Curriculum vitae

Jag föddes den 5 April 1957 i lilla staden Fakse några mil söder om Danmarks huvudstad Köpenhamn. Pappa Finn var läkare på stadens sjukhus, en tjänst han lämnade innan årets slut, och vi flyttade till Bagsværd strax norr om Köpenhamn, där vi bodde i radhus fram till 1 April 1962, då vi flyttade på landet till byn Stenløse tre mil nordväst om huvudstaden. Min mamma Agnes hade hunnit med att föda min lillebror Bo på (dåvarande) Prinsessan Margrethes 20 års dag den 16 April 1960.

Gården i Stenløse var på 20 tunnland, men skötseln hyrdes ut till lokala bönder. Det blev på granngårdarna, jag kom i kontakt med djur, men det var enbart kor som intresserade mig jämte med traktorer och lantbruksredskap.

Först i 1968, efter att ytterligare två småsyskon Pia (1963) och Henrik (1965) hade födds, kom jag i kontakt med travhästar, då mina föräldrar trots mina protester tvingade mig till att börja rida tillsammans med flera av de övriga familjemedlemmarna. Den första hästrygg, jag satt på, tillhörde en klumpig varmblodshäst vid namn "Susan", och jag var såld på stubinen. Bortsett ifrån Susan och ett par stycken till var det enbart travhästar, som användes på ridskolan, som drevs av amatörtränaren Birger Jansen, som senare skulle bli känd för hästar som Arnie's Victory, Glenquin (Elitloppsdeltagare 1981 med självaste Joe O'Brien i sulkyn), Linebacker och Lord Amos. Jansens egna uppfödningar - och de var många! - förseddes med kennelnamnet Hejnstrup.

Ridskolens travare tävlade på söndagarna på banorna i Köpenhamn, Charlottenlund och Amager, och jag började följa deras resultat i tidningen (Berlingske), som på den tiden hade fullständig redovisning av resultat och informative artiklar både före och efter tävlingarna.

Mitt första besök på en travbana ägde rum den 18 Juni 1969, då jag på Amager fick se Laksepigen springa nytt Europarekord för 4-åriga hästar med 1.17.4a/1600 meter. I sulkyn satt Karl Gösta Fylking. Då hade man ingen aning om, att man senare i livet skulle bli sportchef på Fylkings hemmabana Solvalla.

Från och med julen 1972, då jag fick min första moped, svek jag sällan någon tävlingsdag på Lunden, som låg endast 13 km från mitt hem i Holte. Men det fanns undantag. Jag hade nämligen en annan hobby också, då jag spelade cello (violoncel) i skolans symfoniorkester, som var det första i sitt slag i Danmark. Vi spelade på många olika orter - även i utlandet - men jag var ingen given talang, vilket man måste vara för att hålla på med detta, så travet tog över mer och mer.

Jag tog studenten i 1976 och fick en utbildningsanställning på världskoncernen AEG:s huvudkontor i Nürnberg 15 mil norr om München. Året efter började jag studera ekonomi på universitetet i staden och genomförde tre så kallade "semester" (halva år), innan jag drog hem till Danmark våren 1979. Studentåren i Nürnberg var helt fantastiska, men jag hade börjat få hemlängtan till familjen och Charlottenlund Travbane.

Så jag började dubbeljobba som hästskötare (först hos travtränare Ole Hjorth och sedan hos Axel Jacobsen något år senare) och ekonomistudent. Jag tog examen som civilekonom i 1982 och fortsatta därefter som hästskötare under ytterligare tre år. Jag körde mitt första lopp med den underbare Baron Svenne 28 Oktober 1979 och vann min första seger med samma häst 17 Februari 1980. Loppet innan hade Axel Jacobsen tagit sin första seger som egen tränare. Jag var kvar hos Axel till Mars 1985, då jag den 18 började som medarbetare på Lundens sekretariat. Jag var berättigad till att gå Tränarskolen och tog eksamen April 1986 tillsammans med bland annat Palle Günther, Flemming Jensen och Seppo Kukkonen.

Den 1 november 1986 blev jag sportchef på Lunden och behöll den tjänsten i exakt fem år, innan jag flyttade till Solvalla, där jag var blivit erbjuden sportchefjobbet. Jag jobbade på Solvalla under tio fantastiska år, innan jag grundade On Track Worldwide AB under hösten 2001. Mitt långa erfarenhet och det omfattande kontaktnät, som jag skaffat mig under åren på Lunden och Solvalla, kom mig tillgodo då.

Jag har under äldre dagar också äntligen börjat ägna mig åt familieliv, och 12 Augusti 2005 gifte jag mig med Eva. Vi har tre barn: Delicia (född 2001), Nikolas (född 2005) och Isadora (född 2007). Från November 2008 bodde vi i Kungs Husby söder om Enköping, där vi hade en liten gård med ett antal fölston, som Eva pysslade om. Den dubbla svenska mästaren On Track Piraten är med över 17 miljoner kronor insprungit hittils bästa uppföddningen.
Under Augusti 2012 separerade vi och gården såldes.

Från och med 1 Juli 2015 har jag haft jobbet som verkställande direktör för travbanan i Hamburg på konsultbasis. Från och med 1 Mars 2018 har uppdraget begränsats till att omfatta löpande rådgivning. Sedan April 2017 är jag även vd för paraplyorganisationen Pferdezentrum Horner Rennbahn som arbetar med att slå trav- och galoppbanorna i Hamburg samman på samma plats (Horn) i Hamburg. Detta är ett tillsvidareuppdrag. Från och med 2017 har tiden i Hamburg reducerats till 60% vilket har möjliggjort att jag från och med 26 Juli det året har kunnat påta mig jobbet som anläggningschef på Stockholms nya galoppbana i Bro. Ett uppdrag som jag lämnade den 16 Mars 2018. Från 19 Juni 2016 till och med 30 November 2017 satt jag i Svensk Galopp:s styrelse.

Av lite mindre uppdrag har jag sedan 2015 kunnat åta mig managerjobbet för storloppet Yonkers International ("VM-loppet") i New York, ett uppdrag jag har fått även under 2019. Jag har blivit fast krönikör i nya tidningen Sulkysport och jag driver två svenska handelsbolag för de tyska storstallarna Adamas och Alwin Schockemöhle.