde Seely. Hambletonian dog vid 27 års ålder den 27 Mars 1876 och begravdes på en kulle utmed Erie Railway. Han hade då över 1.000 avkommor!

I morgon körs loppet Sundons Gift missar (30 Apr 19.49)

När Chris Lang tog beslutet att skicka Sundons Gift till Sverige gav han samtidigt avkall på deltagande i det sista stora loppet för året i Australasien: Rowe Cup. Denna klassiker körs i morgon fredag på förmiddagen svensk tid på en av New Zealands två huvudbanor, Alexandra Park i Auckland. Distancen är 3200 meter med autostart, och det är motsvarande 1.460.000 SEK i total prissumma med ca 875.000 SEK till segraren. I Sundons Gifts frånvara blir en annan New Zealandsfödd Sundon-avkomma favorit, 7-åriga stoet One Over Kenny med tränaren Tony Herlihy i sulkyn. Paret har dragit ett perfekt startspår 1. Om ni vill veta resultatet gå in på www.hrnz.co.nz.

Har Rättvikstravet exporterats till Finland? (30 April 08.19)

Jag läser till min förvåning under "Hästskojarna" i dagens Travronden, att den norska sadeldemonen Viktoria Strand Jörgensen efter att ha deltagit i Begsåkers eftermiddagslopp på fredag åker 27 mil ÖSTERUT för att delta i Rättviks kvällstävlingar. Det torde vara till någonstans i centrala Finland, som den mysiga travbanan numera har förlagts........

Enough Talk fin i tisdagsjobbet (28 April 17.22)

Jag hade just Anthony Altomonte, delägare  Elitloppshästen Enough Talk, på tråden. Han berättade att världens snabbaste travare precis hade avslutat sitt förmiddagsjobb på The Meadowlands. Tränare Peter Kleinhans körde intervaller och var mycket nöjd med sin häst, som verkar vara i bäst tänkbara slag. Det blir start på fredag i The Classic Series Distaff (85.000 USD) på The Meadowlands.
Även Enough Talk's resesällskap till Elitloppet, Buck I St Pat, kan tänkas starta på fredag (i stoavdelningen av The Classic Series), men beslut är inte taget än. Startlistor blir klara i kväll svensk tid och kan ses på www.thebigm.com eller www.ustrotting.com.

Tack för rosorna, men.... (28 April 07.51)

I dagens upplaga av Travronden får jag på ledarplats beröm av redaktör Claes Freidenvall för mitt jobb med att rekryttera Buck I St Pat till Elitloppet. Som alla andra läser jag gärna positiva saker om mig själv, och jag känner mig mycket smickrat över omnämnandet, men jag måste passa på att påpeka ett par saker. Dels jobbar jag ju på uppdrag av Solvalla och dels är jag väldigt avhängig av av mitt netvärk i sådana sammanhang.
Jobbet med Buck I St Pat började förra året, då jag tog kontakt med delägaren Howard Taylor Esq. och tränaren Mickey Burke (pappa till nuvarande tränaren Ron Burke, 70-åriga Mickey har pensionerat sig), och båda var väldigt intresserade i att komma till Elitloppet. Buck I St Pat har dock fyra delägare och ett par av de övriga var inte intresserade i att åka. Dessa har ändrat inställning till i år, och därmed blev det hela mycket enklare. Dessutom har Ron Burke pratat mycket med Jimmy Takter, som på detta sättet är en bra ambassadör för vårt storlopp. Min ungdomskompis Ole Bach framförde vår önskan om att få Tim Tetrick över att köra. Jag var noga med att poängtera vad han missar på hemmaplan, när han åker över, och han är medveten om detta. Erfaringen säger, att nordamerikanske toppkuskar av artighet tackar ja till allt för senare att inse vad det innebär av förlorade styrningar med återbud till följd. En sådan situation undviker vi i år. Tetrick är som sagt väl medveten om detta och ser i stället fram emot att köra Elitloppet.

Klassiskt Elitloppstest i "modern" kostym (27 April 07.44)

Under många år var sprinterloppet Bild Pokal i tyske Gelsenkirchen en viktig pjäs i Elitloppsförberedelserna. Både för hästarna och för oss storloppsmakare. Loppet körs alltid den 1. Maj och är utskrivit med möjlighet för att köra försök om intresset är stort. På grund av nedgången i tysk travsport har loppet under senare år tynat bort och tappat betydelse. Riktigt illa har det blivit efter att det tyska centralförbundet HVT för ett par år sedan körde över arrangören och helt sonika utskrev loppet som insatslöpning. Därmed försvann  den sista möjligheten för att få bra hästar från utlandet till start, framför allt från Frankrike och Sverige. Inga hästar från dessa länder betalar insatser för att kämpa om ett förstapris på 150.000 SEK. Nu skall hästarna vara anmälda 15. Februari, och till råge på allt har vissa av de bästa tyska hästarna inte anmälts. I år är varken Russel November eller Sir Karan anmälda. Förra året ville den nu avlidne Kito du Vivier och Russel November starta, men det gick ju inte. I år han en annan av de bästa tyska hästarna, Corleone, vald att starta i Frankrike.
I går söndag var det spårlottning till årets upplaga som körs på fredag. Och loppet fick faktiskt en - om än något udda - kraftig internationell prägel. Fyra tyska, tre holländska, en schwesisk och en kroatisk (!) häst ställer upp. Den tidigare tyske landslagsmålvakten Norbert Nigbur (från Schalke 04, som ju är Gelsenkirchens stolthet) lottade spåren:

1. E.T.Diamant (Tyskland) - Georg Frick
2. Gustav Diamant (Tyskland) - Gerhard Biendl
3. Campione Maffia (Kroatien) - Nemanji Masic
4. Urban Beuckenswik (Holland) - Jeroen Engwerda
5. Hollys Boy (Tyskland) - Thomas Panschow
6. Orchidea November (Tyskland) - Michael Schmid
7. Sturdy HBD (chweiz) - Reneaud Pujol
8. Unforgetable (Holland) - Roland Hülskath
9. Virgil Boko (Holland) - Hugo Langeweg jr.

Distansen är 1609 meter, förstapriset 15.000 Euro. Gustav Diamant vann förra året, men efter en imponerande seger i Gelsenkirchen så sent som igår gäller Unforgetable (då körd av Thomas Panschow) som favorit. Unforgetable, som tränas av sjukskrivne Arnold Mollema, vann på 1.15.6a/2000 meter.

Europas snabbaste borta ett halvår (26 April 21.59)

Europas hittils snabbaste häst under 2009, fransmannen O'Donnell, som travade 1.10.8a/2100 vid seger på Vincennes för ett tag sedan, är skadad och kommer att bli borta ett halvår. Många har undrat över om hästen kunde vara en Elitloppskandidat, och svaret är tyvärr givet nu. Jag pratade tidigare i dag med tränaren Nicolas Roussel, som funderar på att skicka hästen till Sverige i alla fall - till veterinären......
- Det är ingen fara för hästens karriär, men vi får satsa på det kommande vintermeetinget i stället, säger Roussel.

Lord Capar tar farsan med hem efter besvikelsen i Milano (25 April 19.23)

Det blev platt fall för Lord Capar och Erik Adielsson i dagens storlopp för 4-åringar Gran Premio d'Europa i Milano. - Hästen verkade seg mest hela vägen, sa Erik Adielsson till mig för en stund sedan. Redan varvet kvar hissades nödflagg, och något stämmer inte, självom loppet kördes i ett hiskeligt tempo där det vinnande stoet Lisa America (Varenne - Zagabria Dei) vann på nytt världsrekord för 4-åringar på distansen 2100 meter: 1:11.1a!!! Det är till och med en tangerig av det absoluta värlsrekordet, som sattes av Jag de Bellouet i Kouvola och tangerades så sent som för en vecka edan av Triton Sund i Olympiatravet. San Siro-banans sportchef Fabriziio Procino blev alldeles till sig, när jag minuterna efter målgång meddelade honom, att han hade ett nytt världsrekord på sin bana. Lisa America ägs av amerikanen Lou Guida (Mack Lobell, Peace Corps, Pine Chip, Triple T Storm mfl) och tränas som alla Guidas hästar av Jerry Riordan. Andrea Guzzinati satt i segersulkyn. Erik Bondos Igor Font-helbroder Lexus Font travade 1.12.2a/2100 meter utan att få ett enda öre för det!
Erik Adielsson fick köra ut bakvägen med Lord Capar som slutade nia. Nu går turen tillbaka till Sverige, och med på transporten hem finns Lord Capars pappa Varenne, som skall tillbaka till Menhammar Gård på Ekerö för att verka i svensk avel. Med på transporten fins även något så ovanligt som en oinkörd 2-åring, som skall i träning hos Stig H Johansson. Hingsten heter Noah Stars och har en så fin stam som Pine Chip - Queen Ås e. Yankee Glide - Eternal Circle. Mamman är alltså syster med Kriteriesegraren och tillika Lotteriavinnaren Malabar Circle Ås. Det dröjer dock ett tag innan Noah Stars dyker upp på Johanssons träningslista. Först skall han föras fram av en av championtränarens unghästtränare.
Det gick iövrigt väldigt fort på San Siro i dag. Snabbloppet vanns av Marco Smorgon med Eclisse Domar (Buvetier d'Aunou - Scintilla Domar) i 1.10.9a/1600 meter. Smorgon tänker starta sin häst i Lotterian nästa söndag, men det är bara det lilla kruxet med det, att Eclisse Domar är reserv och än så länge inte inne i loppet!

Glen Kronos ute ur Lotterian (25 April 10.14)

Tränare Lutfi Kolgjini får tyvärr stryke sin Glen Kronos ur Lotterilöpningen, som körs i Neapel nästa söndag den 3 Maj. Hästen fungerade inte tillfredsställande under fredagsförmiddagens jobb på Vomb, så Ludde fick ta det tråkiga beslutet. Tränarens andra häst, Paul November, är redan på plats i Italien och skall startar. Det står nu även klart, att Fabrice Souloys Oiseau de Feux skall starta i Neapel. Det har varit lite fram och tillbaka med Elitloppstvåan - bland annat har Oslo Grand Prix varit på tal - men nu blir det Lotterian. Jean Michel Bazire kör.

Det här är Tim Tetrick (23 April 16.43)

Mannen som skall köra amerikanskan Buck I St.Pat i årets Elitlopp är på många sätt ett unikum. Tim Tetrick är son till tränaren Tom Tetrick, som fortfarande kör lopp själv då och då, och han har en yngre bror Trace som även han är catchdriver. Trace firade till exempel hyggliga framgånger under höstmeetinget i Lexington förra året.
Tim Tetrick är född den 22. November 1981 på dagen 18 år efter mordet på USA's president John F. Kennedy. Tim fick körlicens redan som 14-årig, men han körde för sina första lopp som 16-åring, då han vann ett lopp på 20 startar. Då var han även tränare, och hans hästar vann 3 lopp på 14 startar. Men redan då hade han bestämt sig för att bli catchdriver och det blev färre och färre startar som tränare och i 2003 startade han bara en enkelt gång i eget namn.
Det var i 2001 att karriären tog fart, då han från 44 segrar på 255 startar i 2000 ökade till 194 segrar på 1582 startar i 2001. Sedan har det ökat på varje år: 273-300-465-563-677 och sedan rekordåret 2007 då Tetrick satte världsrekord genom att vinna 1189 lopp. Hela det året jagade han rekordet, men tveksamheter uppstod, då han mitt under säsongen uttryckte sig med "I'm beat man" till USTA:s hemsida. Men han klarade rekordet med råge.
Tim Tetrick kunde ha blivet den första körsvennen i världen att passera 20 miljoner dollars-strecket under en säsong i 2008, men en redan inplanerat höftoperation satte stopp för det målet i början på december. Då fattades det endast 273.344 dollars till rekordet. Tills idag har Tim Tetrick vunnit 4809 lopp och körd in 60.257.704 dollars.
Tetricks resultat blir ännu mer imponerande, när man tänker på att har lider av någon sorts medfödd höftskada. Jag kommer ihåg Hambletoniandagen förra året på The Meadowlands hur han vaklade runt och så ut som om att han skulle få svårt att svänga sig upp i sulkyn inför nästa lopp. Fyra månader senare operarades han första gången, och till vintern är det dags igen. Efter det skulle han vara helt återställd som jag förstår det.
Det lyser verligen talang om Tim Tetrick, när man studerar hans körning. Allting ser så enkelt ut, när han kör häst. Solvallapubliken har en stor upplevelse att se fram emot, när Tetrick gör entre på Elitloppsdagen!

Mycket trav på "The Big M" (22 April 12.54)

I denna vecka kör man fyra gånger på The Meadowlands, Nordamerikas största travbana. Onsdag till lördag. Lördagen är i princip alltid "travfri", det körs då enbart lopp för passgångare. Från onsdag till fredag körs det totalt 31 lopp. Inte mindre än 13 av dessa, eller 42%, är lopp för travare, vilket är mycket ovanligt. I ett av onsdagskvällens fyra travlopp kommer bland annat Scarlet Knight-brodern Mohammed Mali till start. I morgon körs det ett försök (10.000 USD till segraren) till Father Foley Memorial, där så intressanta hästar som Knight og Intrigue (George Brennan), Lucky Jim (Andy Miller) och Swan Image (David Miller) får starta tack vara sin låga intjäning under fjolåret. I ett lopp för 3-4-åriga travare bemärkar vi, att samtliga nio startande tävlar UTAN lasix, och det i ett annat lopp för klassen endast är en lasix-häst av tio startande.
Fredagens tävlingar indleds med et fint travlopp med Noel Aleys fina sto Up Font Hotsey (Michael Vanderkemp) på startlinjen. Hun möter bland annat den duktiga New Zeeländaren Mountbatten (Tim Tetrick) och den gamle kämpen Dink Adoo (David Miller). Två lopp senare startar en vindsnabbe Rickie (Ron Pierce), och i veckans högst doterade travlopp (ett invitational med 15.750 USD till segraren) prover Trond Smedshammars Arch Madness (Brian Sears) återigen. Han möter bland annat svenske Ecurie Courants Gift Kronos (Ron Pierce, Jimmy Takter tränar) och duktiga New Zeeländaren Lets Get Serious (Andy Miller), som jag tidigare skrivit om.

Danmark slopar spelmonopol (22 April 10.24)

Af ett pressmeddelande från danska skattedepartementet framgår det, att spelmonopolet skall slopas i Danmark. Landets regering har beslutat att genomföra en regulerat´delvis liberalisering av spelmarknaden. Detta innebär att:

1. Regeringen vill liberalisera möjligheten för att kunna erbjuda sportspel, casinospel och internetspel.
2. Det blir möjligt för utländska operatörer att erbjuda dessa spel på samma vilkor som Danske Spil (Danmarks motsvarighet till Svenska Spel).
3. Alla speloperatörer som önskar licens för den danska marknaden måste följa danska regler och underkastas dansk kontroll.
4. Den danska spelmarknaden stängs för operatörer utan dansk licens.
5. Det skall fortsatt vara fokus på skyddandet av spelarna - bland annat genom bekämpning av spelmissbruk (på danska: Ludomani).
6. Det förutsätts att de nuvarande mottagare av spelöverskottet och danska staten säkras en långsiktig lösning beträffande intäkter från spelmarknaden.
7. Regeringen har påbörjat det nödvändiga lagstiftningsarbetet med syfte att ställa lagförslag under kommande riksdagsförsamlingen.

Jag tycker, att detta låter mycket intessant och hoppas, att Sverige följer efter. Jag tror nämligen att det ligger ett enormt omsättningsprovenu gömd hos internetaktörerna. De har yngre kunder (framför allt pokerspelare, som borde kunde vinnas för spel på hästar) och de erbjuder spelformar (fasta odds till exempel), som ATG inte kan operera med. Vi har till och med fördelen av att en av de största operatörer Unibet är svenskt och att folket bakom bolaget satsar stenhårdt på travsporten. Skulle Unibet acceptera att jobba utifrån de "danska" förutsättningarna, är deras konkurrenter som till exempel Ladbrokes, som en gång i tiden drev holländsk hästsport i ekonomisk missär, tvingade att hänga på. Utvecklingen i Danmark (och även i Frankrike, som håller på att avreglera sin spelmarknad) blir mycket spännande att följa.

Tvååringslopp på Lunden redan den 14 Juni (22 April 06.54)

Redan den 14 Juni kommer årets allra första tvååringslopp i Europa att köras. Det blir Charlottenlund Travbane i Köpenhamn, som blir värd för loppet, som kommer att köras på 1600 meter med autostart. Förstapriset blir 30.000 DKK, vilket motsvarar drygt 45.000 SEK. Med tanke på mina tidigare kommentarer om tvååringstävlande (se dessa under Blogg och Nyheter) förstår ni säkert, at jag välkommar detta strålande initiativ, och jag gläds över, att det är min ursprungliga hemmabana Lunden, som blir skådesplatsen.

"Nollhäst" vann snabblopp (21 April 17.32)

Den första Maj körs traditionsenligt klassikern Bild Pokal på banan i Gelsenkirchen i det tyska Ruhr-området. Men det finns inte mycket kvar av fordoms storhet då loppet var ett av flera intressanta förprov inför Elitloppet. Sällskapet som driver Gelsenkirchen, Günter Herz-ägde Winrace, skulle gärna vilja ha tillbaka loppet till tidigare klass, men det tyska centralförbundet HVT har bestämd, att alla lopp med höjda prissummor skall vara insatslöpningar, som i princip utan undantag skall föregård av två testlopp - så kallade "trials" - som till råge på allt måste köras på andra banor. Detta för att konstgjort driva upp prissummorna i storloppen på hästägarnas bekostnad. Det är dyrt att vara med i Bild Pokal, och Tysklands två bästa hästar Russel November och Sir Karan är inte ens anmälda. Anmälningen gick ut den 15. Februari.
Det första "Bild Pokal-Trial" kördes i München i början på April för hästar med upp till 30.000 Euro, ca 320.000 kronor. Bild Pokal är ett lopp för högsta eliten!!! Sex för mig okända hästar gjorde upp i det loppet. Farsen blev ännu mera markant, när det andra Traial-loppet kördes i söndags i Mönchengladbach. Visserligen hade ribban nu höjts till 60.000 Euro - det körs alltså INGET trial för den klassen, som loppet egentligen är utskrivet för - men vinnaren blev en häst som innan loppet endast hade tjänat ihop 6.000 Euro, alltså drygt 60.000 SEK!!!
Hästen på tal är i övrigt mycket intressant. Icare de Bois är en 6-årig italienskfödd son till Pine Chip och Prix d'merique-vinnaren Dryade de Bois. Uppfödare till hästen, som numera är registrerat i Belgien, är fransmannen Jean Pierre Dubois. Tränare är holländaren Henk Grift, som är verksam i Tyskland. Internationellt så det förslår. Nu behöver inte Grifts häst skämmas för sin seger. Icare de Bois vann på nytt personligt rekord 1.13.2a/1609 meter, vilket bara var en tiondedel från banrekordet i Mönchengladbach. Loppet var doterat med den för tyska förhållanden mastiga prissumman 10.000 Euro, och genom att ta hälften kunde Icare de Bois nästan fördubbla sin livstidsintjäning.

Peace Corps på "Mallis"! (21 April 11.19)

Det gamla supertravarstoet Peace Corps (född 1986) har dykt upp på semesterön Mallorca. "Pisan" skall tydligen vara föremål för en embryotransplantation, där man alltså tar ett ägg från henne, befruktar det och placerar det i ett annat sto, som sedan föder fölet. Vilken hingst, som det är tilltänkt vid experimentet, vet jag inte. Peace Corps gick för några år sedan i fridrift med sin gamle tävlingskombatant Mack Lobell ute på Ekerö, men det kom inte något föl ut av romancen.
Det är min gode vän Karsten Bønsdorf från Danmark, som har "nosat upp" det berömde stoet på hennes nya vistelse.

Fem svenska hästar klara för Lotterilöpningen (20 April 22.33)

På onsdag den 22 April skapas heatindelningen till årets upplaga av Gran Premio Lotteria Nazionale, som körs i Neapel söndag 3 Maj. Redan nu står det klart, att minst fem svenska hästar kommer att starta i den penningstinna löpningen: Opal Viking, Solvallahästarna Jodas Julia och Timetosaygoodbye samt Kolgjini-duon Glen Kronos och Paul November. Åke Svanstedt hade räknad med att starta Finders Keepers, men tränaren var inte nöjd med sin häst efter Olympiatravet, så det blir ingen Italienstrip denna gången. Ytterligare nordiska hästar kvarstår i Neapel, och det kan anses som sannolikt att vi även får se Steen Juuls Classic Grand Cru till start.

Chris Lang kör lopp på Romme (20 April 19.09)

Det blir ingen start för australiensaren Sundons Gift på Solvalla nästa onsdag. Tränaren Chris Lang önskar längre tid på sig för att förbereda sin häst inför Elitloppsstarten, och därför blir det nog bara till en start onsdag 13 Maj på Solvalla.
Däremot tar Lang gärna emot uppsittningar bakom svenska hästar, då han önsker att vara förbered till tänderna, när det vankas Elitlopp. Redan på måndag kör Chris sitt första lopp i Sverige, då Bergsåkerstränaren Lars Göran "Lalle" Söderberg ställer en häst till förfogande vid Rommetravets tävlingar.

Bondo tackar Ludde för hjälpen (20 April 12.32)

Egentligen skulle gårsdagens storloppsvinnare Ghibellino (Gran Premio Renzo Orlandi i Modena) ha körts av Jos Verbeeck. Men på torsdagen lämnade Jos återbud till tränare Erik Bondo, och när körsvenner skulle definitivabmälas på fredagen kunde inte Bondo heller få Roberto Andreghetti, som bland annat vunnit Copenhagen Cup 2008 med hästen, still att köra. Andreghetti hade lovat Lutfi Kolgjini att köra Paul November, en av loppets mindre chancer. Ludde var dock bussig och lät Andreghetti byta häst, och Andreghetti lär inte ångra sig eftersom att han vann. Paul November hade nu Wim Paal i sulkyen. Tysken är efter ett par år som tränare i Florida tillbaka i Italien, där han har börjat som tränare i Rom.
Erik Bondo uttryckte i går kväll sin tacksamhet gentemot Kolgjini, som inte hade behövt ställe upp på kuskbytet, men gjorde det ändå.

Inte så mycket svenskt i Finlandia Ajo (19 April 19.24)

Något överraskande blev det inte plats med den helsvenske hästen Giant Superman (Fredrik Larsson) i årets uplaga av Finlandia Ajo, som körs kommande lördag på Vermo-banan i Helsinki. Inte heller intressante Beanie M.M. (Torbjörn Jansson/Morten Waage) fick plats. Nu väntar i stället Solvallas snabblopp onsdag 29 April, som kan komma att bli ett mycket sevärd race.
Solvalla, Sveriges ledande bana, fick ingen häst med på Vermo. Nu fick istället ett par rejäla överraskningar plats i Finlands största internationella travlopp. Eller vad sägs om  svenskfödde men franskägde Lönshults Danne, som körsvennen Johanna Lindqvist träner tillsammans med pappa Anders på Grosbois i Paris. To tyskfödde, Jägersro-tränade hästar finns med, Copper Beech (Conrad Lugauer) och Turnaround (Lutfi Kolgjini). Hemmalaget består av tre hästar, varav två är svenskfödda, Shorthanded Goal, Finlands bästa häst för dagen, och Simb Chaplin. Den tredje är Derbysegraren Photocopy, som tog en mindre premie i Seinäjokis storlopp för en dryg vecka sedan. Myclket lutar åt tysk seger, dock inte genom Copper Beech, men genom fransktränade och italienskfödde Igor Font (Jean Michel Bazire). Frankrike representeras av Le Retour (Vincent Viel), som igår gick ett mycket fin lopp som trea i Prix de l'Atlantique. Jag blev därför mycket överraskat över, att Jos Verbeeck på direkten tackade nej till att åka och köra hästen i Helsinki.
Sverige hopp står - för utom av till en viss mån Turnaround, som fick ett mycket bra startspår (1) - till hedersmärren Camilla Highness (Peter Ingves),vilken som den ända deltagaren startar från andra ledet bakom startbilen. Sverige är förvisso på något sätt represnterat i sex av de nio deltagarna, men ingen är helsvensk. Vi utländningar - danskar, finnar, norrmän,  tyskar och albaner finns numera med lite här och vart i svensk travsport och gränserna håller sakta men säkert på att suddas ut i hela travvärlden.

En reflektion: Tänk på omdömmet (19 April 18.53)

Jag hörte just, att Göran Wahlman, STC:s chefsjurist, hade orsakat en olycka under eftermiddagens tävlingar på Örebrotravet. Jag har redan undrat mig över, varför Göran (och eventuellt andra av travets tjänstemän) envisas med att köra lopp. Han sätter sig i en helt ohållbar situation, och beviset kom idag. Wahlman åkte på en avstängning för sin förseelse, och jag hoppas, att han har omdömme nog till inte att åteuppta körsvenskarriären så länge att han innehar den position han har nu.
Jag har själv gjort felet att köra lopp som (chefs)tjänsteman. När jag var sportchef på Lunden i Köpenhamn körde jag ett antal ungdomslopp, fick bra hästar och vann några. Jag gjorde inget för att rekryttera eller tigga till mig uppsittningar, för de blev rätt så bra ända. Det var heller ingen som protesterade mot mitt körande. Som tur för mig blev jag aldrig inblandad i några diskutabla situationer, så jag slapp ifrån det hela utan problem, men efteråt har jag skämts över att jag hade så dåligt omdömme då.

Sundons Gift på väg mot Stockholm (10 April 11.55)

I går kväll landande Australiens representant i Elitloppet 2009 Sundons Gift på Kastrup Flygplats i Köpenhamn. Det var en häst i mycket bra skick, som för första gången satte sina hovar på Skandinavisk mark. Efter att ha övernattat på Jägersro Travbana är valacken nu på väg mot Almunge, där den förväntas ankomma till Torbjörn Janssons träningsanläggning i kväll. Med sig har Sundons Gift sin skötare Sharon Lang och veterinär Simon Robinson.

Vem har råd att tacka nej till Lotterian? (10 April 10.21)

I morgon lördag är det sista chansen för att anmäla till Gran Premio Lotteria Nazionale, som körs på Agnano-banan i Neapel söndag 3 Maj. Det rör sig om ett av världens högst doterade travlopp. Eftersom Eurokursen är väldigt hög för dagen jämfört med svenska kronan, så uppgår totalprissumman till 5.400.000 SEK i rena hästägarpriser. Därtill kommer 18.18% i priser till italienska uppfödare.
Det körs tre försök med vardera 100.000 SEK i förstapris, 45.000 SEK till tvåan och 25.000 SEK till trediehästen. De tre första hästar går till final. Som något nytt kan de bäst placerade hästarnas representanter i år få välja spår i finalen. Missar man finalen körs det en tröstfinal med 185.000 SEK i förstapris. Tvåan får 90.000 SEK, trean 50.000 SEK.
Själva finalen erbjuder inte mindre än 2.350.000 SEK till segraren, andrahästen får 1.125.000 SEK, medan det är 615.000 SEK till trediehästen, 307.500 SEK till fyran och 204.500 SEK till femman. Distancen är 1600 meter och Agnano är en 1000 meters-bana.
Det kostar inget att anmäla och att starta. Personligen kan jag skarpt rekommendera att åka till Neapel. Det är en fantastisk stad, som har fått ännu mer intresse om sig efter att Roberto Savianos bok Gomorra har uppnådd så enorm popularitet. Banan i Agnano, som ligger i ett vulkankrater (ej aktivt!!!) i stadens utkant, tar väldigt bra hand om sina utländska gäster. On Track Worldwide ordnar gärna alla anmälningar och all logistik, så det är bara att ringa 0705-615745 eller att maila ontrack@telia.com innan lördag (Påskafton) kväll.
Har ni en Europeiskfödd fyraåring kan ni fundera på att anmäla till Gran Premio d'Europa som körs på San Siro-banan i Milano lördag 25 April med ett förstapris på mastiga 1.415.000 SEK. Distancen är 2100 meter och även till detta loppet går anmälningstiden ut i morgon eftermiddag. Här kostar det dock att anmäla: Ca 6.000 SEK.

Ingen fara med Enough Talk (7 April 19.08)

Elitloppskandidaten Enough Talk lämnade en del kvar att önska efter gårsdagens start i The Classic Series Distaff på Dover Downs i staten Delaware. Enjoy Lavec-valacken galopperade i en tät upploppsfight med tre andra hästar. Jag pratade tidigare i dag med hästens tränare Peter Kleinhans, som dock inte är bekymrad: - Min häst är precis som vanligt i dag. Ron (Pierce, hästens körsven) var av den uppfattningen, att han efter en tung inledning fram till teten fick tagit upp hästen för hårt. När upploppskampen inleddes släppte han loss Enough Talk, som tog ett snedsteg och när Ronnie drog urryckarna kom galoppen rätt så omedelbart. Det var nog tempoväxlingen som skapade missödet.
Enough Talk startar igen på fredag på hemmabanan The Meadowlands i Su Mac Lad finalen om 130.000 dollars.

Tysk seger i årets Elitlopp? (6 April 12.49)

Tysk travsport har dragits med enorma problem under de senaste 15 åren, och därför är det egentligen fantastiskt, att landet på ett ständigt tynande avelsmaterial kan fortsätta producera topphästar. Vi har under de senaste månaderne i Sverige sett hästar som Brioni, Cooper Beech, Nu Pagadi, Paul November, Sundance Clover, Try to Win, Turnaround och Wait and Win visa upp sig, och vi känner ju alla till de senare årens största stjärna Russel November. Sonen till General November gjorde förra torsdagen sin årsdebut i Gelsenkirchen, där han från andra ledet bakom startbilen vann på 1.14.7a/2000 meter (se nedan). Loppet kan ni se på www.gelsentravpark.de under "Videos" längst nere på vänster sida. Med den prestationen kom Langewegs superhäst långt upp på många storloppsarrangörers önskningslista. Så även på Mattias Stenbys.
Då Russel November är holländsk ägd (Stall Amsterdam), så blir det inte den tyska nationalsången vi får höra på Solvalla, om han skulle vinna Elirloppet den sista helgen i maj. Det sången kan vi i stället få höra, om gårsdagens vinnare av 32eme Grand Prix du Sud Ouest i Beaumont de Lomagne Igor Font skulle vinna årets Elitlopp. Den italiensk-födde Andover Hall-sonen är i fransk träning hos Fabrice Souloy, men han ägs av den tyske Stall Catch Glory med hemvist i Bayern. Det finns tre delägare, och en av dessa är fotbollsstjärnan Mario Basler, som även torde vara bekannt för en större svensk publik. Tänk vilken PR hans delägarskap skulle kunde ge tysk travsport vid en eventuell Elitloppsseger!

Draghjälp till V75 i USA? (6 April 11.38)

USA är ett av de länder, som försöker att införa spel till vår svenske V75:a. Tidsskillnaden gör det lite svårt, men ändå går det att spela från ett par ställen i USA. Meadowlands racetrack är en plats, den andra New Jersey-banan Freehold en annan. Dessutom går det att spela från galoppbanan Philidelphia Park och ett relativt nytillkommit antal ställen i Illinois, bland annat Balmoral Park i Chicago. Pompano Park i Florida, där det finns mycket svenskar, skulle gärna villa haka på, men där är man förpliktigade av att annat totosystem, i Canada kan man inte acceptera ett "take-out" på 35%, och i Seattle har man nästan ingen anknytning till trav och en tidsskllnad på 9 timmar.
På många banor i USA - trav som galopp - erbjuder man de så kallade Pick-spel, Pick 3, Pick 4, Pick 6, lite grann svarande till våra V-spel. Skillnaden är dock, att radpriset är 1 dollar (= 8 svenska kronor!!!), vilket begränsar garderingsmöjligheterna avservärd. Därför är det inte heller någon överraskning, att The Meadowlands nådde 10 jackpottar i rad på sin lördags-Pick-6:a, innan att den i lördags äntligen löstes. Omsättningen är normalt måttlig, men med en jackpot på makalösa 426.135 dollars kom lördagens omsättning helt upp på 902.032 dollars. Fem spelare - två på själva Meadowlands, två på banan i Freehold och én i en annan stat kammade hem rekordstora vinsten på 193.384 dollars. Det tidigare rekordet var på 131.071 dollars, men då rörde det sig om en ensam vinnare.
Jag tillåter mig nu att hoppas på, att Meadowlands marknadskillar utnyttjar Pick 6-framgången till att promovera en ännu intressantare spelform: V75 direkt i den enorma svenska potten, där man inte behöver genomlida tio veckors jackpottar för att vinna miljonbelopp, och där radpriset är 15 cents.

Sundon's Gift i 1:13 (3 April 04.56)

Onsdag kväll (torsdag morgon svensk tid) travade Elitloppshästen Sundon's Gift 1.13.0a i en så kallad trial (provlopp) på sin hemmabana Shepparton. Valacken gick med tung skor, och tränare Chris Lang var mycket nöjd med hästen. Shepparton är en 1000 meters bana. Näste onsdag den 8 April går Sundons Gift ombord på Singapore Airlines-planet från Melbourne. Torsdag kväll är han i Köpenhamn och fredag morgon i sin nya box på Torbjörn Janssons nästan nybyggde gård i Almunge.

Russel November lysande i årsdebut (2 April 20.51)

För en stund sedan gjorde Europa-travaren Russel November (General November) sin årsdebut på travbanan i Gelsenkirchen. För tränarsonen Hugo Langeweg junior travade 6-åringen 1.14.7a/2000 meter. Inte så imponerande, men det beror på, att hästen som storfavorit fick tidig ledning från sitt ottondespår, och Junior pullade upp rejält. När ända hotet Sir Karan (Pink Diamond) av Michael Schmid skickades fram utvändigt om Russel, lade Langeweg i överväxeln, och Schmid gav snart upp striden. Russel November länsade undan via 1.08.4 (!) sista 500 meterna och hade mycket sparat i mål. Det var bara 1.000 Euro i förstapris.
Jag har försökt nå Hugo Langeweg senior för en kommentar om den fortsatte matchningen, men har inte lyckats. Russel November, som travade 1.09.8a i Hugo Åbergs Memorial i somras, ser ut till att gå en ny stor säsong till mötes.


Nya Zeeländare världens tredje 1:10-travare 2009 (21 Mars 09.57)

Som det framgår av travronden.se vann en travare vid namn Lets Get Serious i går kväll ett lopp på The Meadowlands i tiden 1.10.0a/1609 meter. Därmed blev valacken, som tränas av Virgil Morgan Jr., den tredje hästen att vinna på 1:10 eller bättre under 2009. Han kördes av Andy Miller som tidigae har vunnit med Lucky Jim på årets snabbaste tid 1.09.4a. Dessutom har Trond Smedhammers Likeabatoutahell (se nedan) nu två gånger vunnit på 1.09.9a för Brian Sears.
Lets Get Serious vann ett så kallad "preferred race", en sorts silverdivision i toppen av det ordinarie handicapsystemet man använder sig av i USA. Det är alltså andra gången på mindre än tre veckor, att en häst från klassen under Free for All-kategorin vinner på 1:10 eller bättre. Även Lucky Jim startade i ett begränsad lopp, när han travade 1.09.4a.
Lets Get Serious är intressant eftersom han är född i Nya Zeeland. Han lämnade sitt hemland för USA den 23 Januari 2007. I NZ vann hästen tio lopp och motsvarande 68.349 US dollars. I USA har det nu blivit till ytterligare 15 segrar, och totalt ståtar valacken nu med 25 segrar på 54 startar och 294.644 dollars (ca 2.350.000 SEK) intjänad. Lets Get Serious är född i Canterbury den 31 December 2001 och fyllde alltså enligt vår tidsräkning 1 år dagen efter han föddes!!! Han tillhör samma årgång som Elitloppskandidaten Sundons Gift.
Enligt USTA-datorn är Lets Get Serious en son till Sondon alias Sundon, Australasiens ledande avelshingst. Sundon (e. Arndon u. Sungait Song e. B.F.Coaltown) föddes på en gård intill travbanan The Meadows i Pittsburg i 1987. Han ägdes redan då av Nya Zeeländaren Roy MacKenzie, som tog honom till Nya Zeeland redan under födelseåret. Sundon blev sitt lands bästa häst och tjänade 264.085 NZ dollars (= ca.1.250.000 SEK) under början på 90-talet. Sedan blev han den bäste och mest dominerande avelshingst som skådats i Austalasien. Hans dominans är så stor, att man down under är allvarligt oroade över hur man skall kunna gå vidare med avelsutvecklingen utan att tvingas till kraftig Sundon-inavel. Förmögna uppfödare har dock bidragit till förnyelse genom import av fryssperma från främst Muscles Yankee och S.J.s Photo. Det finns även en del Pine Chip-avkommer i Australasien, men de passar dåligt i kombinationen med Sundon. Pine Chip är ju även han son till Arndon.
Förutom Sundons Gift är Sundon även fader till världsdelens bästa sto One Over Kenny, som har travat 1.12.7a på 1000 meters-banan i Cambridge och tjänat 759.603 NZD (= ca 3.600.000 SEK).
Lets Get Serious mamma är efter den Nya Zeeländske passgångaren Stortford Lodge, som vann 11 lopp på 71 startar. Som ni kanske kommer ihåg hade även Lyell Creek en passgångare som morfar.

Hyffsat årsdebut av Enough Talk (21 Mars 07.59)

Trond Smedshammer-tränade Likeabatoutahell (Brian Sears), som har varit något av vinterens häst på The Meadowlands, blev för svår för Peter Kleinhans' Elitloppskandidat Enough Talk (Ron Pierce) i dennes årsdebut. "Flädermusen" travade för andra gången i år 1.09.9a, Enough Talk blev trea på 1.10.0a. Med tanke på, att Enjoy Lavec-valacken bara hadde ett enkelt riktigt kvallopp i kroppen, måste prestationen absolut ses som acceptabel. Nu skall det bli spändende att se, hur tränare Kleinhans lägger upp manageringen. Loppet på "The Big M" i går kväll var det förste av två försök i Su Mac Lad serien. Det andra köres nästa fredag, och där har Smedshammers bäste vapen Arch Madness - även den Elitloppskandidat - aviserat sin årsdebut.

Nyhetskommentar (20 Mars 11.12)

"Elitloppskusk avstängd" läste jag i en rubrik och hajade till. Vem av de säkert över hundra fortsatt aktiva körsvenner som deltagit i Elitloppet kunde det månne vara. New Zealands Mark Purdon viste sig vara syndaren. Australasiens tyngsta tränarenamn. Mark är avstängd för inte att ha kört sin chans. En allvarlig förseelse i Sverige. Även så i Australasien, men där har man mycket hårdare regler för fenomenet att "ej köra för bäst möjliga placering". Kuskarna därnede är ständigt under bevakning, och den minsta unns av misstanke genererar utredning och oftast avstängning. Hade vi samma regler här i Sverige skulle det generera många utredningar.
Mark Purdon ersätts under avstängningen av sin svåger Tony Herlihy, som han har ett nära samarbete med. Tony driver stallet söder om Auckland på norra ön i New Zealand, Mark är i Christchurch på södra ön. Herlihy representerade i övrigt sitt land i kusk-VM senast det kördes deltävlingar på Solvalla för några år sedan.
Mark Purdon har även varit avstängd för otillåten medicinering. När den så kallade "Blue Magic"-vågen härjade i Australasien för drygt fem år sedan, fälldes flera tränare i dopingtester. Dock inte Purdon, men han medgav ändå att ha provat på medlet. Det genererade ett års avstängning, men d som fastnade i tests bestraffades avsevärd hårdare.

Nyhetskommentar (19 Mars 06.46)

ATG har sällan gjort några tabbor, när det rör sig om införandet av nya spelformar. Genialiteten bakom V75 och Dagens Dubbel har säkrat travsporten i Sverige den status den har i dag. Jag var emot introduktionen av Tvilling, som jag trodde skulle få för stora kanibaliseringseffekter, men det blev precis tvärtom, och jag måste medge, att jag hade fel.
Personligen menar jag att V54 var ett stort misstag, som kostade tid, tempo och pengar, och jag är fortfarande motstånder till V3-spelet. Jag har full förståelse för, att ett (litet) antal (stor-)spelare tycker att det är kul, men som affär är det en dålig idé för ATG. Tunga spelare flyttar fokus från vinnare och platsspelen, och omsätter betydligt mindre under tre lopp än de skulle ha gjort, om V3 inte hade funnits.
När Lunchspelet infördes var jag av den uppfattning, att en Lunchdubbel skulle vara sundare än det farliga triospelet, också därför att två lopp skulle kunna locka bättre hästar än bara ett alternativ att välja på för tränarna. Nu har vi både Trio och Dubbel, och det verkar ju OK, men jag skulle vilja veta, vad det kostar att ta bort travarna från torsdagstrion. Nu har intresset från de inkarnerade travspelare helt försvunnit genom att köra renodlat galopp på torsdagar.
Att man införde V4 på luncherna förstod jag inte, varför inte bara använda det säkrare kortet V5? Ett lopp till skulle inte ta avsevärd mera tid att genomföra. Dock V4 går ju bra det med, men när det nu håller sitt intåg på V75-programmet lyser larmknappen åter. Hur mycket kan vi hänga i speljulgranen, utan att den blir överbelastat?

Likeabatoutahell årets första under 1:10 (7 Mars 03.54)

För en stund sedan kördes veckans snabblopp för travare på The Meadowlands i New York. I bara 8 graders värmed blev Trond Smedshammers Likeabatoutahell årets första travere under det magiska 1:10-strecket, då han vann på toppfina 1.09.9a körd av Brian Sears. Hans ständige konkurrent Chick'n Tell (Ron Pierce) var tvåa på 1.10.1a för den engelska milen 1609 meter. Det börja bli intressant "over there". Om tre veckor är jag själv på plats på "The Big M" för att bevittna ett försök i Su Mac Lad-serien.

Nytt travcentrum i Melbourne (4 Mars 09.08)

Den möjliga Elitloppshästen Sundons Gift skall få ny hemmabana. I morgon torsdag öppnar en helt ny bana i Melbourne, huvudstaden i den australiensiska delstaten Victoria. Melbourne är också den egentliga mittpunkten för sulkysporten i Australasien. Under många år har sporten utövats på banor mycket nära stadens centrum. Först på The Showgrounds, som låg i princip downtown Melbourne, och sedan på Moonee Valley, den kombinerade trav- och galoppbanan ca 5 km från centrum. Under några år körde man på båda banorna, men under de senaste 20 åren har det enbart rört sig om Moonee Valley.

När man nu öppnar en ny bana i Melton ca 45 km nordväst om Melbourne, kommer Moonee Valley forfarande att arrangera travtävlingar under en period, men det är tänkt, att sulkysportens centrum skall förläggas till den nya anläggningen, Tabcorp Park (Tabcorp är en sorts motsvarighet till ATG), som kommer att erbjuda en state of art tävlingsoval på 1040 meter, kompletta träningsmöjligheter, 41-rums motell, konferens- och festutrymmen, restauranger, sports bars etc. Många tränare har redan flyttat dit och fler följer efter. Banan ligger geografisk bra till direkt utmed motorvägen och 20 km från flygplatsen, som ligger mellan staden och Melton.

Den officiella invigningen äger rum i morgon, och de första tävlingarna körs söndag 5 Juli. Därefter blir det tävlingar varje fredag. Från 14 - 23 Augusti kommer man att avveckla ett omfattande Breeders Crown-meeting. Breeders Crown har utvecklad sig enormt i Australasien under senare år.

Corleone Kosmos stannar i Nordamerika i år (12 Februari 14.07)

För ett tag sedan kom det fram i svensk media, att den amerikanske topptravaren Corleone Kosmos skulle vara på gång till årets Elitlopp. Jag kände mig lite dum, för jag hade efter att i höstas ha kollat upp på hästen lämnat avslag på frågor, om hästen skulle vara aktuell för Elitloppet och andra europeiska storlopp. Enligt de uppgifter jag tidigare fått skulle hästen vara problamtisk att resa med, vilket uteslöt en lång transport över Atlanten.

Upplägget för Corleone Kosmos är något speciellt. Under vinterhalvåret tränas han av Tommy Haughton på South Florida Training Centre sydväst om Pompano, medan han under sommarhalvåret/storloppssäsongen är hos New Zeeländaren Ross Croghan i New Jersey. Det var Haughton, som var tidigare var citerat om hästens eventuella reseplaner, men i går sade han, att en resa först kan bli aktuell till nästa år 2010.

Australskt intresse för Europa-turné (10 Februari 10.34)

"Vi får knappast se någon av dessa två (Sundons Gift och One Over Kenny, red.) tävla på våra breddgrader", skrev jag något pessimistiskt i min information från The Interdominion Championship i Melbourne i helgen. Vad jag inte visste då var två saker: 1. att Sundons Gift leverede den kanske svettigaste prestationen en travare någonsind har gjort "down under" och 2. att ägaren Neven Botica och tränaren/körsvennen Chris Lang redan innan loppet hade börjat fundera på en Europa-turné.

Sundons Gift är uppfödd på New Zeeland, men han såldes till Australien (delstaten Victoria) och kom för ca 2 1/2 år sedan i träning hos Chris Lang. Hästen hade stora skadeproblem och fick stå över förra årets Interdominion, men Chris Lang fick ordning på valacken, som kom tillbaka och vann storloppet Australian Trotting Grand Prix, som är Melbourne-banan Moonee Valleys egne stora lopp, i December.

Sundons Gift har tidigare varit något starttrög, men i lördagens Interdominion-final satt han tidigt i teten och fick värsta hotet One Over Kenney utvändigt. På sista varvet skruvades tempot upp ordentligt, och även om One Over Kenny så ut att skulle få grepp vid upploppets början, drog Sundons Gift ifrån till en säker seger på nya banrekordet 1.14.4a/2575 meter efter svettiga 1.10.3/sista 800 meter, de snabbaste 800 meter i australasisk travsports historia! Toppkusken Tony Herlihy, som körde One Over Kenny, var oerhört imponerad av konkurrenten, och man måste tänka på, att Moonee Valley av lokala experter räknas för att vara ca 2 sekunder långsammare än Solvalla.

Lang och Botica var naturligtvis stärkta i sin tro på sin häst, och natten till måndag kontaktade Lang mig via SMS för att lyssna om möjligheterna för en Europa-turné med Elitloppet som viktigaste anhalten. Jag har ju tidigare erfarenheter av sådana projekt (Pride of Petite, Knight Pistol, Special Force och Lyell Creek), och det är mycket som skall klaffa med logistik, ekonomi och hälsa, men det är givet att saken skall undersökas.

Chris Lang tillhör en av Australiens kändaste travfamiljer. Hans pappa Graeme var med understoet Scotch Notch trea till Meadow Road i The Statue of Liberty Trot på The Meadowlands i 1985. Storebror Gavin har varit champion i Victoria många gånger och har bland annat vunnit lopp lopp på Charlottenlund för några år tillbaka.

Jag hoppas, att jag på dessa rader får anledning till att återkomma i ärendet.

Andra raka Meadowlands-seger till Chick'n Tell (7 Februari 17.04)

Chick'n Tell och Ron Pierce upprepade förra fredagens seger i snabbloppsklassen på The Meadowlands. Det blev knappt mot Trond Smedshammer-tränade Likeabatoutahell (George Brennan), som var bättre nu. Båda hästarna noterade 1.10.7a/1609 meter. Dink Adoo (David Miller), som tidigare har visat intresse för att resa till Europa, slutade trea. Förstapriset var åter 17.500 dollars.

Hemmaseger i The Inderdominion Championship (7 Februari 16.53)

Det blev hemmahästen Sundons Gift med tränare Chris Lang, som vann årets upplaga af The Interdominion Championship, som kördes tidigare under lördagen på Moonee Valley i Melbourne. Den New Zeeländsk-uppfödde Sundon-sonen vann på 1.14.4a/2575, en fin tid på Moonee Valleys 960 meter oval. Det tidigare banrekordet på distancen var 1.15.1a. Det var i övrigt första gången, att The Interdominion vanns på en "mile-rate" under 2:00 (1.59.7). Närmast slagen var den andra försöksvinnaren One Over Kenny (Tony Herlihy), som var 19:10 favorit. Den senare är säkert den bättre hästen av de båda, men stoet, som även hon är efter Sundon, är nästan hopplöst opålitlig.

Vi kommer knappast att se någon av dessa två tävla på våra breddgrader, men hästen, som slutade femma i loppet, Skyvalley (e Muscles Yankee undan ett Chiola Hanover-sto) har potential till att utveckla sig till en riktig tophäst med internationella ambitioner. Skyvalley är född i New Zeeland i Oktober 2004 och är endast 4 år i sitt hemland, 5 år hos oss. Även han tränas av Chris Lang, och det är dagens gästkusk Anthony Butt, som när jag had kontakt med honom tidigare under veckan, spådde hästen, som ägs i Australien, en stor framtid.

Namn som skapar förvirring (1 Februari 10.39)

Ni har säkert sett rapporterna fra gårdsdagens tävlingar på Vincennes, där det kördes två så kallade "semi-classiques" för 3-åriga hästar. Ett för hingstar (Prix Paul Viel) och ett för ston (Prix Roquepine). Hingstarnas (valacker får inte starta i semi-classiques) lopp vanns av hästen So Lovely Girl, som altså är en hingst (!) efter Kaisy Dream och My Lovely Girl. Det finns knappast någon tvekan om, att det är uppfödarens dåliga engelskkundskaper och önskan om att relatera fölets namn till mammans, som har ledd till denna (tycker jag) fadäs. Samtidigt tycker jag, att centralförbunden (och då menar jag även STC) är alldeles för slarviga, när de släpper igenom namn. Det verkar som om, att man endast kollar, om det finns någon sexuell antydan (lex Biggus Diggus) i namnet, och hittar man ingen sådan, så godkänns vilket namn som helst. Skräckexemplet är Colombian Necktie, som är ett "fackuttryck" från den sydamerikanska maffian på en vidrig avrättningsmetod, där man drar offrets tunga ut genom ett knivskurit hål i halsen och hänger upp han i denna.

Preben Kjærsgaard hade i början av 80-talet en häst som hette Dessa Boy. Det var ett sto efter Favourite Boy, och det var i alla fall då uppfödarens saknande engelskkudskaper, som ledde till felet. Även om hästen hade startat och vunnit lopp som Dessa Boy, beslöt man (helt korrekt) att döpa om hästen till Dessa Girl.

Tillbaka till So Lovely Girl, vilket namn även hade varit missvisande om det hade rört sig om ett sto, eftersom So Lovely Girl är ett vad jag kallar för goddag-yxskaft-namn. Such A Lovely Girl hade varit ett fint namn för ett sto.

So Lovely Girl ägs av det holländska storstallet Vibelzee, och hon (ursäkta han) kördes till seger av den belgiske världsmästaren från 2007 Christoph Martens. Som tränare står Fabrice Souloy, men som jag förstår det, är det tysken Michael Schmid, som står för den praktiska träningsbiten. Schmid, som är född i Bayern, har i många år livnärt sig som catchdriver i Ruhrområdet, och han är en mycket duktig driver. De senare års nedgång i tysk travsport har dock tvingat honom till att sadla om, då det trots fler och fler amatörtränare (ägartränare som de kallas i Tyskland) blir allt svårare att klara sig som enbart kusk inom den forne travstormagten.

Jag kommer iövrigt försöka att löpande hålla intresserade informerade om utvecklingen i tysk travsport. Jag känner mig rätt så insatt, och det börjar nu hända saker, som åter kan föra landets travsport på rätt spår.

 

Finalklart i Interdominion Championships (31 Januari 14.07)

Australasiens (Australien och New Zeeland) störstá sulkybegivenhet för året är The Interdominion Championships (Intedom), som köres för både travare och pacers. I kväll australsk tid var det dags för travarna att avgöra sina semifinaler. De kördes på 1000 meters-banan i silverminstaden Ballarat (Australiens Sala?) ca 20 mil norväst om delstatshuvudstaden Melbourne. Två avdelningar över 2710 meter/autostart med 28.000 AUD (ca 155.000 SEK) till segraren.

Bägge semifinaler gav seger till New Zeeländsk-uppfödda avkommer till Arndon-sonen Sundon. Först vann den 7-årige australskägde och -tränade Sundons Gift med sin tränare Chris Lang i vagnen på fina 1.15.8a/2710 meter. Loppet kördes i jämt 1.15-1.16-tempo. Den andra semifinalen var betydligt mer uppullat och slutade med seger för tidigare storstjärnan One Over Kenney, ett 7-årigt fuxsto, som tränas av Phil Williamson och kördes av Tony Herlihy, New Zeelands störste kusknamn genom senare år. One Over Kenny var faktisk inbjuden till Elitloppet för ett par sedan, men en långvarig skada har hållit henne borta ända tills nu. One Over Keny vann på måttliga 1.17.3a, men loppet gick 13.0 sista halvmilen (800 meter).

Tiderna skall ses lite i relation till banrekordet på Ballarat, som är 1.15.5a satt 2006 över distancen 2200 meter av Pepperell Dancer (e kanadensaren A Go Go Lauxmont). Visserligen är Ballarat en 1000 meters-bana, men raksträkorna är 248 meter (mer än 50 meter längre än Solvalla) och kurvorna extremt snäva med en radius på endast 80 meter (Solvallas är 90 meter). Det är också därför att man kan starta loppen från 2200 och 2710 meter.

Australasiens förmodade bästa häst Stig (e Armbro Invasion), som Tim Butt har uppkallad efter vår Stig H Johansson, anmäldes avsiktligt aldrig till årets Interdominion. Stig och One Over Kenney verkar vara de hetaste namnen bland travarna down under. På nästa lördag den 7 Februari körs finalen i Interdominion på Moonee Valley i Melbourne med 175.000 AUD (ca 980.000 SEK) till vinnaren.

 

Intressanta Free-for-All-vinnare i New York (31 Januari 13.15)

I går kväll kördes det två lopp för högsta klassens travare i New York-området. Båda vanns av kanadensiska travare på gästspel. På Yorkers 800 meters-oval van 7-årige Pablo Angus (e Dubois-hingsten Fortuna Winner) ett 31.000 dollars invitational trot på 1.14.2a. Dan Capello jr. satt i sulkyn.

Samtidigt på The Meadowlands ett par mil därifrån travade den jämnårige Chick'n Tell (e Glory B Rover) 1.10.6a (är det snabbaste tiden i världen i år?) för Ron Pierce i ett med 35.000 dollars doterat invitational. Bland de slagna var Trond Smedshammers Likeabatoutahell (5:a för Brian Sears) och Musles Marinara (oplacerad för David Miller). Chick'n Tell var 37:10-favotit i det mycket öppna loppet Han tränas för tillfället av Linda Toscano i New Jersey.

Både Chick'n Tell och Pablo Angus har varit på gång till de europeiska storloppen, Chick'n Tell var till och med här. Han deltog (och galopperade) i fjolårets Forus Open och var sedan struken i Årjängs Stora Sprinterlopp, varefter han återvände hem. Han delägs av sin tidigare tränare och John Simmonds, som även var delägare till Wesgate Crown, som vann Frances Bulwarks Lopp, Lotterilöpningen och ett Elitloppsförsök.

Ron Pierce, som för tillfället leder pengaligan i Nordamerika, vann ytterligare ett lopp för travare i går på The Meadowlands. Han körde 4-årige Rompaway Alvin till seger i 1.11.3a. Sonen till svenskägde Dream Vacation tränas av Peter Kleinhans, mannen bakom Elitloppstrean och världens snabbaste häst Enough Talk, som förhoppningsvis återvänder till årets Elitlopp.

Kaotisk storloppsplanering (31 Januari 10.06)

Delegaterna i UET församlades i Paris i samband med Prix d'Amerique-helgen. Utöver reglemente- och integritetsfrågor planarede man även säsongen 2009 och fastställde Grand Circuit-programmet. Det sista lyckades man dåligt med. De riktigt tunga storloppen för den internationella eliten är inte flera än att man borde kunna fördela dem bättre än som så. De flesta loppen ligger visserligen ostörda, men det som händer i veckoslutet 13 - 14 juni 2009 är ingen lek. Denna helgen har tidigare varit vigd åt två nordiska lopp, Jämtlands Stora Pris i Östersund på lördagen och Grand Circuit-loppet Copenhagen Cup på Charlottenlund i Köpenhamn om söndagen. För vi som är med och rekruttera hästar har bara denna krocken varit problematisk.

Nu tillkommer två riktiga mastodonter just denna helgen. På grund av midsommarhelgen tvingas finska Kouvola tydligen att flytta sitt Grand Circuit-lopp Kymi Grand Prix, och då välger man att köra en vecka tidigare. Det går naturligtvis inte så. Kymi GP har vekligen manifesterad sig som ett av de tyngre storloppen med flygtransport av centraleuropeiska hästar och hästar från övriga Norden. Kymi är dessutom en riktig happening, där man har hur mycket lokal uppbackning som helst och den mest eneastående sponsorportfölj som åt minstone jag har skådat. Hoppas att vännerna i Kouvola hittar en lösning, för Kymi Grand Prix for inte försvagas. Tyvärr är det dock så, att det är Kouvola som enligt min uppfattning får tänka om.

Som lök på laxen tillkommer i år den helt stora sensationen. Vincennes i Paris tidigareläggar (eller mera korrekt ligger kvar, när hela det nordiska storloppsprogrammet från mitten av maj till mitten av juni förskyts en vecka) sin "President-dag" med en vecka till lördagen 13 juni. Traditionellt har Vincennes alltid körd denna dagen runt den 20-22 juni. Det är dagen då det internationella storloppet Prix René Balliére (200.000 Euro) körs, men rätt beset är det världens största fyraåringslopp för monté-hästar, Prix de Président de la République (240.000 Euro), som är huvudnumret. Det loppet har ofta föranledigat den franska presidenten till att närvara på Vincennes.

Det är dock inte bara krocken, som får en att reagera. Det franska centralförbundet SECF, som driver Vincennes, har nämligen kommit på att "förstora upp" tävlingsdagen genom att köra 24 (tjugofyra!) lopp under tolv timmar med start på förmiddagen 11.00 och slut på kvällen 23.00. Man kommer att sätta upp extra boxar på Vincennes stallbacke för att få plats till de förmodade 300 startande hästar.

Ett sådant evenemang borde givetvis också få stå ensamt i Europa, men nu kommer det att krocka med Östersunds V75-tävlingar, vilket fransmännen givetvis struntar i, men kanske ATG/STC nu när vi har spel direkt i de franska potterna kan få till en intressant och rolig mix..........

 

Tidig start i Milano (30 Januari 16.59)

San Siro-banan i Milano drivs av företaget Trenno, som är en av mina samarbetspartners sedan många år tillbaka. San Siro, som ligger klistrat upp till fotbollsarenan med samma namn, omgärdas av samma planer som Solvalla, nämligen en möjlig flytt till en närliggande plats. En sammanslagning med galoppbanan (även den heter San Siro och drivs av Trenno) mindre än en kilometer bort har varit på tal, men det lär inte bli till något.

I väntan på vad som skall hända kör man på och provar lite nya tilltag. På söndag 1 Februari till exempel kör man ett tio lopp stort program med första start redan 11.15. I vanliga fall går första loppet på San Siro mellan 14.00 och 14.30.


On Track Worldwide ABOm FöretagetCurriculum vitaeKunderProjektNyheterDansk travsportBloggKontakt